用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如中西區轉灣仔區會跌banding嗎?
樓主: smartcash
go

請問如中西區轉灣仔區會跌banding嗎?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-12-20 17:09
B2學生如果以統一派位機會率計:

中西區: 乙1 SLS, 有機會入, 但入唔到就唔知去咗邊

鄧鏡波係中中,有幾多班英文班?

回覆 mannewliv 的帖子

有2班, 不過只有Maths, Phy, Chem, Bio 有英文組

mannewliv    發表於 18-12-21 13:51

mannewliv 發表於 18-12-21 12:47
鄧鏡波係中中,有幾多班英文班?

不要過於高估中中, 英中之間既差異和重要性, 尤其係只有B2水平既中學

坦白講, 以SLS係由西區, 收生水平大部份係B2, 甚至部份B1, 佢既公開試成績真係唔理想

而鄧鏡波, 係灣仔區主收B2, 甚至部份B3 (應該收唔到B1學生), 公開試成績可以同SLS, 甚至東區堆B2A中學相比, 增值其實比較高

2018年DSE既33222率, 鄧鏡波51%, 金文泰52%, 顯理59.6%, 衞理 <65%, SLS無公佈, 估計都係5X%-6X%之間

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-12-21 13:07
不要過於高估中中, 英中之間既差異和重要性, 尤其係只有B2水平既中學

坦白講, 以SLS係由西區, 收生水平大 ...

照睇樓主描述,佢囝囝對中文似乎甚恐懼,未知佢B2屬於頭定尾,如果係中或尾的話,去到鄧鏡波都未必入到英文班,到時就苦過DD。

不過,以聖類斯咁嘅公開試佳績,我好懷疑呢兩年會唔會要開返中文班。

樓主也可參考以下討論

聖類斯 VS 鄧鏡波

hkpapa852 發表於 18-12-21 13:07

坦白講, 以SLS係由西區, 收生水平大 ...
今年同未來三、四年畢業既,應該係鄧鏡波收到比較差既學生既(當年連 TSK 大抽獎都收到 B2 學生既年代),當年真係可能有一定比例既 B3 學生,講真有咁既成績,唔差。

無錯, 亞仔對寫中文有恐懼, 佢英文好過中文....但佢科數唔得, 又鐘意歷史history的, 而鄧鏡波和維官都無文科的英文組, 又無history...所以其實都未必fit...但又好似已無咩選擇...

smartcash 發表於 18-12-21 14:10

無錯, 亞仔對寫中文有恐懼, 佢英文好過中文....但佢科數唔得, 又鐘意歷史history的 ...
認真諗諗, 點解無開呢D科? 因為大部份男仔唔想讀呢D科

男仔絕大部份不喜歡文科, 理科唔叻就諗吓商科

數學唔得都要諗辦法, 因為數學始終係主科

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

最慘商科都係用中文.....

回覆 IloveJJ 的帖子

唔鐘意SLS......

smartcash 發表於 18-12-21 14:23
回覆 hkpapa852 的帖子

最慘商科都係用中文.....
如果要英中, 只有選B2/3水平既英中

hkpapa852 發表於 18-12-21 14:45
如果要英中, 只有選B2/3水平既英中

明白呀,所以連聖道迦南都有考,路程就真係遠,不過時間其實同去小西灣都差唔多。同埋都要收先有得諗。

smartcash 發表於 18-12-21 14:49
明白呀,所以連聖道迦南都有考,路程就真係遠,不過時間其實同去小西灣都差唔多。同埋都要收先有得諗。
...
中西區, 去基崇和聖瑪加利會唔會方便D?

smartcash 發表於 18-12-21 14:10

無錯, 亞仔對寫中文有恐懼, 佢英文好過中文....但佢科數唔得, 又鐘意歷史history的 ...
鐘意歷史同鍾意讀歷史其實未必一樣。我識既鍾意歷史既男仔,大都唔鍾意讀歷史。

hkpapa852 發表於 18-12-21 14:51
中西區, 去基崇和聖瑪加利會唔會方便D?

會呀,西九龍方便好多呀,已interview等消息中。不過始终B2, 不敢寄予厚望。間間都過千人報名。

王家爸爸 發表於 18-12-21 14:53
鐘意歷史同鍾意讀歷史其實未必一樣。我識既鍾意歷史既男仔,大都唔鍾意讀歷史。 ...

都係。

鐘意歷史同鍾意讀歷史其實未必一樣。我識既鍾意歷史既男仔,大都唔鍾意讀歷史。 ...

帶小朋友去多D外地旅行,或會增加他們對歷史和地理的興趣。

tpmon 發表於 18-12-21 15:11
帶小朋友去多D外地旅行,或會增加他們對歷史和地理的興趣。
男仔好多都鍾意歐洲既戰爭歷史

冇错,我屋企一個鍾意西史,一個鍾意中史.我同佢地講我中西史都鍾意,不過要背咁多野去考試,你地林清楚,鍾意?大把歷史書,歷史電影,歷史特輯......第日課餘慢慢睇都得,但唔一定要讀,要背,要考.除非你大學都讀歷史.
‹ 上一主題|下一主題