用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中感受
樓主: Cliokohonda
go

升中感受   [複製鏈接]

5kin 發表於 18-12-19 09:37
本來呢d討論區應該大係越多偏門消息越好,
信唔信係睇嗰個人自己決定,
因為有d家長在意嘅真係𠯫固 ...

我不敢去說那間學校適合誰的子女,自己親身在名校讀過,感受過別人的蜜糖是自己的毒藥,選校時先問自己還會放時間在子女學業嗎?有家長說B1A 程度深,我不清楚跟band23 學校有何分別,band23 是否不用讀楊修之死?DSE 是否有幾份不同程度卷呢? band 2 3的家長不同灰心,中學是一個好好洗底機會,小學的課程相對中學是微不足道,馬時亨讀新法,林順潮讀潮州公,是家長當年的band 5 學校。勵志故事?至小是事實。

簽名被屏蔽

回覆 Cliokohonda 的帖子

Thank you for your sharing. My daughter is in P.6. She is influenced by her peers and school to select Band 1A school. To me, each school has its pros and cons. Honestly speaking, I would like her to study in a happy school with less pressure and more activity. Nowadays, there are many ways for admission to tertiary education. Not only based on DSE result.

To play safe, we have applied 6 DSS (including 4 girl schools, SPCC and HKUGA). These schools are selected by my daughter except HKUGA. We are in the net of KL3 which should have enough places of EMI secondary school place. However, DSS seems to have more resources, facilities and activities.

The process still goes on. Add oil for P.6 Students.

同人唔同命, 唔同班唔同老師教,
比你同一班同一個老師都會偏心某一位同學,
際遇都好重要

lojo11    發表於 18-12-19 11:10

其實只係讀左幾個月中學,係咪咁快就知道唔適合呢?唔可以越讀越好咩?大家都要有個適應期去磨合

老年資EK不停吹捧「名校優勢論」 - 我又不太觉得有此情况。
通常都是有人问XX vs XX, 总要有人拿客观数据,第1/2/3手情报来分享一下的,在没有更多的资讯可分析的时候,照计都没有理由叫人不去QC,而去读长天吧。

elderberry 發表於 18-12-19 10:58

其實只係讀左幾個月中學,係咪咁快就知道唔適合呢?唔可以越讀越好咩?大家都要 ...
佢阿女睇嚟唔係適應期既問題, 係青春期既問題多D。

suetyim 發表於 18-12-19 10:40

Thank you for your sharing. My daughter is in P.6. She is influenced by her ...
九龍城網都係咁話, 有錢, 就緊係去讀直資啦。

回覆 little_yolky 的帖子

我都 feel 到樓主阿爸同青春期囡囡溝通的問題. 宜小心處理, 依家 d 囡好早熟, 好難傾.
不過也很欣賞樓主對選校的見解.

B1B2B3是排名,所以人人都有機會分成B1,B2,B3。呢點大家都明白。
當然,我都發現好多時熱門討論的都是QC,直資等,恐怕升中制度點變都會討論熱烈。
邊個唔想自己小朋友做精英?
所以聽到小學已經講到制度成為定局﹑寶校不可能有B1A學生,類似觀點確實令到寶校家長不敢在此留言。
事實上,B1中學之間可能都有深淺,甚至教學語言都未必係英中。
中中升大學數字同樣可以好靚仔。
所以小朋友是否靠真實力抑或靠谷成為B1,家長應該都有客觀的決定標準,例如平日功課是否靠補習才做得好等。
早幾日班主任的語句覺得小朋友應該谷得起,但我自己都覺得有點不以為然。因為我都同意,以前考過第一的小朋友,多數都好難再有什麼動力可以自發地保持成績。但班主任就認為小朋友考過第一,無理由依家唔可以。
點都好,班主任的話,基本上不會向小朋友講太多。叫小朋友平日盡力就是。

衹係見係ek明燈 永遠叫人博高一線,用dse成績 你決定一間係唔係好嘅學校,祇要今年成績比去年差左就叫人唔好報,寧買當頭起,永遠band 1a先係perfect的學校有光環

醒目開學勳章 王國長老

gracelam 發表於 18-12-19 08:44
絶對認同。

可惜大部分ek家長都唔係咁諗, 一心以為入到一間勁中學就安枕無憂, 自自然然直入三大。
我都講到口臭, 叫屋企人面對現實, 係咩料就入咩學校, 依家搞到我囡係測考日子唔敢去婆婆屋企食晚飯丫.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

nillnill 發表於 18-12-19 13:05
B1B2B3是排名,所以人人都有機會分成B1,B2,B3。呢點大家都明白。
當然,我都發現好多時熱門討論的都是QC,直 ...

我指的是自己也不清楚何謂適合自己女兒的學校,網友的能付出的時間及父母學術背景更加不清楚,為何可以師父上身?最諷刺是一個沒有女兒的家長教人揀女校,全港中學小學也有意見,升中只是中途站,人家子女條路好闊,B123 也有出頭天,小學我會看為坐得定就讀得到,小學b1a可以變成b3c dse ..反過來,b3c 肯醒一樣可以b1a ..今年 WYK s4 有個ADHD repeat ,由幾分變成名列前矛,一落千丈的成績某程度是被光環所累,你個仔升XX中學 ,入梗三大。

little_yolky 發表於 18-12-19 12:15
佢阿女睇嚟唔係適應期既問題, 係青春期既問題多D。

我觉得似係錯配多d. 我问女升中有無需要串/背生字,佢反问:升上中学後学中文字洗唔洗抄生字、一筆-劃記住点寫?

Yanamami 發表於 18-12-19 13:41
我觉得似係錯配多d. 我问女升中有無需要串/背生字,佢反问:升上中学後学中文字洗唔洗抄生字、一筆-劃記 ...

大女其實成績在中間,我只看到上下的恐怖成績,先前提過UT range 可以是80 分,阿女自我keep 60 就算,中文就不合格的4X 分。最弊佢自己是以60分為可以了,其它人仲低啦。。

Yanamami 發表於 18-12-19 13:41
我觉得似係錯配多d. 我问女升中有無需要串/背生字,佢反问:升上中学後学中文字洗唔洗抄生字、一筆-劃記 ...
呢排多咗時間可以同一些幼稚園時既家長朋友(不同小學)聚餐,驚聞有幾個留班(不同中學),想起之前班家長一升到心儀中學當完成任務,歡天喜地咁,一年後各有際遇。
升中主要睇自己小朋友能力、性格合適邊類學校比盲目追求「名校」重要。

miriam 發表於 18-12-19 13:20
我都講到口臭, 叫屋企人面對現實, 係咩料就入咩學校, 依家搞到我囡係測考日子唔敢去婆婆屋企食晚飯丫.
...
有些料子係出來社會才顯露出光芒的。

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-12-19 14:07
有些料子係出來社會才顯露出光芒的。
呢個 CASE 我知問題所在...............
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-12-19 14:47
呢個 CASE 我知問題所在...............
我細個好怕家族聚餐,特別係太多學霸既家族。我爺爺其實好好,但叔伯要為仔女爭認叻,永遠第一句問考第幾?第二句成績如何?做乜唔讀xx中學呀?⋯⋯

Yanamami    發表於 18-12-19 17:11
‹ 上一主題|下一主題