用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私小offer
樓主: momo0510
go

聖心私小offer   [複製鏈接]

Jasonc823 發表於 18-12-25 11:55
估勿論40人還是30人,小一入學總人數都是在120左右。但我見每年畢業人數平均都維持在9x人左右。由school la ...

即係話無論開3班定開4班都係120人?

估勿論40人還是30人,小一入學總人數都是在120左右。但我見每年畢業人數平均都維持在9x人左右。由school la ...

聖心有幾屆是收4班,以我大女小五為例,四班,當年收足160人(今屆小五及小六也有四班),今年小一就三班,收120人。故若聖心私小縮每班人數,那麼三班學年就只收90人,四班學年就收120人。
我大女小五,今年31位同學,當年小一40位同學。小一升小二時識得有叻的同學轉去女拔,也有追不上的同學轉去玫小,也有同學移居外國。今年我細女小一中途也有同學因不適合學校的測考模式轉校了。

sweetpotatou 發表於 18-12-25 16:06

不是,咁啱過往幾屆都是三班年,佢地小一只收120人,計埋流失,故畢業人數約9x. 未來兩屆是四班年,昔日小一總人數160人,計流失,畢業人數約120人

內部競爭是有,尤其到呈分試班基本上個個都好努力,學校亦會有輔導班幫助能力稍遜的同學,我女有幾年都考得差,但老師只鼓勵,沒有勸退。

不是由初小的四班減至高小的三班啊!某些年級有四班,某些年級有三班。若四班的,由小一至小六都維持四班。

sweetpotatou 發表於 18-12-25 16:06

4 班小一開學時是 40人一班,每年都有人因種種原因轉校:轉去其他直資、津小(有弟妹跟尾)、國際學校、移民,有小數是自覺跟不上去其他學校;而每年插班生也只是一、兩個,所以上到高小是12x至13頭, 3班的情況相若,所以畢業是9x人。

想問如果19-20 4 班,那升中會困難嗎?

回覆樓主

3班年加埋學位減少,但有6班幼稚園,咁其實升小係咪唔穩陣?

Fanshuma 發表於 18-12-26 17:33

這正是我們聖幼家長的擔憂,所以都好想證實是否縮減每班人數

Awyleung 發表於 18-12-26 12:18
想問如果19-20 4 班,那升中會困難嗎?

直升人數應該相約,即會較多同學未能直升。
作為小五家長(4班),我們都盯緊今年小六(4班)的數據再決定排位策略

Fanshuma 發表於 18-12-26 17:33

其實聖幼八班年撞聖心私小三班年都有學位短缺的問題

回覆樓主:

Delete

回覆樓主:

想請問一下非聖幼生入讀聖私小會否較難適應? 全班同學會否很多是聖幼生,一早已經認識,非聖幼生會否較難融入一起玩? 謝謝。

sweetpotatou 發表於 18-12-26 23:43
想請問一下非聖幼生入讀聖私小會否較難適應? 全班同學會否很多是聖幼生,一早已經認識,非聖幼生會否較難融 ...

不會,我兩個女都是非聖幼生,她們很快已結識朋友,我其實沒有刻意做過甚麼(如與其他家長聯誼)。我大女最要好的同學是聖幼生,細女朋友圈中有非聖幼生及聖幼生。

HauMiranda 發表於 18-12-26 19:03
這正是我們聖幼家長的擔憂,所以都好想證實是否縮減每班人數

我都係聖幼k1家長,雖然未confirm, 但 cut 學位都好大影響, 直升小學機會又細左, 所以點都要好好幫小朋友準備出去考直私,做定兩手準備!

回覆樓主:

Delete

聽講聖心的女生是比較粗魯, 尤其係升中後, 當然也是聽前任用家講, 佢自己女係由聖心幼稚園升聖心津小, 再升聖心中, 但自己女同埋d同學仔也是很粗魯的, 例如坐姿粗魯, 相比之下聖嘉勒的就好好多, 私文好多, 請問有無其他用家可以給些意見? (以上都是聽朋友講, 不喜勿插, 歡迎糾正)

mm516 發表於 18-12-27 13:47
聽講聖心的女生是比較粗魯, 尤其係升中後, 當然也是聽前任用家講, 佢自己女係由聖心幼稚園升聖心津小, 再升 ...

其實女生到了中學係女校,都好粗魯, 無男仔個個都話之你 我自己係你話斯文嗰間。闢大腳坐係女校常識(just kidding)

bj1315 發表於 18-12-27 14:46

其實女生到了中學係女校,都好粗魯, 無男仔個個都話之你:ha ...

同意!
我自己中學時讀另一間港島女校,都出名嚴 and 乖女,但我地當年都係勁粗魯著咗 PE 褲打底,就好自在咁坐。

bj1315    發表於 18-12-27 15:41
‹ 上一主題|下一主題