用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 理大下學年調整入學要求 中英文科失手亦可能取錄 ...
樓主: elbar
go

理大下學年調整入學要求 中英文科失手亦可能取錄 [複製鏈接]

猴子爸 發表於 18-12-19 10:01
我估计他们要找份工作,OOKK地做人应该没有问题,但反而是大学及整个社会,却没有培养合适的人才,造成浪费 ...

可能政府想下一代庸庸碌碌,容易管理!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

JustAParent 發表於 18-12-19 11:27
語言既野,由細到大,十幾年都搞唔掂,係大學補幾科底就OK?如果咁都得,佢班小學中學英文老師,拉去打靶 ...

大學的學習,重點在進深探究,越讀越専,理應讓有天份嘅人,碰上合適專項,便會如魚得水。語言從來都只是為了溝通表達,我反而覺得不應因此而埋沒了具數理天份的人

ppmmbb 發表於 18-12-19 11:50
陳易希又如何?

陳易希個case, 我覺得問題所在,是他的發明天份不一定等於讀大學的能力。但那位5A同學,怎會有讀大學的能力問題呢?

ANChan59 發表於 18-12-19 12:54

政府的concern,是提升中文地位,去殖民化,政治正確。

JustAParent 發表於 18-12-19 11:27
語言既野,由細到大,十幾年都搞唔掂,係大學補幾科底就OK?如果咁都得,佢班小學中學英文老師,拉去打靶 ...

人大個d,定性d,識諗d,大學課程又真係可以幾好的,用4年時間由F變E,都唔係冇可能

猴子爸 發表於 18-12-19 13:08
大學的學習,重點在進深探究,越讀越専,理應讓有天份嘅人,碰上合適專項,便會如魚得水。語言從來都只是 ...

其實你知唔知,英文能力差到點先會唔合格? 就算讀數學系,要學嘅,都唔止係計幾條數啩。香港大專教育以英文為主,英語能力咁低都可以讀?到時common core讀唔掂論文寫唔到,又破格啦。

猴子爸 發表於 18-12-19 13:23
陳易希個case, 我覺得問題所在,是他的發明天份不一定等於讀大學的能力。但那位5A同學,怎會有讀大學的能 ...

恕我直言,我不覺得他有發明天份!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-12-19 13:35
请问你知道他的公司有否成功研发了什么吗?有否得到funds的垂青?

ANChan59 發表於 18-12-19 13:35

哈哈,你也太直接了吧。

JustAParent 發表於 18-12-19 13:35
其實你知唔知,英文能力差到點先會唔合格? 就算讀數學系,要學嘅,都唔止係計幾條數啩。香港大專教育以英 ...
不合格的range可以很宽的,差不多接近合格又得,unclassified到地底泥又得,不需那么早看死人家的。。。

ANChan59 發表於 18-12-19 12:54

呢樣無可致疑啦。

猴子爸 發表於 18-12-19 13:41
不合格的range可以很宽的,差不多接近合格又得,unclassified到地底泥又得,不需那么早看死人家的。。。 :w ...

你講到咁,講未來,我仲有乜嘢好講  

我唔係睇死人,但我等平常人預見唔到未來,亦唔覺得教授們會有水晶球。

大學收生係睇學生佢*今日*既成績,英文唔得,一係重讀,一係去非英語教學國家升學,好合理。當然咁樣做,香港可能少咗個叻學生,但保存了收生既程序公義。我認為後者更重要。

JustAParent 發表於 18-12-19 13:40
哈哈,你也太直接了吧。

因為他爆出嚟的時候,我觀察他一段時間,一直不見到有突破,朱經武給他一個機會,但可能大學他根本未夠班去讀,不單單是英文,而且理科都沒有亮點。

我還記得當時他正在Stanford 上一個課程,小兒都在上另一課程。當記者訪問他的得著,他的答案是上堂完全聽唔明老師的英文,阿仔當時只是10歲,完全冇問題,但他已是接近20歲了,讀了一年大學,而且惡補英文!

猴子爸 發表於 18-12-19 13:38
请问你知道他的公司有否成功研发了什么吗?有否得到funds的垂青?

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chan_Yik_Hei

他是破格入了科大,但不知道他最後是否畢業了。

猴子爸 發表於 18-12-19 13:38
早幾年小學採用佢個APP,不過我冇download來用。個人Presentation一般,平平淡淡,唔夠搶眼。

akys 發表於 18-12-19 17:08
早幾年小學採用佢個APP,不過我冇download來用。個人Presentation一般,平平淡淡,唔夠搶眼。
...
网上资料话他对公司有20个人,公司赚到钱,应该有投资者啦,如属实,真0力wo当然,此结果不等同当初让他读大学的决定是对的,其实我相信即使他没有入科大,他还是可以有此发展。

猴子爸 發表於 18-12-19 19:13
网上资料话他对公司有20个人,公司赚到钱,应该有投资者啦,如属实,真0力wo当然,此结果不等同当初 ...

其實呢,如果你開公司,寫字樓唔使畀租,仲有政府比筆錢你,你公司都會賺到錢。

所以,成名要早。

ppmmbb 發表於 18-12-19 10:21
199x會考年代識人數理5科A,英文F,重讀一樣F,學校比佢上中六先,要佢中六時必須考返英文合格,但最後都 ...
真係識人科科掂,但就係英文有學習障礙,好可惜。可能佢當年肯回內地讀反而有新出路。

JustAParent 發表於 18-12-19 20:58

其實呢,如果你開公司,寫字樓唔使畀租,仲有政府比筆 ...
但要养20/30人,都不是易事,即使有人投资,人家都要看回报,怎样看,以一个30岁以下的人来说,算是很不错啦。

猴子爸 發表於 18-12-20 10:07
但要养20/30人,都不是易事,即使有人投资,人家都要看回报,怎样看,以一个30岁以下的人来说,算是很不错 ...

我從來冇話佢唔叻,佢係好叻! 但佢過人之處唔係發明,唔係學識,甚至唔係對科技既觸覺,佢叻在成名後,懂得用盡個名建立人際網絡,同公司拉關係,同政府拉關係,入政黨 ... 呢啲手腕,有就有,冇就冇,冇嘅讀多廿年大學都唔會變有。

他當年以12分加個名申請入科大係絕頂聰明之舉,朱校長就正正係我講專注學術其他乜都唔理嘅傻瓜,以為搵到武學天才郭靖,用盡內力嘗試幫佢打通任督二脈,搞到科大收生冇規冇矩。
‹ 上一主題|下一主題