用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院
樓主: yuenheimama
go

香港華仁書院  

華仁衰落的原因 11

華仁衰落的原因 12

wy_insider 發表於 19-2-5 08:10
走唔甩又點,做又三十六,唔做又三十六,門口又有成排人爭往入嚟讀。唔負責就唔負責,你可奈我如何。個別 ...
yip sir 請問你依家還有教書嗎還是提早退咗休?

wy_insider 發表於 19-2-5 14:29
2010年離開我在華仁的崗位後,我已無再教書。在學校教書可幫到的人太少,又要浪費時間處理辦公室政治。
這 ...
希望你的研究可以幫到我地的香港學生

wy_insider 發表於 19-2-5 14:29
2010年離開我在華仁的崗位後,我已無再教書。在學校教書可幫到的人太少,又要浪費時間處理辦公室政治。
這 ...

之前(唔見左個post)問過你百 萬富翁後係唔係多咗好多學生fans? 你好似係最高嘅香港區保持者,學生點睇你成為百萬富翁?

百萬富翁 1

wy_insider 發表於 19-2-5 16:16

你當初又有什麼啟發去參加比賽呢?

百萬富翁 2

wy_insider 發表於 19-2-5 23:26
教學的工作非常繁忙,基本上我從來都無時間看電視。

有一天,我如常在家做我的案頭工作,而我媽則一邊看 ...
Yip sir 原來你有個公子,令公子係唔係讀華仁?照計今年己大學生了,出國讀還是留港讀?

名校成功的原因 2

不讀名校的好處 1

wy_insider 發表於 19-2-6 02:18
我兩個仔都無讀華仁,都在香港普通津中讀書,其中一個更讀中文中學。但很多人聽他兩對談,都以為他們讀國 ...

你小學同中學都係華仁仔冇諗過你兩位公子都唔係讀華仁嘅, 我以為你會有華仁情意結或 為自己兒子讀一些 入大學率好高或dse成績超好嘅中學先係好學子俾兒子讀,因好多家長格言係入大學率好高或dse成績超好嘅中學先係好學校叫人選擇博高一線

不讀名校的好處 2

wy_insider 發表於 19-2-6 02:18
我兩個仔都無讀華仁,都在香港普通津中讀書,其中一個更讀中文中學。但很多人聽他兩對談,都以為他們讀國 ...

名氣係名校嘅一部份,但並非名校能夠成功嘅所有元素。而且名氣係需要持續經營,否則只會減退,就好似WYHK今時今日嘅處境。而且名氣之初亦需要學校努力去建立,例如近年林護、鄧顯等學校,名氣始終有佢嘅因由,唔會改個校名叫「聖喇拔」,好學生就大排長龍。名校並非雲集最好嘅老師,但學校嘅課程設計、授課系統、教育文化等等都係優勝嘅地方,我亦見過唔少配合唔到嘅老師離開。

津校會得極優惠嘅地租,政府亦會對校舍基本維修負責(豪華設施除外)一間規模跟WYHK相約嘅津校每年營運費嗰五千萬喺政府負責,籌款所得嘅錢係用作額外嘅支出,而並非用嚟日常基本運作之用。

我同意"千金難買少年貧" 不需要贏在起跑線,但我亦相信環境、朋輩同眼界會對學生成長有正面影響,若果單單要讀書成績好,未必需要讀名校,學生本身嘅能力同態度係重點,但環境同眼界就唔係每一間學校都會有。

葉老師,可否分享多尐您多年來嘅教學硏究,謝謝!

名校成功的原因 3

wy_insider 發表於 19-2-6 14:51
除非有無可否認的事實,我很少用"一定"、"唯一"、"所有"等字眼。它們都是無限的概念,沒法用有限的實驗方 ...

並非每年一二百萬嘅籌款,隨便請多一兩位教師就會有幫助,”華仁一家”近年籌集到大量資金同喇沙相約,喇沙將呢筆錢用基金型式營運,所以每年都會有增長,而將增長咗嘅錢(除咗營運豪華設施外)將會針對性投放喺課程或學生嘅弱項,例如男校嘅死穴中文課,而呢個做法亦十分顯著有效。我有家人曾經係”華仁一家”幹事,但據佢所講之前”華仁一家”對基金運用因為跟學校管理層有分歧而有唔少制肘。

華仁衰落的原因 13

wy_insider 發表於 19-2-6 01:39
很多人誤解名校成功的原因,人云亦云。以為係名校有特別秘方、資源特別多或師資特別好,所以名校可以成功 ...

我想 睇你寫名校血淚史有個問題想請教 聽人講名校讀書好差好差班學生係照升班,好讓他快快手手讀完六年出校,反而成績冇咁差嘅就有得留班請問這個傳說係唔係? 所以成績好差好差嗰班可以無驚無險喺名校到畢到業