用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 2018/19英藝n,有無將入讀/讀過既交流一下,謝 ...
樓主: Camilksky
go

2018/19英藝n,有無將入讀/讀過既交流一下,謝

回覆 Camilksky 的帖子

n班的那一年算是有點愛心和耐心,其後未遇過。出口術,用說話令家長放心,只講好說話,報喜不報憂。老師們都說話小心,遊吓花園,或說唔清楚喎。這幾年都有老師因為講錯說話而被炒呢。

厚此薄彼,在幼稚園階段已咁出面,接受到就好了。到K2已經開始識講睇CCTV...

mschan66 發表於 19-1-4 12:30
回覆 Camilksky 的帖子

n班的那一年算是有點愛心和耐心,其後未遇過。出口術,用說話令家長放心,只講好說 ...

你其實有無轉校??

Sorry,我一向都唔覺得英藝係好嘅幼稚園,有得選擇,我會讀其他。   

英藝嘅學費,有更多私幼可以選擇。

回覆 piglover 的帖子

其實我由另一私幼轉入來的,會再轉走,轉完就可以再講多d。
謝謝你,同感。

因為考小一要交成績表,K1無走,就要K3考到就可以走。
考小一,學校一定要交k2成績表,有些什至要交埋k1。
所以有k1轉入來的同學也是為此而焗住讀。

mschan66 發表於 19-1-4 15:18
回覆 piglover 的帖子

其實我由另一私幼轉入來的,會再轉走,轉完就可以再講多d。

唔知你住邊區,Joyful,奥基都係唔錯嘅學校,真係無必要讀英藝。 (emoji)(emoji)(emoji)

mschan66    發表於 19-1-4 16:09

回覆樓主

我直頭同朋友講,除非無書讀,否則唔駛考慮呢間。

mschan66    發表於 19-1-4 16:10

新人物 發表於 19-1-4 15:36
我直頭同朋友講,除非無書讀,否則唔駛考慮呢間。

英藝真係好多負面新聞。

其實,大把私幼選擇,無必要讀呢間。

piglover 發表於 19-1-4 16:18
英藝真係好多負面新聞。

其實,大把私幼選擇,無必要讀呢間。

當年我嬲到爆炸⋯⋯

新人物 發表於 19-1-4 16:32
當年我嬲到爆炸⋯⋯

咩事?? 願聞其詳。

回覆 新人物 的帖子

same here 洗耳恭聽

回覆樓主

N升K1時,學校話舊生優先取錄,只係叫家長星期六返黎交留位費,點知當日去到,學校話am已經full左,得返pm,原來當日係新舊生同一時間交留位費,點知其中一個舊生家長話,佢朋友今年先報名,今朝交留位費都係am offer,當我地向學校質問時,校長話會開多班am解決呢個問題,仲否認有新生獲派am offer,但有經常接送小朋友的家長透露,其實課室已經用盡,無可能會再開多一班,呢個時候校長叫主任應酬我地,竟然自己入返學校⋯⋯

mschan66    發表於 19-1-5 18:22

回覆 新人物 的帖子

完全認同,見微知著!  

見識到行政混亂,還有根本唔當係家長係一回事,耍走你先,

除非大班家長群起反映,否則,

佢地會認為犠牲你一個係無問題架! 恭喜你咁早睇到又及時離開。

mschan66 發表於 19-1-5 18:29
回覆 新人物 的帖子

完全認同,見微知著!   

另外有d繼續升上K1既家長反映,學期中走左個Net,之後黎果個無2個月又走,最後學校竟然無同家長交代,只係同隔離班share一個老師就算。

真心唔掂,有D同學仔都退左學,gp內有媽媽講小朋友返學係睇youtube,老師玩電話,開學到依家,從來冇同家長冇溝通過,想了解小朋友初入學適應與否都只係家長主動問,永遠好行咁答:x今日冇喊!
完!
學校所有節日活動,如製作中秋燈龍,永遠都唔知誰得奬,冇相,冇通告,甚至連件燈龍都無拎番屋企,消失左

mschan66    發表於 19-1-9 19:34

回覆 新人物 的帖子

呢間學校不嬲都係咁,調動唔會通知。
成日走法律x(唔識打),老師對學生的人數係全校計,有時一個老師睇十五至二十個學生。

mschan66 發表於 19-1-8 18:24
回覆 新人物 的帖子

呢間學校不嬲都係咁,調動唔會通知。

反正第一年敎我小朋友果幾個老師,第二年都走左,其他分校我唔清楚係點,沙田呢間,永世難忘⋯⋯

mschan66 發表於 18-12-26 02:03
n班預左學唔到咩野,學到當bonus,主要學自理能力,我小朋友讀果年就無幫手戒片啦!與家庭步伐不同,好難同 ...

最勁係... 唔幫係戒片,亦唔幫你換片,放學塊片漲到爆

mschan66    發表於 19-1-9 19:33

新人物 發表於 19-1-4 16:32
當年我嬲到爆炸⋯⋯

Same here

回覆 bluehoi 的帖子

係好 "行" 架,凡事要問,唔問唔會主動講,問左亦未必講晒真話你知,最弊有時係整親都唔通知家長...

Camilksky 發表於 19-1-4 09:07
除左行政好亂之外,你覺得老師有愛心嗎?
會出下力令家長放心嗎?

我個小朋友當年讀 n 讀咗3 個月,班主任都叫唔出佢個名,你覺得有冇愛心?

mschan66 發表於 19-1-5 18:29
回覆 新人物 的帖子

完全認同,見微知著!   

唔知你讀邊間

我小朋友當年讀九龍塘,真係覺得返學仲差過留係屋企,我寫信投訴叫學校賠錢退學費,學校係即刻冇異議即退,勁順灘