用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田BAND 1A-B 揀邊間好?
樓主: Qoo_baby
go

沙田BAND 1A-B 揀邊間好?   [複製鏈接]

回覆樓主:

唔駛學樂器真係好好,我個仔去聽咁多中學簡介會,一聽到一人一樂器就down晒,唔想揀那間。(仲要唔包琴,因本身已花了好多時間係琴到。)

諾媽媽2007 發表於 18-12-25 11:20
唔駛學樂器真係好好,我個仔去聽咁多中學簡介會,一聽到一人一樂器就down晒,唔想揀那間。(仲要唔包琴,因 ...

我小朋友本身入左演藝做junior的,但佢其實小六開始就唔想玩。

今年一開始佢決定唔玩,我順佢意。佢都堅持左2年。

我真係慳唔少錢,佢又開心,時間又多左“好多”。

明知佢就算考到演奏級就唔會再掂,讀大學都一定唔會㨂音樂,不如早D放生大家 。

佢轉玩了其他學校的活動,都有D獎,佢好享受新興趣和中學生活。

選校最重要係適合小朋友,唔一定要高攀亦唔一定只看成績,就算揀間成绩好勁嘅但孩子讀得唔開心又或者讀唔黎,到頭來返而害了孩子,就算1A校都會有人入唔倒大學,所以學校理念是否與家長相近都好重要。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-25 14:31
選校最重要係適合小朋友,唔一定要高攀亦唔一定只看成績,就算揀間成绩好勁嘅但孩子讀得唔開心又或者讀唔黎 ...

認同

nicolemummy 發表於 18-12-25 06:22
兼慳時間,和小朋友情緒。

時間,情,親子關係都會好好

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-25 14:31
選校最重要係適合小朋友,唔一定要高攀亦唔一定只看成績,就算揀間成绩好勁嘅但孩子讀得唔開心又或者讀唔黎 ...

認同。
揀間合適自己孩子既學校好重要,但談何容易

mypineapple 發表於 18-12-26 10:03
認同。
揀間合適自己孩子既學校好重要,但談何容易
揀合適有時真係幾難, 不過我覺得, 最緊要小朋友中意的, 真係佢讀, 唔想佢唔開心咁讀六年

加油, 好快就要交表了!!!

gigi1227 發表於 18-12-26 12:40
揀合適有時真係幾難, 不過我覺得, 最緊要小朋友中意的, 真係佢讀, 唔想佢唔開心咁讀六年

加油, 好快就要交 ...

呢句真,好多時家要都喜歡揀高一缐,但其實都要睇小朋友性格,唔係個個都可以,很多時只是家長一廂情願。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-26 15:08
呢句真,好多時家要都喜歡揀高一缐,但其實都要睇小朋友性格,唔係個個都可以,很多時只是家長一廂情願。
...

唉,有時聽講座以為好合適,好鍾意,點知一入去讀係另一回事

mypineapple 發表於 18-12-26 16:38

願聞其詳(emoji)

mypineapple 發表於 18-12-26 16:38

我覺得最緊要係合適,更重要的是學校理念是否與家長相乎。
有學校會重成績,多功課测考深,有學校要求學生要一體一藝,有學校以普教中,有學校重品德教育、活動多等等………
唔同理念培育唔同學生,視乎家長想要啲乜,亦唔一定要睇高一缐,應視乎小朋友能力、性格,甚至高中選修都要考慮。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-26 15:08
...
今次我地家長本身諗住唔好去咁高, 點知小朋友最後去完簡介會, 出門就話要轉呢間, 佢自己自願去揀, 最終第一志願就按小朋友的選擇去, 之後再同佢溝通左好幾次, 將我地了解到學校的要求, 讀書模式, 盡量俾佢知更多

反而佢呢個決定, 我地輕鬆左, 而家執埋個申請表就可以去交表了......

林裘謀、蘇浙、培英、沙官、沙循、呂明才, 程度 / 成績 較好, 做得幾好, 唔錯.

沙官點好? 有數據嗎?
‹ 上一主題|下一主題