用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二學生需要知道「焚書坑儒」嗎?
go

小二學生需要知道「焚書坑儒」嗎?

作者:Eunice S.

筆者曾為小學生補習功課,溫習考試期間簡直是一大煎熬。手執一份「精華」筆記,看著跟前的小朋友努力一句一句背誦出「鴉片戰爭1840年爆發、辛亥革命1911年發生......」等句子。連聽的人都感到頭昏腦脹,真是苦了死記硬背的小朋友。

其實筆者在中學時才接觸這些歷史,而且現在亦並沒有成為自身的核心記憶。簡單來說,就是早就忘得一乾二淨了。小朋友這刻為了在考試取得好成績,把這些歷史囫圇吞進肚子裡,也不一定能記得住,日後變成「常識」。

在討論區看到有家長在煩惱該如何向七歲小朋友解釋「焚書坑儒」,驚覺原來小二生已經要知道這些了嗎?照字面解說,「焚書」是指把書一把火燒光,「坑儒」就是挖個大坑,把讀書人推下去活埋。那不難明白,但是事件牽涉的歷史背景及政治等因素,又怎能三言兩語解釋得清?小朋友就算學了,亦可能只是一知半解。

有人說,現今的小朋友智力及理解能力比上一代優勝許多。他們知道如何使用電子用品、能理解如「復仇者聯盟」電影中的複雜設定,自然不會聽不懂這些歷史事件。你說把歷史當故事聽當然有趣味,但一來就為了考試背誦枯燥的年表,那就無聊得很了。

即到親子語睇更多育兒/教育資訊。

BK_Milk 發表於 18-12-20 15:59
作者:Eunice S.

奇怪? 知道「焚書坑儒」

有咩問題?

當成語故事講OK 架!

retriever 發表於 18-12-24 09:44
奇怪? 知道「焚書坑儒」
其實, 呢位作者好斷章取義, 小二常識有焚書坑儒, 但只係其中一課介紹古代歷史人物入面, 有秦始皇既一小節, 更無要求背誦歷史年表。記幾項歷史年份的, 係較高年級的, 講近現代史部份。唔記, 都只係無咗幾分, 如果唔想小學記, 實在可以唔記的。如果想攞100分, 咁咪記下囉。可能我小朋友自小睇好多歷史書, 所以一見常識課本有古代史, 就會開心到紮紮跳了。

little_yolky 發表於 19-1-3 15:48
其實, 呢位作者好斷章取義, 小二常識有焚書坑儒, 但只係其中一課介紹古代歷史人物入面, 有秦始皇既一小節,  ...

我細路都好鍾意歷史。

轉軌睇中文書,始於成語故事。

低年級幾時考年代?應該唔使背年份。
焚書坑儒呢幾個字,放在一起,大致認得一個半個,知道應該連線去“秦始皇”,已經夠用

little_yolky    發表於 19-1-3 16:29

b3410 發表於 19-1-3 16:22
低年級幾時考年代?應該唔使背年份。
焚書坑儒呢幾個字,放在一起,大致認得一個半個,知道應該連線去“秦 ...

呢代家長怪獸,但時有評論怪獸的論點更怪獸。

little_yolky 發表於 19-1-3 15:48
其實, 呢位作者好斷章取義, 小二常識有焚書坑儒, 但只係其中一課介紹古代歷史人物入面, 有秦始皇既一小節,  ...

開樓作者講教細路背精讀,前菜已經唔係開奶茶,如何啃下去?

所謂小故事,大道理。寓言故事,聖經故事,成語故事都無問題。

我有跟細路講近代史,孫中山,康有為,梁啟超,光緒,慈禧,袁世凱帶出君主立憲,共和體制等等。

歷史當故事講,帶出時代輪廓。

retriever 發表於 19-1-4 08:42
開樓作者講教細路背精讀,前菜已經唔係開奶茶,如何啃下去?

所謂小故事,大道理。寓言故事,聖經故事, ...
學歷史本來就如同聽故事, 我細個爸爸就鐘意講二次大戰國國共內戰, 大躍進, 可能佢親身經歷過, 比較有感受。我屋企就鐘意古代史多D。

背精讀唔好呀, 又唔係去考DSE。