用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院
樓主: yuenheimama
go

香港華仁書院   [複製鏈接]

草原 發表於 19-2-15 12:27
當事人可以揀好hea咁做到退休,但佢肯為自己信念據理力爭。“希望佢好”嘅諗法,只係旁人一廂情願嘅諗法。
...
因為關於我的母校及老師,所以我多年一直都有留意他的新聞及在他的website 留言,也有於他的website 說不同意他的看法,不過佢同我討論時成日講D及迫我答口D無關的野(例如人文歴史,政治取向),最後一次比我反駁了他後更直接delete 我給他的reply,所以我之後都費事喺佢「主場」同佢傾。其實他的信論一直都頗主觀偏激(例如聲稱多年前兩位老師因病過身也是校長/校監導致),且有不少地方我認為不乎事實,又提到好多人,喺公眾forum 一定會被禁言。

youngoldboy 發表於 19-2-15 13:16
因為關於我的母校及老師,所以我多年一直都有留意他的新聞及在他的website 留言,也有於他的website 說不同 ...
多年前兩位老師過身既原因,其實都有好多奇怪推測,我聽過啲街坊講話係防空洞裡面有輻射。

王家爸爸 發表於 19-2-15 14:36
多年前兩位老師過身既原因,其實都有好多奇怪推測,我聽過啲街坊講話係防空洞裡面有輻射。 ...
依兩年都仍然有人咁講。

2jkidsfather 發表於 19-2-15 15:34
依兩年都仍然有人咁講。
多年前兩位老師過身既原因,其實都有好多奇怪推測,我聽過啲街坊講話係防空洞裡面有輻射。 ...
防空洞仍在嗎?

MCLIAN 發表於 19-2-15 15:51
防空洞仍在嗎?
仍然在,從肇輝台落堅尼地道,然後向華仁方向行,沿途都會見到達。

我反而覺葉sir 的思想有時好細路仔咁。

ysnmama 發表於 19-2-15 16:13
好多資優仔都係咁,不過咁既年紀仲有啲「資優仔」影子就真係少啲。

mama_papa    發表於 19-2-15 17:42
Felix223    發表於 19-2-15 16:55
ysnmama    發表於 19-2-15 16:20

ysnmama 發表於 19-2-15 16:13
而家咁多宮庭片,我會用「深宮怨婦」來形容——雖然我一般不喜歡這樣話人,且可能有些女仕會覺得反感。先向大家道歉!

差不多20年前已經全部搬走。

王家爸爸 發表於 19-2-15 16:16
好多資優仔都係咁,不過咁既年紀仲有啲「資優仔」影子就真係少啲。 ...
我睇資優仔唔會再喺度留言,因為佢會覺得呢度唔係咁支持佢,即使再出現亦只會話我哋唔答佢問題,完全無意義。佢留番喺自己的website 可以繼續自high ,delete 我反對佢的留言。

youngoldboy 發表於 19-2-15 18:39
我睇資優仔唔會再喺度留言,因為佢會覺得呢度唔係咁支持佢,即使再出現亦只會話我哋唔答佢問題,完全無意義 ...

請問你曾經是葉sir 教育方法下的犧牲品所以深心不忿?否則我覺得大家只是「道不同 不相為謀」罷了,你既不是他的同學/同事,或甚無關痛癢的路人在食花生,如果他真的曾經是你老師(無論教過與否),我看不出你對他有對師長的半分尊重。

nkd    發表於 19-2-20 22:35
nkd    發表於 19-2-20 22:35
王家爸爸    發表於 19-2-16 10:26

popochiny 發表於 19-2-15 19:02
請問你曾經是葉sir 教育方法下的犧牲品所以深心不忿?否則我覺得大家只是「道不同 不相為謀」罷了,你既不 ...
佢都係50步笑百步,咬住yip sir 唔放

popochiny 發表於 19-2-15 19:02
請問你曾經是葉sir 教育方法下的犧牲品所以深心不忿?否則我覺得大家只是「道不同 不相為謀」罷了,你既不 ...

