用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 理大下學年調整入學要求 中英文科失手亦可能取錄 ...
go

理大下學年調整入學要求 中英文科失手亦可能取錄 [複製鏈接]

理大下學年調整入學要求。(經濟日報資料圖片)

理工大學宣布下學年起(2019/20學年),彈性處理大學聯招(JUPAS)入學申請的最低成績安排。現時理大最低入學要求是在中學文憑試(DSE)考獲3-3-2-2-3-3的成績,即中文科、英文科達3級或以上,數學科、通識科達2級或以上,以及兩科選修科達3級或以上。

新安排下,理大將酌情考慮一些其中一科表現強差人意的學生,如果其中一科的成績比最低要求少一分,其他最佳成績的五科平均必須考獲5*或以上,即五科成績達30分或以上,申請人要將理大課程在JUPAS申請中列為"Band A"選擇,並須成功通過入學面試。

0    0    0    0

回覆樓主:

中文當唔鬼理,英文唔合格都收?太過分了吧。五科5*都係咁話姐。

JustAParent 發表於 18-12-18 17:55
中文當唔鬼理,英文唔合格都收?太過分了吧。五科5*都係咁話姐。
表面上都要政治正确的,难道明说“中文”低分不重要?

akazaka    發表於 19-1-16 18:07

猴子爸 發表於 18-12-18 19:08
表面上都要政治正确的,难道明说“中文”低分不重要?

咁中文真係唔重要嘛     

JustAParent 發表於 18-12-18 19:10
咁中文真係唔重要嘛
其实大学现在知衰啦,这些年来不知浪费了多少值得入大学的好材料。。。 反而平平庸庸,语文还可以的人,却可以做大学生。

學下以前AL,又學下IB, 又要好似CE考咁多科。而家個DSE都唔知似咩。果然夠别樹一格。

猴子爸 發表於 18-12-18 19:13
其实大学现在知衰啦,这些年来不知浪费了多少值得入大学的好材料。。。 反而平平庸庸,语文还可以的人,却 ...

我同意學生應該多花時間在選修科和數學,4C方向完全係錯誤!不過,凡事不可矯枉過正,DSE英文本身已經唔深,都唔合格, 點比佢讀U呀?

JustAParent 發表於 18-12-18 21:09
我同意學生應該多花時間在選修科和數學,4C方向完全係錯誤!不過,凡事不可矯枉過正,DSE英文本身已經唔深 ...

Sorry, 我「語文」是指中文

猴子爸 發表於 18-12-18 19:13
其实大学现在知衰啦,这些年来不知浪费了多少值得入大学的好材料。。。 反而平平庸庸,语文还可以的人,却 ...

事实上这批中庸份子,毕业后的前景如何呢?结果可能好有研究价值。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ilyrd 發表於 18-12-18 20:33
學下以前AL,又學下IB, 又要好似CE考咁多科。而家個DSE都唔知似咩。果然夠别樹一格。 ...

但你看在 EK,不少家长觉得 NSS 及DSE的优越感,跟你我在平衡时空。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-12-19 09:28
事实上这批中庸份子,毕业后的前景如何呢?结果可能好有研究价值。
我估计他们要找份工作,OOKK地做人应该没有问题,但反而是大学及整个社会,却没有培养合适的人才,造成浪费及错配。有可能本来一些很有数学天份的学生,却要读asso, 最后去做sales

猴子爸 發表於 18-12-19 10:01
我估计他们要找份工作,OOKK地做人应该没有问题,但反而是大学及整个社会,却没有培养合适的人才,造成浪费 ...

