用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院
go

香港華仁書院  

請問有沒有港華的家長或同學可以分享下,例如師資、教學方式、學習氣氛丶同學的成長經歷等。呀仔好喜歡港華一定要試,我有去聽講座及上網查資料但仍然一知半解,我知道它成績無以前好但其他方便如何呢?

我仔成績是band1但好不喜歡抄寫的功課,人不能坐定定溫習,請問港華適合嗎?

yuenheimama 發表於 18-12-21 08:07
請問有沒有港華的家長或同學可以分享下,例如師資、教學方式、學習氣氛丶同學的成長經歷等。呀仔好喜歡港華 ...

最適合不過了。

yuenheimama 發表於 18-12-21 08:07
請問有沒有港華的家長或同學可以分享下,例如師資、教學方式、學習氣氛丶同學的成長經歷等。呀仔好喜歡港華 ...
我估睇年報,然後自己去睇下,會比問家長清楚啲。

Arabellahk    發表於 18-12-25 14:52

回覆 王家爸爸 的帖子

明白。但還是很想聽聽用家的感受。

回覆 pccw2017 的帖子

謝謝你的意見。

yuenheimama 發表於 18-12-21 16:35
回覆 王家爸爸 的帖子

明白。但還是很想聽聽用家的感受。
用家意見去名校Secrets睇會好啲,小朋友唔會上呢度。

Arabellahk    發表於 18-12-25 14:53
yuenheimama    發表於 18-12-21 23:19

我朋友仔仔讀港華,感覺都幾hea, 小朋友讀得好開心。我知道的資訊唔係太多,只知中一必需要學一種樂器,但中二又沒有,要繼續學就自己出去學。中二又有其他野學。

mansum92 發表於 18-12-21 17:38
我朋友仔仔讀港華,感覺都幾hea, 小朋友讀得好開心。我知道的資訊唔係太多,只知中一必需要學一種樂器,但 ...
多謝你的資訊

回覆 王家爸爸 的帖子

同意

回覆樓主:

早2日同今年中二嘅家長飲茶,傾開學校,佢地覺得hea到想幫仔轉校。
呢類學校適合較自律嘅小朋友,如果小朋友係踢一腳先郁一郁都幾容易越讀越差。
欠交功課老師都唔理。

我女補習社的同學媽媽話, 學習是愉快,而HEA 是其中一個問題,重點係好多家長說考試測驗吾派卷,家長想睇下小朋友邊方便可得都有困難,只知個分數。  就算出去搵補習,人地都要花很長時間去搞。   小朋友自己吾積極的話,根本考完都吾知出錯係邊度。一年又一年,所以朋友仔的成績就.....

如果真係好想知整體教學成績,去問下一些補習社,應該比到中肯既意見你。

回覆 patpat234 的帖子

港華dse成績不斷下降中

Hea 字,我估都幾媽媽和補習社 POV.
有港華九華學生的爸爸說學校很自由,不過自己會同個囝約法三章,玩完自己就要温書。到中學仲未能有自學能力,難道去到大學都仲要揾阿媽?

王家爸爸    發表於 18-12-24 16:13

此校是否很多老seafood教书?

猴子爸 發表於 18-12-24 13:12
同問?

patpat234 發表於 18-12-24 11:06
早2日同今年中二嘅家長飲茶,傾開學校,佢地覺得hea到想幫仔轉校。
呢類學校適合較自律嘅小朋友,如果小朋 ...
多謝你的意見

YnnMa 發表於 18-12-24 11:24
我女補習社的同學媽媽話, 學習是愉快,而HEA 是其中一個問題,重點係好多家長說考試測驗吾派卷,家長想睇下 ...
多謝你的意見,這也是我最担心的事,我仔如果hea開就好難收拾心情讀書的。但是如果是谷的又怕他反抗有反效果,真是好難決擇。

patpat234 發表於 18-12-24 11:06
呢類學校適合較自律嘅小朋友,如果小朋 ...
其實唔止港話係咁,幾間傳統名男校都無嘜功課,而且老師都唔會點理學生欠唔欠交功課。四方木既小朋友,其實應該適合讀地區名校多啲。

YnnMa 發表於 18-12-24 11:24
我女補習社的同學媽媽話, 學習是愉快,而HEA 是其中一個問題,重點係好多家長說考試測驗吾派卷,家長想睇下 ...

我反而唔太認同靠補習社,讀得傳統名校,自主學習先最重要。另外,補習社睇到既係比較差既學生,唔係佢哋唔想中肯,係佢哋無可能俾到中肯意見你。而傳統名校既學生又比較參差,所以補習社睇到既就更片面。

猴子爸 發表於 18-12-24 13:12
唔係,21年以上既大約佔三分一(香港官津既平均係大約一半)。