用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 考華夏盃有冇用?
樓主: sweetCindychiu
go

考華夏盃有冇用?  

IloveJJ 發表於 19-3-7 16:21
我其實係想入校隊,但學校每年只會俾少量數學成績好既學生加入,我仔現在應該係頭幾名(响佢班係第一),唔 ...
如果咁,唔使交。因為expect 班級第一應該一等獎或以上

IloveJJ 發表於 19-3-6 22:59
我仔小三,第一次參加華夏盃,初賽和晉級賽都係攞三等獎,我都唔知好唔好俾學校?佢响學校成績好,班中數學 ...
其實入選校隊有咩準則? 係唔係要攞校外獎才可入校隊?

b3410 發表於 19-3-7 16:36
如果咁,唔使交。因為expect 班級第一應該一等獎或以上

都係

sunnymama2 發表於 19-3-7 17:06
其實入選校隊有咩準則? 係唔係要攞校外獎才可入校隊?

睇校內數學成績,但如果有校外比賽好成績也會考慮。

IloveJJ 發表於 19-3-7 17:19
都係
已PM 你

回覆 ren 的帖子

係lor,奧數本身就唔易考高分,聽講xx盃晉級賽,考到30分就可以攞獎

IloveJJ 發表於 19-3-7 16:21
我其實係想入校隊,但學校每年只會俾少量數學成績好既學生加入,我仔現在應該係頭幾名(响佢班係第一),唔 ...

級頭已經有機會入校隊,奧數要取最高分要出去報雞精班先可以取高分,學校數學和奧數是兩種不同的數,阿仔學校高年級奧數隊兼級一學生,都要出去報雞精班至取到好成績。
阿仔就報學校幾十蚊的基礎班玩玩下,頭兩年玩港澳盃次次都係三等奬,舊年玩華夏盃,第一次大膽報總決賽都取到三等奬。問過佢其實每次都有5-6條數唔識計,根本就好低分,幾年前賽會曾經公開過賽果,小學和中學組比賽,一級有幾千人參加,個年咁多級入面,總數都只係得3-4人可以最到滿分,奧數要有另一種天份嘅人先得。唔使頭痕學校的數學科已經好開心,管他奧數有幾等奬。

wongtw 發表於 19-8-16 19:40
級頭已經有機會入校隊,奧數要取最高分要出去報雞精班先可以取高分,學校數學和奧數是兩種不同的數,阿仔 ...

認同,佢今年都憑數學成績入到奧數校隊了,不過我都覺得奧數和數學不同,如果試過學校奧數隊,覺得不適合,我也不會再參加了。

IloveJJ 發表於 19-8-16 21:28
認同,佢今年都憑數學成績入到奧數校隊了,不過我都覺得奧數和數學不同,如果試過學校奧數隊,覺得不適合 ...

如果平時較少興趣班,繼續參加也不錯。
阿仔只有興趣參加奧數比賽和英語班,其它全部唔玩,參加可以當拿公開試經驗,而且開始對數學會試用多種方法去諗,有少部份學校未教的數學,佢得閒拿起本書諗諗下就會明白條數點計,除非奧數的思路會影響到學校的數學,只要學生有興趣,可以當玩樂性質去參加。

有少少似豬肉奬,又覺得似推銷課程

王家爸爸    發表於 19-8-28 13:31

ch-cheung 發表於 19-8-18 17:50

同意

咁由於佢都真係好多人參加,包括一d 奧數高手,如果能在盃賽中考到一等或以上,都係可以參加,當係試吓小朋友的實力。

tiffany168168 發表於 19-8-25 10:28
咁由於佢都真係好多人參加,包括一d 奧數高手,如果能在盃賽中考到一等或以上,都係可以參加,當係試吓小 ...
係,得獎容易,由於全港奧數高手都會參加,好名次唔易。能攞到頭20-30名,都係幾叻

都有啲類似感覺,所以比較贊成當玩下,或者抱住用攞獎增加小朋友對數學既信心同興趣既心態。

回覆樓主:

想請問你哋會唔會將 幼稚園考到的比賽/ 劍橋證書在小一入學後呈交給老師?thanks

fadgare 發表於 19-8-28 17:09
想請問你哋會唔會將 幼稚園考到的比賽/ 劍橋證書在小一入學後呈交給老師?thanks
...
我諗問下班主任意見好啲。我就無主動交過幼稚園奬狀,因為上到小學每年都有各類比賽。

wongtw 發表於 19-8-28 17:58
我諗問下班主任意見好啲。我就無主動交過幼稚園奬狀,因為上到小學每年都有各類比賽。 ...

好的謝謝

王家爸爸 發表於 19-8-28 13:33
都有啲類似感覺,所以比較贊成當玩下,或者抱住用攞獎增加小朋友對數學既信心同興趣既心態。 ...

係似豬肉奬,玩玩下絕對可以,不過你要攞奬有時亦唔係咁容易。華夏杯同港澳杯初賽是免費的,平日可以報下學校幾十蚊堂的奧數班,然後報初賽取經驗,真係有興趣先報晋級賽,不用太上心,完全係可以裸考。講起裸考,原來在高小好多學校有參加的全港小學數學比賽,校方亦有為初小報全級校內試的,直到有日當你子女給奬狀你看時,你始知道原來學校為他們裸考咗一課。

wongtw 發表於 19-8-28 18:18
係似豬肉奬,玩玩下絕對可以,不過你要攞奬有時亦唔係咁容易。華夏杯同港澳杯初賽是免費的,平日可以報下 ...
其實奧數同數學關係唔大,所以我唔太認為需要花費太多精神去考試,當年我小朋友都係裸考。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