用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院
樓主: yuenheimama
go

香港華仁書院   [複製鏈接]

wy_insider 發表於 19-2-2 23:07
人生無常,只要天父知道就可以了。
我都是差不多四十歲才體會到的道理。
都係,多謝指教。

我有一個經歷在九龍華仁,話說上年12月24日,我帶同兒子上九華拎自行申請表,顺便再參觀多一次校園,在校內的斜路上有一位中/老年叔叔,同我地講:「哩間好學校黎架,比心機呀!我以前係九華考第尾,而家係矽谷都發展得唔錯。亅
從哩件事令我感到傳統學校就係有哩種一般學校無既價值。

名校成功的原因 1

回覆 wy_insider 的帖子

我有一個朋友既仔仔讀九華,上年畢業,佢仔DSE英文5星,ITELS 8.5,但中文2,現已在英國讀大學。我同朋友講「你個仔係咪一心諗住喺外國讀大學㗎?考定ITELS亅跟住佢話佢仔曾經提過唔想考DSE,不過佢勸佢仔考咗DSE先再諗。
我覺得中文先係致命傷,尤其男校~

看了你們的討論 , 真是獲益良多, 謝謝!

港華成績雖然是今非昔比, 但學生給我的印象都很斯文 , 很gentleman, 男校中算是多乖學生。

但這類型亦可能予人不夠積極主動的感覺。

bbforever 發表於 19-2-2 23:50

我有一個經歷在九龍華仁,話說上年12月24日,我帶同兒子 ...

讀呢類名校嘅價值正正就係身心嘅培養、思維、視野等等,對成長同往後發展嘅條件,若果只係著眼於學術成績,只要子女有能力,好多學校都可以教出好成績嘅學生,但全人教育就唔係每間學校可以做到。

華仁衰落的原因 6

華仁衰落的原因 7

wy_insider 發表於 19-2-3 02:21
在譚校長事件前,我都以為只是管埋問題,引至表現問題。但現在我已認為不只這麼簡單。

在譚校長惡意誹謗 ...

所以無論係一間學校、一個機構、一個政府,當一班領導人喺權力核心掌權太耐,無論之前有幾豐功偉績,到最後都會產生問題。您喺LSC教過書,應該明白LSC有輪換制度,無論任內做得幾好,一段時間後都要交替。就好似Br Steve成功帶領LSC由舊課程過渡到DSE課程後亦都要離開一樣。

wy_insider 發表於 19-2-3 06:43
能在華仁英文考5星,學習能力應該不弱。因英文中學所有科目都是英文教,只要學生英語能力良好,又有自學能 ...
點解華仁同LSC 同是男校,中文dse成績差甘遠,LSC 一樣收番自己小學band 2 生,但dse 成績係光亮

華仁衰落的原因 8

wy_insider 發表於 19-2-3 13:35
中文成績的低落,只是系統性失效的一部份。

一個機構的核心價值,主宰一個機構的命運。

分析也很準確喎

我唔熟悉中學課程,但我知喇沙小學這十年轉教科書係常有既,好似剛剛又轉咗中文書,我仔這六年小學生涯已聽到他們轉過中英數書,睇到喇沙既小學課程係不斷改革進步。

wy_insider 發表於 19-2-3 00:01
絕對同意,不然我也不會做我現在做的工作。但華仁實在已改變了太多,要火中取栗,切記小心小心。 ...

請問是什麼價值?鍥而不捨?

貨比三家的選校方法

wy_insider 發表於 19-2-2 20:41
唔努力而成功不是更好嗎? 這正是我的研究方向。
講真,我從事管理同管理研究多年,只見過有努力而唔成功既例子,未見過有唔努力而成功既例子。希望你研究成功。

akys 發表於 19-2-2 22:10
可惜的是態度不會突然改變,通常要有某些理由。成功感行先的例子其實都有嘅。例如一些本身態度好差,遇到 ...
我諗你有可能混淆咗成功感同鼓勵兩個概念,無成功何來成功感,無努力何來成功,無好既態度何來努力。

MCLIAN 發表於 19-2-3 00:28
看了你們的討論 , 真是獲益良多, 謝謝!

港華成績雖然是今非昔比, 但學生給我的印象都很斯文 , 很gentlema ...
絕對同意,港華呢類傳統名校,除咗成績外,更重要既係做人,同埋積極主動既態度,呢個係地區名校提供唔到既,所以有唔少傳統名校學生,成績一般,但係喺社會上撈得掂。

權力鬥爭,基本上間間學校既高層都有,唔係港華獨有,點解對港華影響最大?
而且天主教學校既五個核心價值先係真正既核心價值,所以基本上核心價值都一樣。權力鬥爭只係因為路線唔同而引起既問題,唔係願景同使命既唔同,唔應該有太大影響。

王家爸爸 發表於 19-2-3 15:42
權力鬥爭,基本上間間學校既高層都有,唔係港華獨有,點解對港華影響最大?
而且天主教學校既五個核心價值 ...

就係我之前所講嘅「輪換及制衡」制度囉,就算當中有權力鬥爭,都唔會俾一小撮人當權後千秋萬世隻手遮天~

‹ 上一主題|下一主題