用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中感受
樓主: Cliokohonda
go

升中感受  

Cliokohonda 發表於 18-12-20 08:51
幾個性格好唔同,大女一哭二鬧三上吊,二女抗壓能力高,對冷嘲熱諷冇反應,阿仔以為自己喺黃飛鴻,在學校 ...

有其中-个可以自动导航就已好好,憂少个。对付大女就只有用四兩撥千金,以靜制动,旁敲側擊,硬碰無用。阿仔有正義禁幾好,不过表達方法有好多种,我就觉得蕭叔叔既方法幾好,可以叫仔学下~

Cliokohonda 發表於 18-12-19 21:52
I am not against B1a schools but observed the lack of supports from parent . Over estimated the sel ...

How true.

WELL SAID.

Cliokohonda 發表於 18-12-20 08:51
幾個性格好唔同,大女一哭二鬧三上吊,二女抗壓能力高,對冷嘲熱諷冇反應,阿仔以為自己喺黃飛鴻,在學校 ...
JM 有三個? 二女一仔真識生。

通常阿二係最叻又自種波。(我自己家係三姐妹)

artroboy 發表於 18-12-20 09:32
JM 有三個? 二女一仔真識生。

通常阿二係最叻又自種波。(我自己家係三姐妹)

不要笑我勤力,是五個。

yovin    發表於 18-12-21 13:03
kkhon    發表於 18-12-20 23:44
Felix223    發表於 18-12-20 16:36
joeyxlma    發表於 18-12-20 15:45
joeyxlma    發表於 18-12-20 15:44

Yanamami 發表於 18-12-20 09:22
有其中-个可以自动导航就已好好,憂少个。对付大女就只有用四兩撥千金,以靜制动,旁敲側擊,硬碰無用。 ...
我覺得係讀書方面仔比女勞氣。我見d 囡媽多數可以保持優雅氣質, d 囝媽多數變咗吼功大媽(包括我自己),裙都著少咗。

haihaimom    發表於 18-12-20 11:01

Cliokohonda 發表於 18-12-20 09:34
不要笑我勤力,是五個。
吔!真要長憂99。我幾开心而家可以退休。

Cliokohonda 發表於 18-12-20 09:34
不要笑我勤力,是五個。

勁呀,呢個世代仲有人肯生咁多。你真係好喜歡小孩。

artroboy 發表於 18-12-20 09:35
我覺得係讀書方面仔比女勞氣。我見d 囡媽多數可以保持優雅氣質, d 囝媽多數變咗吼功大媽(包括我自己):ba ...
我都觉得係~陀仔又醜样d, 湊仔又辛苦d.

artroboy    發表於 18-12-20 09:56

artroboy 發表於 18-12-20 09:37
勁呀,呢個世代仲有人肯生咁多。你真係好喜歡小孩。

細女new born ..災難!其中一個姐姐湊幾日就走佬,所以自制長假中。

Yanamami 發表於 18-12-20 09:37
吔!真要長憂99。我幾开心而家可以退休。

有時好難講的。。    隔左七年。

醒目開學勳章 王國長老

多口問句, 你有幾多位子女呢?

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

不要笑我勤力,是五個。
5 個................

artroboy    發表於 18-12-20 09:59
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-12-20 09:45
5 個................

上年小學家長日見四位老師,P1456  ,兩公婆每人揀兩個見。

RoseRosa    發表於 18-12-20 16:03
b3410    發表於 18-12-20 15:29

Cliokohonda 發表於 18-12-20 09:49
上年小學家長日見四位老師,P1456  ,兩公婆每人揀兩個見。
会唔会似我媽果个年代,生多幾个,天生天養,唔理得禁多?呢个年代果得做唔到……

Cliokohonda 發表於 18-12-20 09:49

可能可以打入呢廿年香港健力士纪錄"最多子女家庭". 我識人少,呢三十年第一次聽5個,我識4個都有好多.

ilyrd 發表於 18-12-20 09:55
可能可以打入呢廿年香港健力士纪錄"最多子女家庭". 我識人少,呢三十年第一次聽5個,我識4個都有好多. ...
香港前排咪有有新聞「六個孩子媽媽」?JM 要生夠七個先破到紀錄喎。

Yanamami 發表於 18-12-20 09:51
会唔会似我媽果个年代,生多幾个,天生天養,唔理得禁多?呢个年代果得做唔到…… ...
依家唔得啦,以前邊有家長日及活動。

fionaytwong    發表於 18-12-20 10:08

醒目開學勳章 王國長老

當年我媽以一打四, 同一日見晒四位班主任

Yanamami 發表於 18-12-20 09:51
会唔会似我媽果个年代,生多幾个,天生天養,唔理得禁多?呢个年代果得做唔到…… ...

全因計死數,一個姐姐可湊兩個,第三出世焗請多個姐姐,跟住全部返哂幼稚園cut 一個又唔得,兩個又太小野做,谷鬼氣生多個。上年供完樓全家去旅行慶祝下,點知中左。,