用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 1 a 男唔理地區,自2 你們點選
樓主: herryluk
go

band 1 a 男唔理地區,自2 你們點選   [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

全程腳力一波大斜路

天后小巴早上多人難上車

herryluk 發表於 19-1-10 14:25
回覆 hkpapa852 的帖子

但信小咁多年冇學生入九華,怕俾學校睇低一線,返而張祝/九龍城迦密年年有同學入,並 ...

個個老師年年都怕死叫學生唔好去試又點會有人入到?

講真, 係得一間一級~120人, 每年升中派位有~40%學生入B1中學既小學, 級5名內都唔叫學生去試LS同九華,  學校其實係保守得可憐.

派位差一點既王余, 幾年前有學生夠膽去考QC啦! (仲要自行入到)

大部份學校, 都係保守嫁啦, 而且部份學校仲可能有政治任務.

家長聽佢地講未必係最好

IYY    發表於 19-1-10 15:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

herryluk 發表於 19-1-10 14:21
回覆 mcl203 的帖子

有同事說北角上10分鐘內,因為搭地鐵將軍澳應該40分鐘內到 ...

可北角落車,有很多巴士上去,學校門口落車。現在張祝珊已經不是死讀書,有很多活動,睇下小朋友參唔參與炸。

王家爸爸    發表於 19-1-14 17:45

上年馮X聽人講都是叫選區內宣基或婦女會,填自行仲要俾老師過目

hkpapa852 發表於 19-1-10 11:43
LS一樣唔係齋讀書.

不過概然樓主已選了聖言做自一, 其實目標都唔會係最頂級既學校, 咁咪選九華好D囉!

hkpapa 想問其實到大抽獎時band 1生就算係B1a定b1c, 佢地抽中B1中學的機會都係均等?電腦唔會分B1a, b1b or b1c? 除左自行學校會考慮個分別之外?

Sosiusiu 發表於 19-1-10 18:38
hkpapa 想問其實到大抽獎時band 1生就算係B1a定b1c, 佢地抽中B1中學的機會都係均等?電腦唔會分B1a, b1b o ...

派位組別只有3個,所謂A/B/C只係坊間慣常再為學生/學校分級既稱呼,不影響統一派位。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聖言,張祝,九華全是16/3 面試,那請問23/3迦密中學,並且所有申請同學均有面試機會,合適嗎?謝謝

herryluk 發表於 19-1-11 11:02

聖言,張祝,九華全是16/3 面試,那請問23/3迦密中學,並且所有申請同學均 ...
我覺得有機會面試

那請問其實報TKO迦密還是迦密中學好呢?謝謝

herryluk 發表於 19-1-11 11:28

那請問其實報TKO迦密還是迦密中學好呢?謝謝
有得抽既中學, 除非好儀, 否則我認為自行唔一定要考慮佢

回覆 herryluk 的帖子

我女老師都同你老師咁講,提議自行一個跨區。爬文得知,張祝珊和中婦不放自1根本冇機會,不要浪費了名額。因為你自1是聖言,所以自2如果比自1要求更高等同白白浪費名額,所以建議自2填觀瑪,B1A男校,此校會全部申請者都有機會面試。如果男女校就順利天主教,僅供參考

咁自1 聖言 ,自2 迦密中學 ,派位應該敲自2 迦密中學嗎?謝謝

herryluk 發表於 19-1-11 11:46

咁自1 聖言 ,自2 迦密中學 ,派位應該敲自2 迦密中學嗎?謝謝 ...
你講迦密係咪九龍城個間?

如果係, 你個區抽獎無得抽喎! 抽獎只能填番本區間迦密主恩

回覆樓主

我會揀自1喇沙自2聖言(自己區),咁嘅成績不妨外闖,但過海就唔會喇,因為可能連grade都會降左,加上會花多左時間返/放學~
如果唔鍾意喇沙,我都會試隔離區B1A,畢竟自己區無其他選擇,跨一區返學可以接受

回覆 樹熊MA 的帖子

如果自2順利天主教

, 倒不如TKO 英中 (四間英中DSE比順利好)

回覆 樹熊MA 的帖子

因為個個都說成績好出外讀,自2觀瑪聽簡介中文強些,小朋友反而差些唔鈡意,所以想博下張祝,華仁,九龍迦密,謝謝

回覆 herryluk 的帖子

自一,自二同樣緊要, 因為隨便一間 收了你 你便失去 大抽獎機會。 自一收了你 那就皆大歡喜 因為呢間是你最心儀的一間
同樣,自二收了你, 你同樣 咁開心, 7月份派位 你就會去哪一間學校 .

所以先生 老師 都會叫 優秀的學生 進取少少 搏自行 .  如果搏唔到 大不了 返到自己嘅區大抽獎

那請問自2選 華仁或何文田迦密,是否都1B呢,星期日去過幾間小朋友都話鈡意踢番個波俾我呢謝謝

herryluk 發表於 19-1-14 11:14

那請問自2選 華仁或何文田迦密,是否都1B呢,星期日去過幾間小朋友都話鈡意 ...
九華係B1B, 迦密係B1B接近B1A

港華就係B1C

‹ 上一主題|下一主題