用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 保良局金卿vs九龍靈糧堂
樓主: lili1010
go

保良局金卿vs九龍靈糧堂 [複製鏈接]

樓主呢個問題, 我都有考慮過, 本身2個都係好既學校,
HAPPY SHCOOL唔等於咩都唔識,  
傳統授課唔等於一定唔HAPPY,
我地兩公婆就沒有考慮外在因素,
只是考慮自己小朋友能力及適合那一個授課方式。
谷與唔谷,不是在於學校,係小朋友的能力,
本身小朋友學習能力高讀到果D唔係谷,
反而家長對小朋友期望過高,望子女成龍,
而本身小朋友力有不遞,再去外補佢各項技能追趕學習進度呢D先叫谷。
好似食PIZZA咁,  有人鍾意PIZZA HUT, 有人鐘意PIZZA BOX,
有人鐘意PHD, 有人鐘意EURO GOGO等等.........................
價錢, 口味, MENU大同小異...亦唔會因為價錢而改你既口味,
所以選校沒有好唔好,只有哪一個適合個人能力。
利申: 小朋友自己CHOOSE左金卿, 因為金卿課題同佢認知的水平匹配。

lochihoamy 發表於 18-12-24 10:05
傳統授課唔等於一定唔 ...
絕對同意!我就是覺得身邊的朋友都很茅盾。
一邊把口話要小朋友有快樂童年讀happy school,另一方面放假嗰陣又同個小朋友補英補數。
這樣是讓小朋友沒假放嗎?

wcm991101 發表於 18-12-21 15:17

宜家太多家長都覺得唔想小學辛苦,幼稚園就要辛苦,但點 ...

講得好!其實好多都係羊群效應報九龍,上次面試見到有人住馬鞍山,即係一日搭校車都冇咗好多時間,如果用呢啲時間去溫習可能效果仲好,最慘係有一啲家長經濟能力其實麻麻,但係一心諗住學校自動波教到小朋友自動升名幼......最後浪費金錢,所以其實好多名幼生係一個Offer都冇,都係大抽獎.....

lochihoamy 發表於 18-12-24 10:05
傳統授課唔等於一定唔 ...

係,傳統教學唔等於谷,選擇邊間係好睇小朋友性格,同家長係咪想入錦泰都係一個考慮因素,17年好多45網既用111中唔到直跳左落去ec蘭小學,如果有校長推薦信起碼去叩門既時候都有粒定心丸,想入錦泰既家長好多目標都係入保1,保1係會預留學位比錦泰既學生,但數量唔到,所以錦泰每年競爭都好大,錦泰既學生就算派唔到保1,其他同學都派到好既中學

家長如果2選1哩2間學校,除左小學還要諗埋宗教,九龍靈糧係一間宗教味非常濃厚既學校,佢地每個月都會有1次崇拜,每星期都會有宗教堂,如果屋企人係好拒宗教教育既,咁哩間都唔會合適

學校沒有最好,只有適唔適合小朋友

讀書慘慘豬 發表於 18-12-24 10:56
講得好!其實好多都係羊群效應報九龍,上次面試見到有人住馬鞍山,即係一日搭校車都冇咗好多時間,如果用 ...

無可否認名幼英文既語景同埋環境都好好,考唔考到私小或心儀學校,其實除左學術學校還會睇好多方面既野,大抽獎當你中左唔係你心入面果間既時候,讀名幼既叩門筆試果關好多都應付到,只係名幼學費唔平,入去讀既家長群好多除左返幼稚園,還會外補學興趣班,去準備考私小,經濟麻麻既家長其實入去真係會有比較

回覆 wcm991101 的帖子

本身名幼家長都係有一定的經濟能力就算家長不比較
小朋友之間都會
即係好似人地去歐洲, 你去長洲
人地拎IPHONE你用NOKIA
我細個就係有呢D經歷....
但人大了, 就會覺得人生際遇及成長經歷才是影響一生的因素
何必強求
除非有經濟能力及小朋友資質係可以應付

lochihoamy 發表於 18-12-24 14:40
回覆 wcm991101 的帖子

本身名幼家長都係有一定的經濟能力就算家長不比較

係,我返教會睇小朋友主日學(2~3歲組)都已經體驗到,例如: 教會講故事,姐姐問圖書中既小朋友係度做乜?

小朋友答: 游水

姐姐: 各位小朋友你地平時去邊度游水架

小朋友甲: 會所
小朋友乙: 泰國
小朋友丙: 屋企

姐姐: 還有冇其他地方?你地去咁遠游水架,有冇人去泳池或者沙灘?

冇小朋友舉手。。。

教會唔同學校,不論你有錢定冇錢,都歡迎你返,但睇到咁,我已經覺得及感受到私幼校小朋友人生經歷真係好唔同,所以好同意你既講法

wcm991101 發表於 18-12-24 14:48

係,我返教會睇小朋友主日學(2~3歲組)都已經體驗到, ...
屋企大到可以游水~哈哈
‹ 上一主題|下一主題