用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1尾想入聖言
go

band1尾想入聖言 [複製鏈接]

我仔仔明年升中一, 成績老師話係band1尾,呈分(中文b,英文b,數学a常識a) 入聖言機會率大唔大,亦都知道聖言中學上年收生人數200人面见只收50人?
   5    0    0    0

sheklaw 發表於 18-12-19 01:46
我仔仔明年升中一, 成績老師話係band1尾,呈分(中文b,英文b,數学a常識a) 入聖言機會率大唔大,亦都知道聖 ...

Band 1C學生考聖言(Band 1A-B)較難,會浪費了一個自行機會。

會否考慮自行觀瑪 (Band 1B)、順天(Band 1B-C)、蒙民偉(Band 1C)、觀塘官立(Band 1C)、呂郭碧鳳(Band 1C-2A)這些英中?

王家爸爸    發表於 18-12-20 08:05

我早兩年1b生跨區有面試但唔收,最後呈三考級七叩門最終入左,我諗1尾自行比較難,比心機考好呈三如果跨區到時再叩囉,加油

我仔仔明年升中一, 成績老師話係band1尾,呈分(中文b,英文b,數学a常識a) 入聖言機會率大唔大,亦都知道聖 ...
除非同区大抽獎,否則B1尾自行应该没有什麼机会前年,同學仔B1A 自行亦未能成功哦!

謝謝各位。因為剛見完家長。有老師提意聖言。因見我仔數學A。而上年又有師兄入到。但校網是將軍澳,不是同區。大抽獎應該不會選。

sheklaw 發表於 18-12-19 08:23
謝謝各位。因為剛見完家長。有老師提意聖言。因見我仔數學A。而上年又有師兄入到。但校網是將軍澳,不是同區 ...

只是數學一科A,不代表就是適合聖言。

我寧願小朋友入讀一間排名冇咁好的中學,每次考試做班上top那批; 好過去一間超越自己能力的中學,每次考試做班上最尾那批,甚至影響埋個人自信心。

好大機會只會浪費一個自行位不過好心儀,可以照博一下
另外一間自行中學...建議可以選一間區內1B-C

謝謝各位。因為剛見完家長。有老師提意聖言。因見我仔數學A。而上年又有師兄入到。但校網是將軍澳,不是同區 ...
呢一間數學出名,我估有得面試甚至無得面試大把人數學都有A,認識去年將軍澳有幾個數學加英文A既B1A面試編號都排到一百幾, band1尾可能連面試都無機會,無謂浪費機會!

考入左都要諗讀唔讀得上, 冇人喜歡冇成功感下學習, 合適學校就好.

Christyleungcm 發表於 18-12-19 07:42
我早兩年1b生跨區有面試但唔收,最後呈三考級七叩門最終入左,我諗1尾自行比較難,比心機考好呈三如果跨區 ...

你是跨區自行嗎?
我仔想入聖言,應該係1b,只得自行跨區機會

回覆 小黃豆B 的帖子

面試先後no. 同成績有關係?

LittlePigmom 發表於 18-12-19 12:53
回覆 小黃豆B 的帖子

面試先後no. 同成績有關係?
官方無講,但我見兒子小學去年in聖言的人既成績和所得面試no,應該有關係。雖然都係B1A,校內成績最好no.最細,差一點既no大一點,另外兩個再低少少但差不多成績的已經排到去下午,no.差在十個以內,但兩個交表時間一個係第二日一個係最後兩日。

恕我直言,以你小朋友四科成績,除非係神校或者有好強勁全港性數學獎項,否則自行報聖言同自動棄權無分別。

joannemak 發表於 18-12-19 12:11
你是跨區自行嗎?
我仔想入聖言,應該係1b,只得自行跨區機會
我仔係跨區,佢本身九龍城,老師報佢1A,但我預鬆少少,自行唔得中自二,最後叩門番入去

小黃豆B 發表於 18-12-19 13:06
官方無講,但我見兒子小學去年in聖言的人既成績和所得面試no,應該有關係。雖然都係B1A,校內成績最好no.最 ...
我仔早兩年no.都好前喎,排廿幾

我們是同区,我仔2年前升中,人數比今年少些就讀区內一線小学,自行聖言的男生成绩肯定是B1A, 數学成绩優秀,全级应在10名內,最後自行不入!性格活潑大胆,所以亦不似是面试表現太差……

說得这样仔细,是想說明,有B1A成绩,數学好,都未必收。B1尾真的没有什麼机会,怕你浪費了!

Diversifyedu 發表於 18-12-19 11:29
考入左都要諗讀唔讀得上, 冇人喜歡冇成功感下學習, 合適學校就好.
呢句啱,應該揀程度適合既學校,而唔係成績最好既學校。唔係話想宣傳門當户對,但係升中既現實的確係咁,讀得掂先至係最重要。

禁師兄成績係点?而家讀成点?有無瞭解过?

Christyleungcm 發表於 18-12-19 14:14
我仔係跨區,佢本身九龍城,老師報佢1A,但我預鬆少少,自行唔得中自二,最後叩門番入去 ...

我仔都係九龍城區
咁佢可能連面試機會都冇
‹ 上一主題|下一主題