用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院
樓主: yuenheimama
go

香港華仁書院  

mama_papa 發表於 19-1-31 15:31
所以我見到阿葉Sir話有95% ,重要是 UGC-Subsidized degree,我第一時間投降,個感覺好似見到D升 ...

如果現今大學收生仲係用以往HKAL既收生要求,攪掂英文的確可有效提升入U率,但可惜現在DSE既入U要求唔只英文一科。

中文一科,基本上就係男校殺手,7屆DSE以來3322率能長期達80%既男校一隻手數得晒,能見9字更只有1次。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

猴子爸 發表於 19-1-31 15:41
我不太知道他的背景,但此学习方法的好处,是直接提升英语能力,相信也可帮助其他需要用英文学习的科目,假 ...

港華2016年畢業生既DSE成績,實際上比2015年和之前幾年還要差。

呢個方法真係有成效?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-31 15:42
如果現1今大學收生重用以往HKAL既收生要求,攪妳英文的確可有效提升入U率,但可惜現在DSE既入U要求唔只英 ...
我始終覺得語言係需要浸既,應用先係重點。中文科,已經係死症。詞彙係因素之一,更重要既係應用。詞彙可以靠記,應用需要時間。

hkpapa852 發表於 19-1-31 11:25
回覆 paulyipkh 的帖子

葉sir, 坦白講, 我一直不明白你為何會有以下的講法:
呢點亦都係我唔明既,如果有更多既數據,可能作詳細啲既分析,可能先會知道真相。

醒目開學勳章

猴子爸 發表於 19-1-31 15:41
我不太知道他的背景,但此学习方法的好处,是直接提升英语能力,相信也可帮助其他需要用英文学习的科目,假 ...

我從不質疑他的方法可以提高英文成績,對用英文答的卷會有幫助。

對於中文是否可以用同一方法去提升,我唔知,但想知,所以我問阿Sir好多次,但他都冇答得唔得

"95%。。。江湖卖艺口吻",如果阿Sir"人在江湖"即他只是在市推廣自已的方法,app、網站,我冇意見,亦唔會答嘴。

但阿Sir話自已某年當著全級新生同家長面前講,咁即是在學校場合代表學校講,
我就好奇怪阿Sir憑甚麼可以咁講,問極都唔答

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-1-31 15:42
如果現1今大學收生重用以往HKAL既收生要求,攪妳英文的確可有效提升入U率,但可惜現在DSE既入U要求唔只英 ...
中文一直是DSE的殺手,葉Sir唔係唔知下。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-1-31 15:46
港華2016年畢業生既DSE成績,實際上比2015年和之前幾年還要差。

呢個方法真係有成效?
阿Sir好似話個計劃做佐幾個月(一年)就比學校Band佐,原因可以話學校冇做。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-1-31 15:53
我始終覺得語言係需要浸既,應用先係重點。中文科,已經係死症。詞彙係因素之一,更重要既係應用。詞彙可以 ...
還冇宜家D中學生習慣上網,用D火星文,一唔小心用來答卷就死得。

breadcheung 發表於 19-1-31 10:32
回覆 paulyipkh 的帖子

九華成绩進步同西九豪宅都有關?
其實同西九豪宅既嘜野有關?

mama_papa 發表於 19-1-31 15:57
我從不質疑他的方法可以提高英文成績,對用英文答的卷會有幫助。

對於中文是否可以用同一方法去提升,我 ...
我覺得加強詞彙既方法,對中英文既合格應該有幫助,但係對優良率率既幫助,還需要實證。

mama_papa 發表於 19-1-31 16:03
還冇宜家D中學生習慣上網,用D火星文,一唔小心用來答卷就死得。
現在啲小朋友寫野無標點符號,加上鍾意又中又英,真係一唔小心用來答卷就正如你所講,死得。

hkpapa852 發表於 19-1-31 15:46

呢個方法真係有成效?
我未login看,但知道应该是可以让人把不明白的字写下来,加上例句,每天累积地背下来,日子有功,成绩会突飞猛进。 现在有system帮助,应该更方便。当然,最后都要看用家有没有恒心,日日如是,每天都阅读,每天多加十个八个生字,365日乘以10,而且是稳稳阵阵地牢记会应用那种的生字,vocab和usage+阅读,语文不会不进步。

王家爸爸 發表於 19-1-31 15:53
我始終覺得語言係需要浸既,應用先係重點。中文科,已經係死症。詞彙係因素之一,更重要既係應用。詞彙可以 ...

分别是,此方法并非背字典或是词列表,而是根据自己的阅读,把生字记录下来,如此,所有字词都有context, 对用家来讲是有意义的字词。如果用这方法读金庸,一样有效。
开头实行时,是很有阻力的,因为阅读会被拖慢,甚至变得没有那么顺心,好像很有目的地读书。
但越过了此障碍后,反而方便了阅读,因为自己懂的字词多了很多,很多更深的书都变得容易很多。

猴子爸 發表於 19-1-31 16:19
分别是,此方法并非背字典或是词列表,而是根据自己的阅读,把生字记录下来,如此,所有字词都有context,  ...
其實係閱讀,多讀就得。

我相信依個系統對學習英文是會有幫助.
當然英文好, 英中其他科目成績有提升亦有可能.
始終達到咩成績都要睇個人修為..

如果將學習成果改成葉sir 文中所說

"旨在幫助中一新生面對從中文小學過渡到英文中學的挑戰."

相信目標更容易達成.

王家爸爸 發表於 19-1-31 16:22
其實係閱讀,多讀就得。
我在“小学杂谈“讲过,单是阅读,成效有,但没有用此方法那么有efficiency and effectiveness.水过鸭背,看内容,多的是。但当中的词语,好句子等等,都不会存留在脑里太多,结果到应用时,还是觉得很贫乏。

王家爸爸 發表於 19-1-31 16:08
其實同西九豪宅既嘜野有關?

咁直接?~~~

猴子爸 發表於 19-1-31 16:16
我未login看,但知道应该是可以让人把不明白的字写下来,加上例句,每天累积地背下来,日子有功,成绩会突 ...

同古舊式讀字典有乜原理上既分別?~~~

王家爸爸 發表於 19-1-31 16:22
其實係閱讀,多讀就得。

曾經係某年某家長日,我地同小朋友班主任講,外籍人士,小朋友呢幾個月睇左幾百本書,佢話好吖,睇書多可以令佢成為一位good reader,但未必係good writer~~~

mcl203 發表於 19-1-31 16:35
同古舊式讀字典有乜原理上既分別?~~~
分别是,此方法并非背字典或是词列表,而是根据自己的阅读,把生字记录下来,如此,所有字词都有context, 对用家来讲是有意义的字词。如果用这方法读金庸,一样有效。