我畢業十幾年啦,我讀個陣佢都未做副校,又無教過我,不過他的説法其實都幾唔尊重我其他老師,故我有感而發。我只是以事論事,沒有絲毫對他不尊重的意思,我之前都有講他是一個不錯的化學教師,亦有說我同我D同學都想佢好,亦擔心佢家庭經濟負擔。

RoseRose1980 發表於 19-2-15 19:13
佢都係50步笑百步,咬住yip sir 唔放

「咬住唔放」:可能係港華特色?李克勤都磨咗三十年,其他同期人都唔攞獎,佢仲堅持,仲攞㘿903男歌手獎,都咪話唔利害

猴子爸 發表於 19-2-15 19:44
「咬住唔放」:可能係港華特色?李克勤都磨咗三十年,其他同期人都唔攞獎,佢仲堅持,仲攞㘿903男歌手獎, ...
果然留住華仁的血,有華仁的dna

猴子爸 發表於 19-2-15 19:44
「咬住唔放」:可能係港華特色?李克勤都磨咗三十年,其他同期人都唔攞獎,佢仲堅持,仲攞㘿903男歌手獎, ...

可能喺對華仁的感情吧。我同我D舊同學都好關心母校,亦好感激華仁對我哋的教育。我又唔係教書人,又唔喺有個仔要讀華仁,我都喺比個topic 吸引先入黎留言,完全冇想過要咬住Yip Sir。不過大家要明白Yip Sir 批評的亦是我的老師,我見到唔合理就會出聲。

王家爸爸 發表於 19-2-15 16:16
好多資優仔都係咁,不過咁既年紀仲有啲「資優仔」影子就真係少啲。 ...

葉sir唔容許呢個世界磨蝕佢堅持嘅理念。

王家爸爸    發表於 19-2-16 10:13

這位年青人好像是局內人,他竟然知道學校高层像校監很關心葉Sir, 他竟然有資格在某程度上代表了校監。

另年青old boy, 你對港華在短短十年間由band 1 A 跌落band 1C/2 A, 有吔睇法?葉老師的手法可能有些少問題,難道兩任校長一點責任也沒有?另法官也批了那位唔識英文丙哥有罪,但是港華高層卻認為他是位傑出的教育家,難得的人才,黑白分得那麼清楚,難怪港華天天精進!

王家爸爸    發表於 19-2-16 10:22

73662710 發表於 19-2-15 20:24
這位年青人好像是局內人,他竟然知道學校高层像校監很關心葉Sir, 他竟然有資格在某程度上代表了校監。

另 ...
我只是舊生,不能算是局內人,當然校監我也認識。其實我有時舊生活動也會見到學校高層,而且Yip Sir 亦有上載他跟校監的對話於網上,雖然不可以代表校監,但我也可從中有所了解。
至於band 下降其實有好多因素,有小學因素,地區因素,而且我個人認為Yip Sir 也有責任,因為以我所知,七、八年前Yip Sir 不斷地同人講華仁唔好,甚至在簡介日於學校門囗派傳單,這有如喺人哋舖頭門口叫客人唔好買舖頭D野,點都會對「生意」有影響。

另外,我不明白在civil case court 被判要道歉跟是否傑出教育家有任何關係。天主教學校一定會教一個聖經故事:誰沒有罪就去stone罪婦人。

youngoldboy 發表於 19-2-15 21:00
我只是舊生,不能算是局內人,當然校監我也認識。其實我有時舊生活動也會見到學校高層,而且Yip Sir 亦有上 ...
年青人,你用錯例子了,重用一個唔誠實的人和 stone 罪婦人是兩碼子事。
另港華貴為超級負增值名校,葉老師的做法其實救了很多尖子。
‹ 上一主題|下一主題