用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院
樓主: yuenheimama
go

香港華仁書院  

73662710 發表於 18-12-27 23:47
港華變差,華小尖子跳船,港華更差,家長見入華小無肉食,無尖子考華小插班,甚至有部分華小尖仔考其他小學 ...

要留住人,就要先做好自己,盡心盡力幫手頭上班囝囝增值,咁樣至啱數。

IloveJJ 發表於 18-12-28 09:32
不過,我今年去簡介會,見到兩位好年青既老師上台講野,一位係負責課程既,佢哋都好有策略同主動性,睇落 ...
希望有姿势,有实际。值得表扬!

王家爸爸 發表於 18-12-27 23:41
英文極差應該只係扮既,唔可能係真既,不過作為一間有信仰學校既校長,咁都扮得出,其實有啲過份。 ...

點解要扮英文差咁奇怪呢?

bunny_mama 發表於 18-12-28 10:03
點解要扮英文差咁奇怪呢?
逃避定律責任,呢招好好用。

剛開始做research, 有地方唔明, 我見港華今年直屬位俾華小係79個, 比85%還要多, 但港華又話華小成績唔好, 咁點解又會收多咗? 因為有部份係非直屬位的抽入咗?

王家爸爸 發表於 18-12-28 10:07
逃避定律責任,呢招好好用。

如果校長都咁,又真係過分左.....

mcl203 發表於 18-12-27 20:37
脫龍未必解決到,始終生源有局限。搬家又唔得,轉直又否決左,難搞~~~
...
方法係有既.....

1. 不能分離, 就擴充營業..... 與其它小學再結龍, 形成一間中, 與多間小學建立直屬關係. 如是者, 每間直屬小學既quota就分薄咗, 自然可提升直上中學部既學生水平

2. 將中學部分拆, 將初中或只將中一學生, 搬去南區返學. 到時中學便歸入南區派位, 自然可擺脫係灣仔區做二/三奶既命運

3. 申請將中學轉做"派位直資", 又可再調整"直屬位", 加上又會會撥D學位去統一派位, 仲可以預留一堆學額自行決定如何收生 (有留位去派位, 可能EDB會俾佢過關)

不過, 以上只係旁門左道既奇想, 其實只要學校自己爭氣, 攪番好學生既成績先係最實際.

王家爸爸    發表於 18-12-28 11:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

easymo 發表於 18-12-28 10:09
剛開始做research, 有地方唔明, 我見港華今年直屬位俾華小係79個, 比85%還要多, 但港華又話華小成績唔好,  ...

港華直屬位係79個喎,亦係85%~~~

直屬位係適用於B1+2學生,當中B1或2學生為主,已分別好大。況且,港華近年直屬位係用唔晒既~~~

hkpapa852 發表於 18-12-28 11:13
方法係有既.....

1. 不能分離, 就擴充營業..... 與其它小學再結龍, 形成一間中, 與多間小學建立直屬關係.  ...
其實提升小學部啲學生既能力先係正路。

王家爸爸 發表於 18-12-28 11:26
其實提升小學部啲學生既能力先係正路。
提升小學部啲學生既能力后,即是帮助他们更容易跳船。

猴子爸 發表於 18-12-28 11:28
所以話問題唔係咁簡單。

猴子爸 發表於 18-12-28 11:28
要有個時間過程,整體學生提升,最叻個批跳船,但其他升中嗰班都提升,DSE成績好咗,咁一路循環.

IloveJJ 發表於 18-12-28 09:32
不過,我今年去簡介會,見到兩位好年青既老師上台講野,一位係負責課程既,佢哋都好有策略同主動性,睇落 ...
問題係你會唔會夠胆去做白老鼠.除非冇得揀...

ilyrd 發表於 18-12-28 11:38
要有個時間過程,整體學生提升,最叻個批跳船,但其他升中嗰班都提升,DSE成績好咗,咁一路循環. ...
講得啱,情況同當年SPC一樣,現在無幾多個小學部既唔想入返自己中學。

要有個時間過程,整體學生提升,最叻個批跳船,但其他升中嗰班都提升,DSE成績好咗,咁一路循環. ...
先后次序要改变,才有出路。一天港华不能令现有的学生大幅增值,小学部那边只会想尽办法跳船,剩下给港华的,可能跟现在的,也是差不多。
如果只是等小学部供应好材料,才可以改善学校成绩的话,只怕等到天光都未等到。

其實間間官津都面對同一問題,宜家D家長太追求成績,邊有以前所講既歸屬感~~~

猴子爸 發表於 18-12-28 11:42
先后次序要改变,才有出路。一天港华不能令现有的学生大幅增值,小学部那边只会想尽办法跳船,剩下给港华的 ...
咁當然中學更加要做野啦,如果唔係提升咗的小學生入到中學喎咗,咁揾亞水去讀喇.

mcl203 發表於 18-12-28 11:44
其實間間官津都面對同一問題,宜家D家長太追求成績,邊有以前所講既歸屬感~~~
...
得歸屬感唔飽肚

ilyrd 發表於 18-12-28 11:53
得歸屬感唔飽肚

我仲會教小朋友要飲水思源㗎,雖然佢當年都係有機會下走左~~~