用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 理大下學年調整入學要求 中英文科失手亦可能取錄 ...
樓主: elbar
go

理大下學年調整入學要求 中英文科失手亦可能取錄 [複製鏈接]

JustAParent 發表於 18-12-20 10:32
我從來冇話佢唔叻,佢係好叻! 但佢過人之處唔係發明,唔係學識,甚至唔係對科技既觸覺,佢叻在成名後,懂 ...
哈哈。。。天下间所有学校都有冇規冇矩的case,问题是你知不知道而已

猴子爸 發表於 18-12-20 10:36
哈哈。。。天下间所有学校都有冇規冇矩的case,问题是你知不知道而已

唔好咁成龍tone。科大錯就錯,不要隨隨便便拉全世界大學落水。

JustAParent 發表於 18-12-20 10:40
唔好咁成龍tone。科大錯就錯,不要隨隨便便拉全世界大學落水。
所有大学的收生都黑箱作业,Harvard Yale没有不按所谓“规矩”收生的case吗?说回科大,我反而觉得它选择收“星之子”,好处多于坏处, 巩固它的定位 - 崇尚科研,给有天份的人机会, 鼓励创业。。。 而且以星之子的知名度,可以归纳成“特异功能”吧,怎样都可以说成有理由作出此入学决定,管理层不用0羊飞的。

猴子爸 發表於 18-12-20 10:47
所有大学的收生都黑箱作业,Harvard Yale没有不按所谓“规矩”收生的case吗?说回科大,我反而觉得它选择收 ...

你用"所有大學",邏輯上已必錯無疑。

科大當年破格,六年大學生涯過去,事實已經証明朱校長發掘唔到一個科學家。你認為科大破格對,我認為錯,價值觀唔同,冇野好拗。

JustAParent 發表於 18-12-20 10:54

科大當年破格,六年大學生涯過去,事實已經証明朱校長發掘唔到一個 ...
其实他的公司就是做创新技术科研,基本上没有偏离轨道,如果他变成买卖虚拟货币,骗人落搭,就另计啦

JustAParent 發表於 18-12-20 10:54

科大當年破格,六年大學生涯過去,事實已經証明朱校長發掘唔到一個 ...

我不會反對破格,校長應該有適量的酌情權!如果收咗,我會安排專人去帶著佢,起碼到中等程度成績。

因為他,我有跟了那個 Intel Invention Competition 幾年,我反而覺得低陳奕希一屆的另一個星之子的發明更有說服力及發展空間,那個學生的中學公開試成績亦十分優異,應該三大爭住收的學生。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-12-20 11:15
我不會反對破格,校長應該有適量的酌情權!如果收咗,我會安排專人去帶著佢,起碼到中等程度成績。

因為 ...

咁要睇個學生有幾多分,校長酌情幾多分啦。

JustAParent 發表於 18-12-20 12:18
咁要睇個學生有幾多分,校長酌情幾多分啦。

他的成績真的差太遠!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我就覺得當年各取所需,衰的講,互相利用啦.

ilyrd 發表於 18-12-20 14:34
我就覺得當年各取所需,衰的講,互相利用啦.

正是,但結果是令人失望,所以冇乜第二個案例了。

現在俾,都是衰中文2,其他都是滿天星!

JustAParent 發表於 18-12-18 21:09
我同意學生應該多花時間在選修科和數學,4C方向完全係錯誤!不過,凡事不可矯枉過正,DSE英文本身已經唔深 ...

真係不可思義。語文,是溝通的基本工具,一個點叻,都需要用語文話比人地聽。香港將來竟然搞到中英文不達標都入到大學,而又有人 buy。香港英文課程,只有 second language 程度,這一點香港學生和家長一直唔認,硬要以為自己的 5** 和 AL IB 的最高分同一水平。

猴子爸 發表於 18-12-19 13:23
陳易希個case, 我覺得問題所在,是他的發明天份不一定等於讀大學的能力。但那位5A同學,怎會有讀大學的能 ...

佢有乜成就?今日佢做的,很多同齡的人也做到。坦白講,唔覺得佢有乜才華。

JustAParent 發表於 18-12-19 20:58

其實呢,如果你開公司,寫字樓唔使畀租,仲有政府比筆 ...

好多人唔識做生意,睇唔到呢一點。

nintendo 發表於 18-12-23 09:10
真係不可思義。語文,是溝通的基本工具,一個點叻,都需要用語文話比人地聽。香港將來竟然搞到中英文不達 ...

係呀,我buy㗎
大前題係嗰個學生有某area的天資及passion,考試成績又反映到,如果只是英文成績低,也應該俾佢入大學,俾佢發揮所長,特別係數理嗰d人啦。
我從來都唔認同,俾嗰d數理成績不突出,但語文成績ok嘅人有得入大學讀數理,反而勁人冇得讀。
英文差,咪逼佢四年大學讀番好佢囉,總好過埋沒人才。

真係不可思義。語文,是溝通的基本工具,一個點叻,都需要用語文話比人地聽。香港將來竟然搞到中英文不達 ...

香港英文課程,只有 second language 程度,這一點香港學生和家長一直唔認,硬要以為自己的 5** 和 AL IB 的最高分同一水平。

唔好意思,我想問下喺邊度見到?  EK嘅post定其他。Thank you。

猴子爸 發表於 18-12-23 09:27
係呀,我buy㗎
大前題係嗰個學生有某area的天資及passion,考試成績又反映到,如果只是英文成績低, ...

好,你開心就好。
香港人成日話 DSE 難,中文難英文難通識難。
不如建議容許學生 drop 晒中英文通識,返正考試作用名存實亡。

一樣還一樣。DSE/GCE/IB英語水平去到邊,可以check CEFR mapping,我從來未聽過有人話英文科5**=7=A*,反而其他科目程度,狀元能力就好多家長比較。

但依家問題係,英文唔合格應唔應該比佢入大學,我覺得唔關學制事,就算個學生讀IB/AL,英文肥佬都無理由比佢入大學。

nintendo 發表於 18-12-23 09:39
好,你開心就好。
香港人成日話 DSE 難,中文難英文難通識難。
不如建議容許學生 drop 晒中英文通識,返正 ...

人又唔需要咁極端嘅,我講嘅case係數理全A嗰隻,不見得隨便路人甲做得到

猴子爸 發表於 18-12-19 19:13
网上资料话他对公司有20个人,公司赚到钱,应该有投资者啦,如属实,真0力wo当然,此结果不等同当初 ...

有20人,要小心點理解,有幾多個全職工作,有幾多是掛名或是 free lancers。

以他的低端 Apps ,就算不停攞政府 grants,5個人都養唔到!

如果在科技園,一個 acid test,科技園有沒有投資落佢公司,就知道佢在 Apps cluster 芸芸公司之中,實力如何。

三年大學課程,他六年畢業,已經算是不錯了!
‹ 上一主題|下一主題