用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問有乜野才叫特異功能?謝謝求教!
樓主: superbaby0622
go

想問有乜野才叫特異功能?謝謝求教!   [複製鏈接]

pamelaywy 發表於 18-12-20 09:29
回覆 superbaby0622 的帖子

我認識嘅特異功能
1. 小學已贏音樂節HK Strings
2. 小學參加奧數賽高中組仲要有獎
3. 小三四已兩樣或以上樂器八級以上
4. 一講嗰種樂器,圍內人會講到出某間學校的勁人
5. 幾間音樂實力強的學校指揮會主動向你招手

響三私兩直嚟講, 小學生有以上功能, 是非常 普遍, 好多同學五、六年班已是演奏級, 並不特別。

Sheep06 發表於 19-1-31 15:01
1. 小學已贏音樂節HK Strings
2. 小學參加奧數賽高中組仲要有獎
3. 小三四已兩樣或以上樂器八級以上

吓?演奏級就會贏HK Strings?
據我所知近十年得一個小學生贏過咋喎
另外,係小三四兩樣樂器八級以上,係以上,還是兩樣
有AT/LT 嘅小學生,唔係個個叫得出邊間學校咩名,因為真係好平常囉
演奏級是非常籠統的講法,小學考到AT比比皆是,連我個唔練琴嘅仔都考到
但LT 相對少啲,但都有(我二仔未升中都準備考),FT ,算我見識少,我認識嘅得一個

#利申:近幾年嘅HKStrings winner 我都識晒,上年係我仔師兄,前年係我仔琴老師的學生,大前年是我仔另一個師兄,再早一年是我仔一齊拉團的朋友,無一個讀三私兩直,實在唔明點普遍

gracelam 發表於 18-12-19 09:47
簡單D講:
1. 該中學缺乏某種"專才", 而剛好有一位學生可以給予補足, 如樂團的鼓手/大提琴/木片琴, 中樂團 ...
咁即係輸入專才計劃啦...........

pamelaywy 發表於 19-1-31 15:09
吓?演奏級就會贏HK Strings?
據我所知近十年得一個小學生贏過咋喎
另外,係小三四兩樣樂器八級以上,係以 ...

sorry, 不好意思,我 quote 錯了 item 1不知道原來 贏音樂節HK strings 係咁天下無敵。可否請教,請問貴子弟被那麼多中學招手 ,最後去了哪間高校?是否攞 full scholar?

Sheep06 發表於 19-1-31 15:43
sorry, 不好意思,我 quote 錯了 item 1不知道原來 贏音樂節HK strings 係咁天下無敵。可否請教, ...

基本上男神同男女神都有招手
但尊重小兒意見,佢直升自己間中學

Arabellahk    發表於 19-2-1 14:13

totorogo2009 發表於 18-12-19 22:57
一般音樂8級或演奏級(或6級以上冷門樂器)既話要加埋好成績先得; 因為音樂比較難年年一定攞到獎
所以一般樂 ...
小六女仔五十自可以游26秒我真寡聞也以李昇海之資也只26.76秒

無知人 發表於 18-12-20 12:30
哪年的小六女生GradeA游了26.4?番查不到舊紀。我番查至2010年的全港/港九新界和新界小學區賽也找不到?應 ...
我諗佢係睇左中學學界GIRL Grade A的紀錄

小學游26秒男仔都未必得

NeoMom 發表於 19-1-31 16:19
我諗佢係睇左中學學界GIRL Grade A的紀錄

小學游26秒男仔都未必得

我係特登睇中學 Girl A紀錄, 冇睇錯
所以先話邊間學校收到呢個學生等如破學界紀錄

呢個學生基本上想入乜野中學都得

Yanamami 發表於 18-12-20 10:30
Depends果个学生係咪考試材料……人人長处不同,有人考試叻,有人体艺棒。天份亦好重要,有人过目不忘,有 ...
係囉, 我細個時過目不忘, 但係上親體育堂都周身骨痛, 長年攞D, 俾阿妹笑到我面都黃。 如果你話升中要考整手工, 我諗我所向無敵了。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆樓主

請問有什麼奧數比賽小五、小六是可以參加高中組?阿囝想玩吓。

26秒......那位朋友又實在講得誇張了一點

語不驚人死不休

基本上小六男生女生游二十六秒都冇乜可能,C Grade先會有此速度,仲要係中二先有可能代表學校出賽。若中五中六AGrade時先游到此速度,就。。。

myluckyson 發表於 19-1-31 15:52
小六女仔五十自可以游26秒我真寡聞也以李昇海之資也只26.76秒

話時話,李昇海去咗邊間升中?

回覆 storymum 的帖子

應該培中

PigPig710 發表於 19-1-31 17:40
26秒......那位朋友又實在講得誇張了一點

比心機温書,呈分攞4條A易d!

回覆樓主

李昇海游26.7秒,絶對是特異功能,照計各神校向他招手,他留在培中?

storymum 發表於 19-2-1 00:48
李昇海游26.7秒,絶對是特異功能,照計各神校向他招手,他留在培中?
https://hk.mobi.yahoo.com/sports/d1學界游泳-培正李昇海初賽兩破男丙紀錄-盼以港隊為終極目標-043123119.html

b3410    發表於 19-2-1 08:51
‹ 上一主題|下一主題