用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田BAND 1A-B 揀邊間好?
go

沙田BAND 1A-B 揀邊間好?  

班主任話亞女BAND 1A-B,唔知邊間啱亞女...亞女性格好害羞...平時唔鍾意表現...最驚考口試...比較文靜,想搵一間有愛心,唔係太谷既學校,請問大家有咩推介?沙田官立,沙田循道衛理,郭得勝呢3間啱嗎?只想亞女讀得開心又唔會太大壓力.
另外林漢光是否好谷的?

Qoo_baby 發表於 18-12-19 10:31
班主任話亞女BAND 1A-B,唔知邊間啱亞女...亞女性格好害羞...平時唔鍾意表現...最驚考口試...比較文靜,想搵 ...

或許自行和派位首選 呂明才

回覆 elbar 的帖子

呂明才係咪好勁架...會唔會好大壓力?

Qoo_baby 發表於 18-12-19 11:01

呂明才係咪好勁架...會唔會好大壓力?

聽聞不算好大壓力

聽聞?你有冇朋友D小朋友讀緊?或者自己小朋友讀緊?

Qoo_baby 發表於 18-12-19 10:31
班主任話亞女BAND 1A-B,唔知邊間啱亞女...亞女性格好害羞...平時唔鍾意表現...最驚考口試...比較文靜,想搵 ...

沙循同郭得勝都係出名關愛學校,老師好好唔會只重視成绩,學校重視品德教育。若囡囡1A-1B成績,首選可考慮沙循。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

謝謝回覆

回覆樓主

我當年都好似你囡囡咁㗎,好靜,好驚出嚟講嘢。我當年讀沙循,唔算話好大壓力。雖然已經好多年前,應該宜家都唔會差太遠。
學校有勁多活動玩,有動有靜。老師亦有俾機會俾每個人,好似我咁,咁啱全班都要一齊參加校際英文集體朗誦比賽,因為成班去咪唔驚囉,點知仲攞到新界東區總冠軍,成績表活動果欄咪唔駛吉左囉。老師會問下我參唔參加下作文比賽、書法比賽d靜d嘅活動。
我覺得沙循係自由度幾大的學校,有空間俾你自己選擇。始終上大學同出嚟做嘢都有好多機會要做presentation,同其他人合作,去interview等等,我覺得沙循呢方面都幫到我成長。希望可以幫到你。

回覆 tcchan1 的帖子

謝謝!我想對沙循有好感

回覆樓主:

沙循難入嗎?是否要1a才入到。
同埋,地點好像有點不便

回覆 諾媽媽2007 的帖子

應該是B1都有機會吧...地點係有D唔方便...

Qoo_baby 發表於 18-12-19 15:32

可能我住附近,小學又喺隔離,所以都慣左個地點。宜家D巴士班次係疏左,不過搭282的話,班次就算密,好快去到新城市,搭去車公廟站轉車都快。另外返學時間好似有校巴。
就係個地點有D不便所以先無咁熱門。沙循唔係要谷人入神科、一定要入三大嘅學校,成績夠讀自己想入嘅科同學校就得⋯⋯
沙田有好多唔同程度和特式的學校,除非一定要入Top 嘅,否則都有好多選擇。

回覆 tcchan1 的帖子

太多選擇真係好難揀

Qoo_baby 發表於 18-12-19 15:32

地點郭中好少少, 唔使行上山,同埋豐盛校舍係郭中隔離,
循道學生有活動時要行落山
成績循道較好,

選呢兩間你要頂到6年冇啖好食,
山上好似得一兩間餐廳, 秦石都係得兩三間

我小朋友自行同抽獎都會選循道同郭中

回覆 mch411 的帖子

我都去過呢2間開放日...附近都冇咩好食...只係覺得呢2間D老師好似有愛心D,唔想亞女讀得太辛苦,佢又唔鍾意表現自己...自行都危危地...

tcchan1 發表於 18-12-19 15:51
可能我住附近,小學又喺隔離,所以都慣左個地點。宜家D巴士班次係疏左,不過搭282的話,班次就算密,好快 ...

請問林裘謀、培英、沙官、林漢光,這幾間是否很難入?口碑方面哪一間好d? 這幾間是否很谷還是輕鬆學習?謝謝意見

Qoo_baby 發表於 18-12-19 16:09
回覆 mch411 的帖子

我都去過呢2間開放日...附近都冇咩好食...只係覺得呢2間D老師好似有愛心D,唔想亞女讀 ...
如果鍾意, 危都照入, 面試呢D人夾人緣,正如我小朋友太多偉論,
多野講到呈二操行比老師降一格

daddadmum 發表於 18-12-19 16:11
請問林裘謀、培英、沙官、林漢光,這幾間是否很難入?口碑方面哪一間好d? 這幾間是否很谷還是輕鬆學習?謝 ...
近幾年呢4間以培英口碑最好, 聽人講主要唔係谷成績, 係訓練如何做醒目仔女吸引好多人報

mch411 發表於 18-12-19 16:26
近幾年呢4間以培英口碑最好, 聽人講主要唔係谷成績, 係訓練如何做醒目仔女吸引好多人報

...

我估自行應該難入?林裘謀、蘇浙好似也做得幾好,如放自行哪間會容易?

daddadmum 發表於 18-12-19 16:43
我估自行應該難入?林裘謀、蘇浙好似也做得幾好,如放自行哪間會容易?
...
自行比你入左間易入, 你又會後悔冇係自行搏