用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四數學
樓主: baby-town
go

小四數學 [複製鏈接]

要由頭用教具一個一個概念教...
我聽過一D case 係之前D 數學能力一直都係背返來,
並唔係真係明白四則運算, 所以之後D 概念全部唔明白...

http://eduplus.hk/edukids/detail.jsp?article_id=815

"”他透露,曾有老師發現小五學生學習帶分數時,竟連之前學會的四則運算應用也混淆,反映以往背誦太多運算程序和技巧...."

如果咁落去唔認真搞, 去到中學好難搞的

補習解決不了問題的
或者咁講, 佢應要由基本概念好好學起, 或者佢係數感弱
我PM 了你一些資料

你上網找數學化教學的網頁,系教育大學導師寫,裡面有講如何教數感弱的小朋友初小四則的數學概念,我曾上過其中一個導師的堂,她說主流學校教得太快,本身數感弱學生基礎唔穩,所以越高班就越困難,用他們的方法特殊學校學生都學懂四則的,而且數學概念基礎穩。

baby-town 發表於 18-12-18 14:13
數學概念好差
究竟點教呢?

當小朋友大咗,自然會識!

Olympian 發表於 18-12-19 17:10

我仔都係咁架。佢小三時分唔到乘除,嚇死我,原來有人咁 ...

如果教細路背乘數表,跟手教除數*話*係乘數倒轉,好易亂,因為未明概念。

乘,最簡單係連加,生活例子再深入D 係列隊,面積;除,簡單係分份,生活例子係派糖,分餅。

retriever 發表於 19-1-1 13:15
如果教細路背乘數表,跟手教除數係乘數倒轉,好易亂,因為未明概念。

乘,最簡單係連加,生活例子再深入D ...

我都唔記得個課程了。學校係咁教都無辦法。而家乘除大致上問題不大,其他topics都理解得幾好。佢每大一年都明顯理解好左,係唔小心果道無改善,所以分數上唔到。

樓主可參考一下樓上講嘅結構化教學,由基本再講一次,我之前都係咁教。做返小3題目。另外,我做了一個簡單乘和除概念的notes.考前好快咁溫一下。

回覆 skkeung 的帖子

不一定啊, 佢地只係會識背, 但未必明的

回覆 nk88 的帖子

source https://neurodiverselearning.wee ... e-spotlight-numicon

樓主可以考慮用numicon 呢個教具教清楚乘除數先

有D 小朋友一定要"睇到" 先明. 你可以先試畫圖, 但如果畫圖都唔得, 可以去amazon uk 買到呢個教具:
https://www.amazon.co.uk/Numicon-Box-80-Shapes/dp/0198487274

numicon 呢套野係好出名的, Oxford university press 出, 對數感弱的小朋友好有幫助

bobbob 發表於 18-12-20 22:02
可能你仔有啲concept未清,只係睇住啲keywords去答題,轉過彎就唔識計。我都識啲初小考高分,但去到高小或 ...

”。。。尤其女仔。。。”

正係咁,而家“仔當女養(教)”現像,亦反映喺教數學方面,少講概念,死記公式,計算方法等,甚至女老師教數,都有呢個現象。

有時都幾矛盾,老師咁教,好難話叫細路唔聽老師講。

retriever 發表於 19-1-2 08:17

正係咁,而家“仔當女養(教)”現像,亦反映喺教數學方面,少講概念,死記公 ...

你咁講似乎有歧視喎...點解教「女仔」就要死背公式少講概念? 女仔都有唔少數感好好, 數感差+理解力弱o既男生亦為數不少。

女老師一定少教數學概念? 係咪你有d個別唔好o既經驗?

醒目開學勳章

retriever 發表於 19-1-2 08:17

正係咁,而家“仔當女養(教)”現像,亦反映喺教數學方面,少講概念,死記公 ...
所以我都幾反對不求甚解不斷操練數學習題,慕求練到用反射神經極速答題。可惜香港公開試要求係咁,當年a level考pure maths or applied maths都要背題先可以攞高分,考生唔係真正明白concept只要肯背就得。

Elenalan 發表於 19-1-2 10:50
你咁講似乎有歧視喎...點解教「女仔」就要死背公式少講概念? 女仔都有唔少數感好好, 數感差+理解力弱o既男 ...

你當個別圈子經歷好了。。。

女生背野叻,學數記公式,做數第一步諗下用邊條公式,呢D 相信係唔少人朋友圈常見到,無話個個係咁啦。。。

呀媽們教數,亦旁觀(聽)唔少例子,如:“總之你見到 XX,就係 YY,呢兩個反轉,就係 。。。”

細路學校位女老師教數,又係比較公式化及格式化,老老實實,我一把年紀未聽過男老師咁樣去解說數學,不過果位女老師好好人既。

Elenalan 發表於 19-1-2 10:50
你咁講似乎有歧視喎...點解教「女仔」就要死背公式少講概念? 女仔都有唔少數感好好, 數感差+理解力弱o既男 ...

唔係話教女就要死背公式,係唔少女生對數學經歷係咁,譬如,呀媽們做女果陣係咁理解去學數,咪咁教仔囉!

bobbob 發表於 19-1-2 11:04
所以我都幾反對不求甚解不斷操練數學習題,慕求練到用反射神經極速答題。可惜香港公開試要求係咁,當年a le ...

D 題淺就係咁。

當年AL PM,AM,可以套路來來去去,唔可以話係背,但做熟左就挑通眼眉,無辦法,有考試就有得操。

睇返早我十零廿年果D 大學入學試純數真係堅!

據報而家DSE 數仲淺過AL,想像唔到有幾淺,但顯而易見男生無優勢。

醒目開學勳章

retriever 發表於 19-1-2 11:16
D 題淺就係咁。

當年AL PM,AM,可以套路來來去去,唔可以話係背,但做熟左就挑通眼眉,無辦法,有考試就 ...
識人30年前a level 數學攞2條A1就係咁煉成,要做到好似郵差叔叔咁送信純熟迅速送出

數學概念好差
究竟點教呢?

差成點? 考試幾分?

數學概念好差
究竟點教呢?

你津校? 學校有無教深?
‹ 上一主題|下一主題