用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院
樓主: yuenheimama
go

香港華仁書院   [複製鏈接]

若愛得太深太狂, 而對方根本從來無對你有半點感覺的話,最後往往是苦了自己。

ysnmama 發表於 19-2-14 17:11
他那份心同出發點原本是好,但可能因太放不下,最後變成過於偏激。對的事用錯的方法做,也是錯的。 ...
方法比路線更重要,路線正確但係方法錯誤,負面影響可能更大;相反唔同路線,可以最終都會到達終點。

ysnmama    發表於 19-2-14 18:17

hkpapa852 發表於 19-2-14 17:57
其實, 葉sir既然明白辦學團體咁難撼動到, 到不如順其自然, 任由學校繼續沿辦學團體方式發展

可能辦學團體 ...
我諗我哋未必了解佢既心情,佢始終係舊生,又打咗咁耐工,半生既聯繫,多多少少有感情;愛之深,痛之切,佢既苦惱又值得理解。

ysnmama 發表於 19-2-14 18:09
若愛得太深太狂, 而對方根本從來無對你有半點感覺的話,最後往往是苦了自己。 ...

其實據我所知,校方於八年前是有跟Yip Sir (即使他當時只是路人甲)長時間溝通,也有關心他。不過Yip Sir 討論問題表示出的態度大家亦有目共睹,這讓人很難能與他作有意義的討論。

王家爸爸 發表於 19-2-14 18:19
我諗我哋未必了解佢既心情,佢始終係舊生,又打咗咁耐工,半生既聯繫,多多少少有感情;愛之深,痛之切,佢 ...

他作為虔誠教徒,更應放下,去深切領會以下既經文:
不要照愚昧人的愚妄話回答他,恐怕你與他一樣;要照愚昧人的愚妄話回答他,免得他自以為有智慧。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-2-14 18:23
他作為虔誠教徒,更應放下,去深切領會以下既經文:
不要照愚昧人的愚妄話回答他,恐怕你與他一樣;要照愚 ...
呢兩句箴言比較難理解,信徒跟前面定後面嗰句行事?

youngoldboy 發表於 19-2-14 18:22
其實據我所知,校方於八年前是有跟Yip Sir (即使他當時只是路人甲)長時間溝通,也有關心他。不過Yip Sir ...
年紀大咗,應該學懂用平常心睇問題,多從對方既角度睇,問題自然容易解決,希望佢再大啲既時候會理解箇中道理。

王家爸爸 發表於 19-2-14 18:29
呢兩句箴言比較難理解,信徒跟前面定後面嗰句行事?

跟自己認為果個,我估~~~

王家爸爸 發表於 19-2-14 18:19
我諗我哋未必了解佢既心情,佢始終係舊生,又打咗咁耐工,半生既聯繫,多多少少有感情;愛之深,痛之切,佢 ...

對,我相信葉sir並非抱搗亂心態上來發言,希望再見到他出帖撰文。葉sir,嘗試放下你的“十字架”,輕省一點笑看風雲,撥開雲霧,可見青天。

草原 發表於 19-2-14 18:49
對,我相信葉sir並非抱搗亂心態上來發言,希望再見到他出帖撰文。葉sir,嘗試放下你的“十字架”,輕省一 ...
不過佢需要學懂多一點感恩、寬容、量度,少一點抱怨、灰暗、狭隘。人生不如意事,十常八九,應該學懂睇見如意嗰一二件事,感恩得到既,用寬容既態度對唔同人,有量度啲,做人會開心啲。

王家爸爸 發表於 19-2-14 19:13
不過佢需要學懂多一點感恩、寬容、量度,少一點抱怨、灰暗、狭隘。人生不如意事,十常八九,應該學懂睇見如 ...
Well.......呢D野大家都明,但佢完全唔會聽人講。我多年之前試過好多次,我相信他現在還是一樣或更甚。其實而家佢成8年無教書或做其他相關工作,加上之前『搞搞陣』的歷史,好難有僱主會冒險請他。我不知他太太是否尚有工作,亦是否有好多儲蓄,否則經濟上對他家人也有壓力。

youngoldboy 發表於 19-2-14 23:04
Well.......呢D野大家都明,但佢完全唔會聽人講。我多年之前試過好多次,我相信他現在還是一樣或更甚。其實 ...
相信yip sir去補習$500 per hr 大把家長肯請,你唔好甘話你啦

Well.......呢D野大家都明,但佢完全唔會聽人講。我多年之前試過好多次,我相信他現在還是一樣或更甚。其實 ...

你能擔心師兄葉 sir 是件好事 , 但相信你不用太憂慮 , 他似是一位有計劃遠見的人。

RoseRose1980 發表於 19-2-15 00:26
相信yip sir去補習$500 per hr 大把家長肯請,你唔好甘話你啦
我估佢補化學應該得,不過可能佢志不在此。

我覺得佢應該係醒目人,應該識投資,所以我估經濟上應該唔會有壓力。

王家爸爸 發表於 19-2-15 10:44
我覺得佢應該係醒目人,應該識投資,所以我估經濟上應該唔會有壓力。
但願如此。始終他是我師兄及在校時的老師,我同我D舊同學,以致他經常批評的校監都希望佢好。不過始終他要聽人講先有用,當他告訴我如果同太太意見不合也會絕食抗議時,我就知道佢係一個超級硬頸的人。
通常四十多歲是事業的高峯,而家佢應該五十多歲,差不多浪費咗黃金十年,如果沒有足夠投資收入的話其實對家人非常不好。

王家爸爸    發表於 19-2-15 11:23

醒目開學勳章

youngoldboy 發表於 19-2-15 11:21
但願如此。始終他是我師兄及在校時的老師,我同我D舊同學,以致他經常批評的校監都希望佢好。不過始終他要 ...
你可能真係好young,其實好少香港人靠打工份糧,even公務員都會做定幾手準備,唔會諗住份長糧可以咬過世。我唔識呢位yip sir,但以佢咁嘅年紀又做到咁嘅位置,我相信佢唔會將所有希望擺響份工度。。。

youngoldboy 發表於 19-2-15 11:21
但願如此。始終他是我師兄及在校時的老師,我同我D舊同學,以致他經常批評的校監都希望佢好。不過始終他要 ...
當事人可以揀好hea咁做到退休,但佢肯為自己信念據理力爭。“希望佢好”嘅諗法,只係旁人一廂情願嘅諗法。
查實葉sir係咪已經喺EK被滅聲?

bobbob 發表於 19-2-15 11:53
你可能真係好young,其實好少香港人靠打工份糧,even公務員都會做定幾手準備,唔會諗住份長糧可以咬過世。 ...

中學畢業十幾年,唔知算唔算young 。

youngoldboy 發表於 19-2-15 12:43
中學畢業十幾年,唔知算唔算young 。

咁你大學畢業既時候可能遇著香港經濟最差既時候。我同葉sir差唔多大,當年香港經濟好,資產升值比打工份糧高幾倍,所以好多醒目仔女都有幾個單位係手。加上幾次資產跌市又製造咗唔少執平貨既機會,所以我估(只係估)佢經濟掂,先可以唔需要為五斗米折腰。
‹ 上一主題|下一主題