用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田BAND 1A-B 揀邊間好?
樓主: Qoo_baby
go

沙田BAND 1A-B 揀邊間好?  

mch411 發表於 18-12-19 16:54
自行比你入左間易入, 你又會後悔冇係自行搏

請問哪一間自行易入?可以解釋一下嗎?謝謝

daddadmum 發表於 18-12-19 17:01
請問哪一間自行易入?可以解釋一下嗎?謝謝
呢4間比較, 沙官較易入

daddadmum 發表於 18-12-19 16:43
我估自行應該難入?林裘謀、蘇浙好似也做得幾好,如放自行哪間會容易?
...

蘇浙較易,但要有心理準備入了普教中6年

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-19 19:13
蘇浙較易,但要有心理準備入了普教中6年

蘇浙不是中文和中史科普教中到中三?

daddadmum 發表於 18-12-19 19:14
蘇浙不是中文和中史科普教中到中三?

不是,要捱足6年到考dse,所以未必人人ok,最好考慮清楚是否適合先揀。

mch411 發表於 18-12-19 16:02
地點郭中好少少, 唔使行上山,同埋豐盛校舍係郭中隔離,
循道學生有活動時要行落山
成績循道較好,

食飯呢個問題,最好同小朋友傾下。如果佢好concern 會無啖好食,就真係可以諗下其他學校。郭得勝附近有M 記大家樂,應該問題不大,沙循就..... 好似宜家有得訂飯?
如果佢宜家唔會因爲呢個問題唔想報間學校,同有心理準備無啖好食,到時佢自己總會解決到呢D問題,始終中學生都大了⋯⋯

Qoo_baby 發表於 18-12-19 10:31
班主任話亞女BAND 1A-B,唔知邊間啱亞女...亞女性格好害羞...平時唔鍾意表現...最驚考口試...比較文靜,想搵 ...
沙田循道衛理, 郭得勝中學應該是比較關愛的學校.

郭得勝師生關係很好, 同學很有歸屬感, 初中功課量較為輕鬆, 一般一小時左右已經完成, 學生讀得開心, 今年本地學士大約72% ~Band 1C, 可以考慮一下.

回覆樓主:

B1A-B 可以好多選擇吖,自行揀兩間考到會去開檳嘅,就冇錯。

tcchan1 發表於 18-12-19 22:28
食飯呢個問題,最好同小朋友傾下。如果佢好concern 會無啖好食,就真係可以諗下其他學校。郭得勝附近有M  ...

又唔驶講到冇啖好食咁惨,學校師生幾百人都係咁過啦,其實學校本身有得订飯,又有小食部有得買野食,细商埸都有間餐廳,行落山有M记/大记都係5-10分鐘,後生仔行都快,唔驶擔心冇野食,只係冇太多選擇啫。
公平啲講升中選校重點係間學校而非食野,交通亦非荒島,門口已有巴士落市中心,行落地鐵又得,都係10分鐘左右。學校輸地理環境但仍然受家長歡迎,可見其實力,如果間學校係好嘅,遠少少都會去啦。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-20 08:07
又唔驶講到冇啖好食咁惨,學校師生幾百人都係咁過啦,其實學校本身有得订飯,又有小食部有得買野食,细商 ...

如果去過聖保羅男女、瑪利諾、黃笏南、銀禧等就知咩係無野食。

洋蔥頭媽咪    發表於 18-12-20 08:27

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-20 08:07
又唔驶講到冇啖好食咁惨,學校師生幾百人都係咁過啦,其實學校本身有得订飯,又有小食部有得買野食,细商 ...

從郭得勝、沙循等那地方出發,除了秦石商場外,聽聞秦石街巿裡也有食肆(未去過不知道)。

行遠少少,過橋到博物館,也有個餐廳(不過,那裡無特價給這兩所學校

過沙田圍也是10+分鐘。

我以前住沙田巿中心附近,中學在禾輋,午飯也是來回返家。

回覆樓主:

那年小朋友入了郭得勝,校友的家長都說,好呀,山旮旯,唔會學壞,學生超純品。

nicolemummy 發表於 18-12-20 08:32
從郭得勝、沙循等那地方出發,除了秦石商場外,聽聞秦石街巿裡也有食肆(未去過不知道)。

行遠少少,過 ...

沙田市中心搭282去,基本上10分鐘左右已到,並非太唔方便,就算沙田mtr去禾輋其實都要行15分鐘啦,其實車程都快。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-20 08:38
沙田市中心搭282去,基本上10分鐘左右已到,並非太唔方便,就算沙田mtr去禾輋其實都要行15分鐘啦,其實車 ...

無車

nicolemummy 發表於 18-12-20 08:56
當年無咁多車。

而家其實好快,又有mtr車公廟站。
我只係覺得如果間學校係好嘅,若因為呢d少問題而放棄唔揀,其實係損失囉!

洋蔥頭媽咪 發表於 18-12-20 08:57
而家其實好快,又有mtr車公廟站。
我只係覺得如果間學校係好嘅,若因為呢d少問題而放棄唔揀,其實係損失囉 ...

當年係貧苦學生,住當年仲係山旮旯既沙田既第1條公共屋村。慳得一蚊得一蚊。如果唔係都唔返屋企食。

Happykidss 發表於 18-12-19 23:43
沙田循道衛理, 郭得勝中學應該是比較關愛的學校.

郭得勝師生關係很好, 同學很有歸屬感, 初中功課量較為輕 ...

謝謝

twcheung 發表於 18-12-20 00:02
B1A-B 可以好多選擇吖,自行揀兩間考到會去開檳嘅,就冇錯。

但佢口才唔得呢...

nicolemummy 發表於 18-12-20 08:37
那年小朋友入了郭得勝,校友的家長都說,好呀,山旮旯,唔會學壞,學生超純品。

小朋友讀得開心嗎?如果成績唔好學校會俾壓力嗎?

Qoo_baby 發表於 18-12-20 09:18
小朋友讀得開心嗎?如果成績唔好學校會俾壓力嗎?

小朋友成績幾好,所以唔知。

只知道佢好鐘意郭中。