用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救恩面試結果
樓主: hil_hy_c211
go

救恩面試結果

回覆樓主

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主

Cathy428 發表於 18-12-19 10:47
大女讀津小!
係架,救恩升小收三十個左右咋!

我PM offer,想問下救恩叩門會幫忙寫推薦信嗎?我地係N無,升小方面有少少concern...

PM offer, same concern......but the school seems good.......

Heather7 發表於 18-12-19 14:04
我PM offer,想問下救恩叩門會幫忙寫推薦信嗎?我地係N無,升小方面有少少concern...
...

園長已換人,我不肯定

Cathy428 發表於 18-12-19 15:24
園長已換人,我不肯定
明白,咁請問你覺得老師有耐性同愛心嗎?interview時感覺老師都比較cool另外你大囡上小學時適應ok嗎?因interview 時對方有提過課程會較淺,謝謝!

回覆 Heather7 的帖子

我都覺得interview 時老師們沒有其他學校般有耐心,也想知道平時上堂係點
(am offer)

Heather7 發表於 18-12-19 15:46
明白,咁請問你覺得老師有耐性同愛心嗎?interview時感覺老師都比較cool另外你大囡上小學時適應ok嗎?因int ...

我覺得老師好有愛心,大女讀得好開心!我大女上小學ok喎,有其他幾個同學一齊上小學,大家都沒有問題,小學成績是中上的

kaniyan 發表於 18-12-19 16:44
回覆 Heather7 的帖子

我都覺得interview 時老師們沒有其他學校般有耐心,也想知道平時上堂係點

救恩係活動教學,冇書本的,亦不催谷的,所以小朋友在遊戲中學習。
其實佢好開張明義話揀家長理念,多過in小朋友架!所以要睇家長想要那種學校!

Cathy428 發表於 18-12-19 17:11
救恩係活動教學,冇書本的,亦不催谷的,所以小朋友在遊戲中學習。
其實佢好開張明義話揀家長理念,多過in ...

當然我個人認為,救恩屬happy school!如果想小朋友去私小,咁救恩可能真的不夠其他的學術強!
而我prefer理好小朋友的自理,自信心及學習心態為重要!

回覆 Cathy428 的帖子

謝謝回覆!
其實我很喜歡這種教學模式,只係不肯定老師們在實行時有沒有耐心愛心(可能interview那天他們比較累,對住我的小朋友好似無乜耐性)

妹妹1512月細B。讀緊學卷快樂幼 K1。妹妹在K1的進度不錯, 返得開心。
我們在家說英語,我女的英語說話能力好好,但廣東話說話能力麻麻的。

今天收到救恩offer。想問應唔應該repeat K1? 考慮妹妹重新再讀一次已學過嘅嘢,佢會唔會覺得悶。怕因為做左大B會吾開心!

我傾向救恩活動教學。

感謝!

請問大女畢業後讀左邊間小學?

drdoom 發表於 18-12-19 17:27

請問大女畢業後讀左邊間小學?

不是最top名校,是中西區一缐尾/2缐頭的津校

jwc209 發表於 18-12-19 17:26
妹妹15年12月細B。讀緊學卷快樂幼 K1。妹妹在K1的進度不錯, 返得開心。
我們在家說英語,我女的英語說話能 ...

我自己的話會睇埋小學有冇咩目標,repeat轉讀後升小會否更有優勢~ 同你現時學校比較下~如果基本上出路分別不大,而家又讀得好地地,不轉也可~ 你自己點諗?

jwc209 發表於 18-12-19 17:26
妹妹15年12月細B。讀緊學卷快樂幼 K1。妹妹在K1的進度不錯, 返得開心。
我們在家說英語,我女的英語說話能 ...

Sorry 我不是專家!只是個人用家分享咋!

Cathy428 發表於 18-12-19 17:16
當然我個人認為,救恩屬happy school!如果想小朋友去私小,咁救恩可能真的不夠其他的學術強!
而我prefer ...

我好喜歡佢既教學模式,認同小朋友學習應開心為上,你講果3樣野正正係我地想要既!
不過由於係N無,驚升小時又要頭痕一番...

kaniyan 發表於 18-12-19 17:18

謝謝回覆!
Exactly! 相比其他學校老師,當日真係比較冷淡(有啲學校真係好熱情同笑容100分)我自己覺得呢種教學模式理應需要更多耐性同愛心,所以都覺得幾大反差...
可能老師真係太攰...?