用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 。。。
go

。。。

。。。。

AAV 發表於 18-12-20 07:20
我小朋友而家在joyful 讀緊N, 9月開始到而家大約返左3個月學。而家佢有幾間K既學券收左佢。我計劃小學會考 ...

是否「總監」偷拍20人如廁那間?

5tgb    發表於 19-3-11 21:00

一手爛牌 發表於 18-12-20 08:18
是否「總監」偷拍20人如廁那間?

學券kg 也能考上好小學,加油啊!

英文當然會比學券KG好啲啦! 佢哋課程本身有教英文拼音, 教足四年。 除咗國語每天一小時課堂, 其他全部用英文。 相對中文就比較弱。 整體課程設計著仲啟發, 並非針對考小學或者催谷學術。
如果樓主想比較讀joyful好定讀其他學券幼稚園, 就要睇下你手上有邊幾間學券, 同埋未來小學自行有幾多分。 如果未來需要報讀直資私立小學, 學術就一定要加強。

我小朋友而家在joyful 讀緊N, 9月開始到而家大約返左3個月學。而家佢有幾間K既學券收左佢。我計劃小學會考 ...

我囝囝而家K1,學校用緊floppy’s phonics。開學幾個月而家已經可以認晒英文的phonics sound同埋用用英文對答。唔需要外補英文。有問過其他高班家長意見,大致都係英文升小完全無問題,係要自己跟中文進度、認字。

利申:自己本身會在家伴讀中英文書

5tgb    發表於 19-3-11 21:00

Pan1234 發表於 18-12-20 08:44
英文當然會比學券KG好啲啦! 佢哋課程本身有教英文拼音, 教足四年。 除咗國語每天一小時課堂, 其他全部用 ...

。。。

prswinki 發表於 18-12-20 08:45
我囝囝而家K1,學校用緊floppy’s phonics。開學幾個月而家已經可以認晒英文的phonics sound同埋用用英文 ...

prswinki 發表於 18-12-20 08:45
我囝囝而家K1,學校用緊floppy’s phonics。開學幾個月而家已經可以認晒英文的phonics sound同埋用用英文 ...

我囡都係由N讀緊到依家k1....
雖然N班我地用letterland, k1今年開始轉用左floppy phonics.... 冇比較之下唔知學校咁突然轉用floppy好唔好...但我囡依家已經有concept寫晒A~Z, 有拼beginning sound concept.....

中文雖然都轉左用書,但比較過都跟得上出面名幼。

利申:我地都係麗城joyful

AAV 發表於 18-12-20 23:46
我唔係喜歡催谷既學校,認同啟發性更加重要。但我唔太清楚Joyful 係點,K以上係坐定定老師教書的嗎?還是通 ...
其實Joyful同其他Kㄧ樣都係要坐定定聽老師教書和通過不同活動去學習。Joyful只不過是用英文和國語去教而已。當然啦不是每ㄧ間K都會教英文拼音。學券當中,我就知道荃灣迦南有教拼音,你可以去研究下。 如果諗住小ㄧ大抽獎,就要準備抽獎失敗去小學叩門或去考私小做backup。 但如果您選擇的K太過happy, 家長就要自己做嘢。

AAV 發表於 18-12-20 23:46
我唔係喜歡催谷既學校,認同啟發性更加重要。但我唔太清楚Joyful 係點,K以上係坐定定老師教書的嗎?還是通 ...

Joyful 係活動教學,happy school,課堂要坐定定,但係有不同session,e.g.circle time 講故事, show & tell。我囝囝係坐唔定類型,都適應得好好。K1一星期得2份功課,都係油顏色連綫。K2先會執筆寫字。個人認為讀得呢類型k預咗唔係催谷同學術型,所以如果考直資私小都會係活動教學為主,唔會讀傳統小學。

AAV 發表於 18-12-20 23:49
謝謝你意見同分享,你仔仔好叻呀,開學幾個月已可用英文對答。平時在家都用英文溝通嗎?我怕我小朋友在學校 ...

我囝囝由n開始讀,但係升K前都好少講英文。喺屋企我同老公只用廣東話溝通(伴讀英文書除外),姐姐反而講英文。我都係開咗學幾個月突然發現佢可以用全英同姐姐溝通,嗰下我都嚇一嚇。

SmileChristy 發表於 18-12-21 00:15
我囡都係由N讀緊到依家k1....
雖然N班我地用letterland, k1今年開始轉用左floppy phonics.... 冇比較之下 ...

Pan1234 發表於 18-12-21 08:24
其實Joyful同其他Kㄧ樣都係要坐定定聽老師教書和通過不同活動去學習。Joyful只不過是用英文和國語去教而已 ...

prswinki 發表於 18-12-21 11:25
Joyful 係活動教學,happy school,課堂要坐定定,但係有不同session,e.g.circle time 講故事, show & tell ...

謝謝你

AAV 發表於 18-12-22 08:57
嘩,女女好叻呀,如果上學開心又學到野,做父母的都好安慰。女女只上3個月k, 已經識認識寫a-z,咁佢真係好叻 ...

佢地依家只係初步學...我估佢地上到K2仲學緊(emoji)

講真如果想小朋友學到好...家長係屋企都要多留意.....我係突然有日放學返嚟見佢自己係到寫ABC先知學校學緊jar....然後俾字粒佢自己抄...學抄學畫,畫畫下就識寫.... 但當然唔係個個字都岩

AAV 發表於 18-12-22 09:01
荃灣小學,我都未去了解,但知收歡迎果幾間就好難入。所以裝備下都需要。唔知Joyful課程幫唔幫到扣門呢?我 ...

joyful此終新開,口碑都可能唔夠同區其他幼稚園強嘅
但我地對佢有信心,因為我地屋企都俾唔到英語環境佢...放學都只係廣東話。但我覺得小朋友自己會識調較。佢地上k3唔識講都一定識聽先

AAV 發表於 18-12-22 09:07
謝謝你,我開學陪讀時見到高年級小朋友上課好守秩序,個個都好乖,有小朋友仲好踴躍答問題,很不錯。原來K2 ...

K1 應該未執筆寫,會叫佢哋用手指指住畫A
BC同數字。而家囝囝都會即興拎住筆寫數字(當然好醜樣),但係我又唔急,覺得總有日佢會識,尤其我問過考小學最多叫小朋友寫自己個名,認字答題同對答重要啲。如果屋企無英文語境可以考慮點讀筆,我都有買俾囝囝喺我返工嗰陣點讀,始終姐姐英文都唔正。

AAV 發表於 18-12-22 09:01
荃灣小學,我都未去了解,但知收歡迎果幾間就好難入。所以裝備下都需要。唔知Joyful課程幫唔幫到扣門呢?我 ...
小學叩門我冇經驗。 我小朋友都只昰考直資和私立。 但我知道叩門主要分為兩部分。 第一部分是考卷, 類似市面上這些補充練習。 這方面Joyful有提供starters和movers的課程給k2和k3的學生報讀, 收費 不貴。 第二部分是面試, k2時學校會提供面試訓練俾學生,但要留意這是英文進行的。

我小朋友讀咗兩年,可以話你知英文真係ok,因為學校環境做得好好,我小朋友基本上同外國人可以交談,而且個人好有自信。
如果你打算考小,我建議你讀呢間再補中文,其實joyful中文不算淺(相比local school),但要岀去考小我覺得未夠。

百事可樂 發表於 18-12-22 23:11
我小朋友讀咗兩年,可以話你知英文真係ok,因為學校環境做得好好,我小朋友基本上同外國人可以交談,而且 ...

謝謝