用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中感受
樓主: Cliokohonda
go

升中感受   [複製鏈接]

artroboy 發表於 18-12-19 15:00
我細個好怕家族聚餐,特別係太多學霸既家族。我爺爺其實好好,但叔伯要為仔女爭認叻,永遠第一句問 ...
好才我家族上下几代都沒D咁親戚

我細個好怕家族聚餐,特別係太多學霸既家族。我爺爺其實好好,但叔伯要為仔女爭認叻,永遠第一句問 ...

如果叔伯再問咁百痴低能問題,可以反問佢:
第一句:仲乜係間公司仔做咁耐?點解唔去跨國公司做?
第二句:仲乜做經理仔咁耐?點解唔升去最大粒營運總裁?
睇下佢點答。

kittyBB2018    發表於 18-12-20 09:40

ikenmak 發表於 18-12-19 15:18
如果叔伯再問咁百痴低能問題,可以反問佢:
第一句:仲乜係間公司仔做咁耐?點解唔去跨國公司做?
第二句 ...
咁佢哋既仔女係好勁,有個做埋四大跨國會計既partner 位既最好笑,上次一接完佢機就第一時間幫個女派咭片,真係咁多年都係九唔搭八。如果唔係見佢已經七老八十,真係幾想串佢。

foxieHM 發表於 18-12-19 15:13
好才我家族上下几代都沒D咁親戚
我自己男家,同我老公男家,各有幾件⋯

artroboy 發表於 18-12-19 15:29
咁佢哋既仔女係好勁,有個做埋四大跨國會計既partner 位既最好笑,上次一接完佢機就第一時間幫個女派咭片, ...
老人家總是proud of 自己孩子, 什麼年紀也無可避免. 大人之間的話儘管可以一笑置之.不過不理小朋友感受的那些就不好了.

artroboy    發表於 18-12-19 15:39

artroboy 發表於 18-12-19 14:07
有些料子係出來社會才顯露出光芒的。

係真唔係真?信晒你㗎啦,咁我再等吓望有轉機~~~

回覆 subb 的帖子

好like你呢句,同一個issue, 唔同人有唔同意見,可以袋住先,當長知識就是。
我做咗中一仔家長幾個月,依家又準備細嘅出年升中,資訊澎湃中,緊記係囝囡去讀,喺揀中學過程中,有商有量,中學生生活牽涉學業,社交等,準備升中心情同揀學校一樣重要。

subb 發表於 18-12-19 09:52
咁事情總是有好有懷,係一個收集資訊的好地方,
只要是 open yr mind 
自己收到各方資訊,  ...
回覆 subb 的帖子

[size=28.9406px]好like你呢句,同一個issue, 唔同人有唔同意見,可以袋住先,當長知識就是。
[size=28.9406px]我做咗中一仔家長幾個月,依家又準備細嘅出年升中,資訊澎湃中,緊記係囝囡去讀,喺揀中學過程中,有商有量,中學生生活牽涉學業,社交等,準備升中心情同揀學校一樣重要。

醒目開學勳章 王國長老

個阿媽要面, 要認叻, 明知有問題唔面對, 開左學都未夠四個月, 缺點都唔知幾多個.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-12-19 15:31
我自己男家,同我老公男家,各有幾件⋯
我囡升小時男家某位口臭人士話點解唔同佢報直資....................
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-12-19 15:39
係真唔係真?信晒你㗎啦,咁我再等吓望有轉機~~~
我預左我囡小時了了, 大未必得, 因為我畀佢入左一間真係佢鍾意既學校.

artroboy    發表於 18-12-19 16:05

miriam 發表於 18-12-19 15:59
個阿媽要面, 要認叻, 明知有問題唔面對, 開左學都未夠四個月, 缺點都唔知幾多個.
...

報喜不報憂是常識吧,建議佢上EK學下野啦~~~

甚麼超前教育,自理能力超強,強校之下無弱兵,呢D係缺一不可既分享~~~

artroboy    發表於 18-12-19 16:06

miriam 發表於 18-12-19 16:03
我預左我囡小時了了, 大未必得, 因為我畀佢入左一間真係佢鍾意既學校.
我以為妳叫我

artroboy    發表於 18-12-19 16:08

mcl203 發表於 18-12-19 16:05

甚麼超前教育,自理能力超強,強校之下無弱兵,呢D係缺一 ...
我啱啱報咗強校有留級喎⋯

artroboy 發表於 18-12-19 16:07
我啱啱報咗強校有留級喎⋯

你講啫,我唔信,無理由既,名校無人留班或考包尾既,留班都一定係強過其他人,深信不疑~~~

Ktfk    發表於 18-12-19 23:24

簽名被屏蔽

回覆樓主:

家長請見諒,班內暫時成績偏弱塘尾官小,廣東道官小。。再數上去就成堆油尖旺小學,油天不是前列的,最top 果堆未知名,阿女望住油天協和同學既成績,來製造一個交待自己及父母的comfort zone . 徘徊係mean 位置,意思是小孩也將banding 入腦,認為望住小學鄰校b1a 的同學去自我審查。我會擔心一齊沉下去。

回覆 artroboy 的帖子

呢個世界其實都好多; 去到大公司都唔少...

回覆樓主:

人望高處是正常,不挑戰不知道極限。人家不愛安貧樂道是人家的自由,也不到別人說三道四,誰也不妨礙誰。

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-12-19 16:05

甚麼超前教育,自理能力超強,強校之下無弱兵,呢D係缺一 ...
根本唔去面對問題, 將一個係 SEN 同有其他問題既以聯繫位塞入 B1 中學.

衰 D 講連自理都唔掂, 仲可以超前教育咩.

‹ 上一主題|下一主題