用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如中西區轉灣仔區會跌banding嗎?
樓主: smartcash
go

請問如中西區轉灣仔區會跌banding嗎?  

smartcash 發表於 18-12-20 14:40
回覆 tpmon 的帖子

不過中中應該唔o岩亞仔....我希望佢可以入到英文班啦, 要勁寫中文佢會想喊

難說。因南區英中位嚴重不足,聖公會呂明才在該區競爭一定很大,有南區Band 1生爭。

東區Band 2頭校應是金文泰最好。衛理口碑也不錯。

回覆樓主:

你應報埋直資漢華和培橋。

就算是Band 2直資,英文語境一定比Band 2中中好。

謝謝! 但漢華和培橋係用自行名額...我又唔想放晒兩間
所以自行都頭痛中

smartcash 發表於 18-12-20 14:54

漢華啦!

謝謝!

smartcash 發表於 18-12-20 15:00

謝謝!

希望幫到你。

真不好意思我的訊息,可能影响到你的先生/太太,會很失望不能搬去灣仔住。

或許自行  

1. 聖呂
2. 顯理

謝謝您, 其實搬都要考慮埋其他, 如細佬仍在中西區讀書, 又不能搬得太遠, 始終都係要考慮全家各人的需要

個人睇法,中基一月中已有面試,可以用黎試水溫去評估小朋友係市場學術水平定位,我知既係中基有收一線小學既B2生。若中基有安排面試,或許,可以考慮下B2頭中學,否則,就可能要保守D。至於聖呂,我估南區位非常不足下競爭會激烈,港島都唔少B2中學,仲有時間慢慢考慮~~~

回覆 elbar 的帖子

聖呂自行band2中有機嗎?  咁請問聖呂機會大啲定聖類斯會大啲呢?

smartcash 發表於 18-12-20 15:11

聖呂自行band2中有機嗎?  咁請問聖呂機會大啲定聖類斯會大啲呢? ...

要搏聖呂機會大啲

smartcash 發表於 18-12-20 15:07

謝謝您, 其實搬都要考慮埋其他, 如細佬仍在中西區讀書, 又不能搬得太遠, 始終都係要考 ...

細佬如果將來是Band 1成績,留在中西區升英皇/高主教也不錯。

留意St Louis 是Band 2A 的中西區英中,與南區聖呂一樣,都會有部份Band 1生一同競爭爭學位。

回覆 mcl203 的帖子

明白, 謝謝!

是的

自行鄧鏡波有無機會呢?  雖然校社真係好好好細。

smartcash 發表於 18-12-20 16:19

自行鄧鏡波有無機會呢?  雖然校社真係好好好細。
一般

謝謝

smartcash 發表於 18-12-20 13:13

亞囝band2中, 黎緊租約完, 所以諗緊好唔好轉區......亞囝英文好過中文,  中西區抽獎好 ...
B2學生如果以統一派位機會率計:

中西區: 乙1 SLS, 有機會入, 但入唔到就唔知去咗邊
灣仔: 乙1 鄧鏡波 好大機會係"必入"
東區: 除非你甘心將漢華/培僑放乙1, 否則其餘既B2中學, 放乙1都未必會入到

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

明白, 謝謝您。
請問維官係唔係band2尾? 校風好唔好呢?

smartcash 發表於 18-12-20 17:13
回覆 hkpapa852 的帖子

明白, 謝謝您。
校風不肯定, 但公開試成績, 只有B2B/C左右水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。