199x會考年代識人數理5科A,英文F,重讀一樣F,學校比佢上中六先,要佢中六時必須考返英文合格,但最後都係F,無得升中七。之後見佢係快餐連鎖店做主任。

ppmmbb 發表於 18-12-19 10:21
199x會考年代識人數理5科A,英文F,重讀一樣F,學校比佢上中六先,要佢中六時必須考返英文合格,但最後都 ...
其实对这些学生,大学是否应该开设一些语言课堂,让他们入读后,同时修读语言进补,大学毕业前达标便可,如此便不会浪费了他们的天资,也可以确保他们有一定的英文基础。

猴子爸 發表於 18-12-19 10:26
其实对这些学生,大学是否应该开设一些语言课堂,让他们入读后,同时修读语言进补,大学毕业前达标便可,如 ...

咁仲要大學入學試做乜?不如全部中學生直升大學,到大學考試唔合格就踢佢出校   反正香港大把錢嘥,畀學生多個機會好過掉落大嶼山個海。

大學唔係咁搞嘅。如果幼稚園讀到中六,DSE英文都係肥佬,真係冇計㗎。

JustAParent 發表於 18-12-19 11:10
咁仲要大學入學試做乜?不如全部中學生直升大學,到大學考試唔合格就踢佢出校   反正香港大把錢嘥 ...
ppmmbb讲那个case是5科数理A,当然不一样啦。这些人不入大学数理,去做大家乐; 另一些人可能BBCCC加英文合格,就可以做大学生。
如果5科A可以入大学研读数理,然后同时做英文补底,4年后,应该不会太差吧,如果还是很差,毕不了业,也是活该啦。但数理5科A,不让他读大学,绝对是浪费。

猴子爸 發表於 18-12-19 11:15
ppmmbb讲那个case是5科数理A,当然不一样啦。这些人不入大学数理,去做大家乐; 另一些人可能BBCCC加英文合 ...

語言既野,由細到大,十幾年都搞唔掂,係大學補幾科底就OK?如果咁都得,佢班小學中學英文老師,拉去打靶啦。當然如果你覺得數學叻,唔識英文都冇所謂就另計。

其實上面講既情況,個學生唔應該去做大家樂,而係去中國台灣升學,佢地英文要求低D。香港社會共識,大學生要有較高英文能力。

JustAParent 發表於 18-12-19 11:27
語言既野,由細到大,十幾年都搞唔掂,係大學補幾科底就OK?如果咁都得,佢班小學中學英文老師,拉去打靶 ...

陳易希又如何?

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%99%B3%E6%98%93%E5%B8%8C

200689日,香港中學會考放榜,當時陳易希不在香港而未向外界揭曉成績。後來,網上不時傳出流言陳易希的成績僅為3分。直到821日,陳易希參與一個公開活動時證實自己會考有12分,中國語文科及英國語文科(課程甲)等第為U(即不予評級),電腦與資訊科技科E級,數學D級,化學D級,物理C級,圖像傳意B級。升讀中六必須在中國語文科及英國語文科(課程甲或乙)取得及格成績,故此在一般情況下,陳易希幾乎沒有可能升讀。可是科技大學仍然堅持取錄陳易希,校長朱經武表示取錄他主要是因為他在科技創新方面的表現,而非會考成績,科技大學會為他提供特別輔導,以幫助他適應大學生活。

年代命運不同!

ppmmbb 發表於 18-12-19 11:50
陳易希又如何?

朱經武同科大有佢睇法,不過我從來覺得佢地當年做錯,冇規冇矩。

我覺得個5A學生都有的可惜,如果有人幫下佢,應該攞個E不難。人生會改寫。不過好咗定差咗,永遠唔知。

ilyrd 發表於 18-12-19 11:57
我覺得個5A學生都有的可惜,如果有人幫下佢,應該攞個E不難。人生會改寫。不過好咗定差咗,永遠唔知。 ...

佢間中學係應該重讀時,搵專人幫佢,如果重考成功,學生學校雙贏局面。而唔係將責任推畀大學,要大學冇規冇矩,破格錄取。貪腐、走後門,一切從破格開始!

ilyrd    發表於 18-12-19 12:09
‹ 上一主題|下一主題