用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖彼得 VS 真光小學
樓主: audrey.lai
go

聖彼得 VS 真光小學 [複製鏈接]

bobbob 發表於 18-12-23 16:52
有幾唔樂觀?

我都唔係太明白!中西區女仔咁多band one位都算唔太樂觀?

回覆 Sumjac 的帖子

多謝各位既意見.
又想知多點, 中西區女仔中學BAND 1學校是否很多?
中學女校BANDING是否通常都好D?

係多 Band 1,但要留意 St Clare 小學部同聖私近幾年有加班收多左學生,未來升中應該競爭增加。同時亦要留意,中西區冇 Band 2 女仔位,只得 SLS 男校,如果 Band 2 女留係中西區升中,要去南區嘅學校,如果本身住港島就問題唔大,如果係要過海,真係要諗清楚返學路程。男仔就唔洗講,Band 1 都係 50/50 英皇,否則就入 SLS。
相比,灣仔同東區無論 Band 1、2、3 都有充足位,好多選擇。咁當然,再相比其他網,中西區都唔算太差。

詳情請參考「2018 & 2019升中派位分析: 中西區 HK1」:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3596372

1998Ruby1998 發表於 18-12-27 06:45

係多 Band 1,但要留意 St Clare 小學部同聖私近幾年有加班收多左學生,未來升中應該 ...

有無認真D去計吓數?

就算聖心私小和聖嘉勒加左班,對整個中西區有幾大影響?

假設,兩校令本區多左60人,1/3 B1 係20人,又當女生佔60%,即係12人,本區多左~12位 B1女生,仲有自行離場因素有影響,可以令中西區B1女生升中變成情況不樂觀? ~~~

mcl203 發表於 18-12-27 10:18
有無認真D去計吓數?

我冇話係 Band 1 女升中,我只係話女咋。同埋我係話唔“太”樂觀,即係競爭會大左,唔好太老定覺得一定夠位,連 Band 2 都好大機會入 Band 1。 講得唔清楚添,Sorry!

我本來係諗緊 Band 2 女但又唔係住港島,但係留低升中,如果唔好彩搏唔到中西 Band 1,去南區都好遠下。

mcl203 發表於 18-12-27 10:18
有無認真D去計吓數?

有無認真D去計吓數?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3596372

"初步估計, 中西區今年約有1654個有呈分學生要升中, 下年會增加~254人.

今年開始, 女生優勢已大減, 下年連B1位都未必夠分, 原因如下:

1. 今年開始, 聖嘉勒小學開三班, 直屬位會用盡 70 個, 非保留位只餘下 6 個
2. 下年聖心私小多一班, 兩間聖心小學合共有~300個學生, 佔區內 ~16%學生人數了"

Sing13 發表於 18-12-27 10:56
有無認真D去計吓數?

其實 st clare 唔太可能用晒 70個直屬位,就算三班,都只係9x 人
(小一係近120人,但每年都有人轉走)

舊年p6 已經係三班;2x 人會有更好的 offer, 尾的2x 升唔到直屬,大約5x 會升讀直屬。

如果得9x 人又用晒d 直屬位,除非少人選擇其他中學 / 冇人band 3.....

20/21 升中的p5, 依家已經係全級9x 人。

Sing13 發表於 18-12-27 10:56
有無認真D去計吓數?

中西區女英中(計埋聖心)有超過600個位,剔除30%自行,仲唔夠吸區內B1女生?~~~

mcl203 發表於 18-12-27 11:22
中西區女英中(計埋聖心)有超過600個位,剔除30%自行,仲唔夠吸區內B1女生?~~~
...

問題當中三間女校既Band1位是益自己Band2學生而非街外Band1學生.

來緊幾年中西區升中人數肯定比今年多200幾人.

Sing13 發表於 18-12-27 11:38
問題是當中三間女校既Band1位是益自己Band2學生而非街外Band1學生.來緊幾年中西區升中人數肯定比今年多200 ...

都係計下數好D,兩女校人數増大,就算B1女生多左,只會蠶食本身既直屬位,令自己B2生機會直升機會細左。況且,若要詳細D去計,4間女校B1率似乎係本區係偏高既,照一般推測,若本區升中人數增大,佢哋亦可能係得益者,從而減少其他小學B1人數増幅,當然呢個係斷估~~~

大家都要留意,聖士提反女子小學而家已經開多咗1班,變成5班,咁樣亦會影響中學部收生。當然正如MCL203所講,最影響嘅係自己學校嘅B2生。亦正因如此,如果女兒係B2水平,未來幾年就算爭入鴨真都會爭餐懵。

mannewliv 發表於 18-12-28 17:29
大家都要留意,聖士提反女子小學而家已經開多咗1班,變成5班,咁樣亦會影響中學部收生。當然正如MCL203所講 ...

用聖心私立來睇,有啲年是三個班,有啲年是四個班,咁四個班既年份學生上中學咪虧底囉?band2機會咪細囉?中學會系個年自行收多啲附小學生,附小學生上band1中學百分比相若,最後流出街外band1位減少.
‹ 上一主題|下一主題