用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小孩近來很衝動
go

[過動] 小孩近來很衝動

我小孩近來很衝動,常拍打人,和人口角,冇禮貌,小小就大聲罵人,最接受不了打人和態度不好。。。還有情緒很高漲,起伏很大,又唔認錯。。。。唔識点幫佢地

回覆樓主:

Atomoxetine 發表於 18-12-19 12:52
請問小朋友是否確診有 ADHD?
會否考慮食藥?

又確唔到診,因為佢抄寫手冊很充足,又小唔見野所以未能確診喎。。。但dr說可以一試藥,食了幾日8小時r字藥,暫未見到顯著效果也見不到有任何負作用,究竟係咪這藥不適合佢,我真係唔明点解咁都確唔到診但又可以俾佢試藥,我係政府睇的,我寧願佢確診,起碼可以有封信攞到支援。。。

Atomoxetine 發表於 18-12-19 14:11
請問小朋友平日容易緊張及焦慮嗎?
8小時的藥 (Ritalin LA) 應該會有少少轉變,
例如: 服用後6小時會專注一 ...

冇錯,好焦慮

https://chat.whatsapp.com/CGhMpTxcXsz0g78bozHJau睇下幫唔幫到你

stupideee123 發表於 18-12-24 10:40
https://chat.whatsapp.com/CGhMpTxcXsz0g78bozHJau睇下幫唔幫到你

Ok thx

lkube 發表於 18-12-19 14:02

我囝已4年班, 都極少唔見野。佢都係情緒失控發皮氣無禮貌果種。 醫生說佢係D非典型既ADHD.  CAC評估報告都說呀囝唔算確診係ADHD, 但有ADHD徵狀。

佢不能集中, 都好影響佢既成績尤其是課外活動要去比賽。

現在都死死氣, 醫生開藥比佢試下。

bestwish 發表於 19-1-4 15:47
我囝已4年班, 都極少唔見野。佢都係情緒失控發皮氣無禮貌果種。 醫生說佢係D非典型既ADHD.  CAC評估報告都 ...

我嗰個試左,要先停,食左仲難搞過示食,可能份量唔夠。。。。

回覆 stupideee123 的帖子

https://chat.whatsapp.com/CGhMpTxcXsz0g78bozHJau

stupideee123 發表於 19-1-6 19:09
回覆 stupideee123 的帖子

https://chat.whatsapp.com/CGhMpTxcXsz0g78bozHJau

入唔到(emoji)(emoji)

回覆 lkube 的帖子

我嗰個都係咁, 食左魚油丸情緒好左, 冇再咁衝動! 你可試吓!

可以的話...要俾佢做多d運動.

我個仔如果運動量夠, 情緒會穩定很多.

回覆樓主:

戒色素,防腐劑。
醃製叉燒的醃料有E129,故戒叉燒
買東西要看成份
圖片是令小朋友過動的色素和防腐劑。
均衡飲食
乳酪,雞蛋,牛奶,牛肉,街市的板豆腐,鯪魚肉,三色椒,西蘭花,深綠色菜,三文魚,合桃,腰果,杏仁,一日一條香蕉餐後食。

睡前半小時飲杯暖奶,睡得好,身心自然好。

王家爸爸    發表於 20-1-17 09:10

回覆樓主:

魚旦,燒賣不要吃(如果它們煮起/蒸起發很大)。

回覆樓主:

發大含某種成份,都影響小朋友。

LHLMother 發表於 19-5-20 16:55
回覆 lkube 的帖子

我嗰個都係咁, 食左魚油丸情緒好左, 冇再咁衝動! 你可試吓!

我女女又係好似你們的小朋友,請問有咩魚油丸可以買比女女食呀?

回覆 monkeydiary 的帖子

食在BK介紹的

FLCHOW 發表於 19-7-9 11:21
戒色素,防腐劑。
醃製叉燒的醃料有E129,故戒叉燒
買東西要看成份
其實過動既,任何有添加劑既食物都唔好多食。自己煮,新鮮食物,唔用坊間現成既醬料。亦都需要避免任何 supplement,除非醫生話小朋友缺乏某種維他命(例如維他命B雜)。