用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如中西區轉灣仔區會跌banding嗎?
樓主: smartcash
go

請問如中西區轉灣仔區會跌banding嗎?  

醒目開學勳章 王國長老

ilyrd 發表於 18-12-21 15:44
冇错,我屋企一個鍾意西史,一個鍾意中史.我同佢地講我中西史都鍾意,不過要背咁多野去考試,你地林清楚,鍾意? ...
路過搭訕

我囡選科時曾經諗過修雙史.............我同佢講雙史你會死..........背死..........寫死.............亦問過大學修中文加中史既同事............佢都話會死.............

所以鍾意同現實中既考試真係有唔同, 鍾意就睇下書同 video 算喇, 修讀真係要諗清楚.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

IloveJJ 發表於 18-12-21 16:06
點解我上次去參觀中學,個高中生話我聽,高中讀歷史唔係要背,係要分析,所以難好多既?
...
我囡都問過高年級學姐, 最終放棄雙史, 要佢背野唔難, 去到分析時寫一大堆野時先最難.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

vincentbabyking 發表於 18-12-31 23:00
點解放乙1東區都唔一定入到
基本上 B1 男生都唔夠位時, 有幾多會跌左去 B2A 學校?

同埋無邊間學校可以講一定到入, 就算有聯繫位都要睇彩數

2016/18年度18區升中統一派位派獲B1中學機會估計 (Updated: 12-Apr)

IloveJJ 發表於 18-12-21 16:07
去大學研究歷史唔駛中學讀歷史嗎?
大學歷史系冇聽過要dse修歷史喎,你讀理科都可以入架,所以話香港嘅大學好騎呢。

vincentbabyking 發表於 18-12-31 23:00
點解放乙1東區都唔一定入到

東區B2學生會首選邊幾間中學?有邊間係乙1必入呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。