用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 新手請教。。DSE past paper
go

新手請教。。DSE past paper

mama12321 發表於 18-12-18 11:23
見考生話要操往年的past paper。揾過坊間書店,只得補充練習。請問邊度有齊全既past paper提供?圖書館嗎? ...

我仔上年考, 見佢喺圖書館借

醒目開學勳章

mama12321 發表於 18-12-18 11:23
見考生話要操往年的past paper。揾過坊間書店,只得補充練習。請問邊度有齊全既past paper提供?圖書館嗎? ...

圖書館借
或書局及考評局有賣dse past paper。

2jkidsfather    發表於 18-12-18 18:04
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

mama12321 發表於 18-12-18 13:53
回覆 wawaliluk 的帖子

多謝各位資料。請問倍附有答案嗎?

mama12321    發表於 18-12-18 16:25

chun媽 發表於 18-12-18 15:26

考評局出的past paper (即在圖書館借到的那種)無答案咖喎,要另外在書局買坊間出版社(我眼見得一間出版社有出)出的建議答案,厚厚幾吋每科一本有齊十幾年嘅建議答案,但就沒有題目,題目要找考評局出的每科每年一本。另外答案也可找老師/師兄姐借marking scheme 。Marking scheme 就一定唔會在圖書館有得借,書局都唔會有得買。

fion6406 發表於 18-12-18 20:29
考評局出的past paper (即在圖書館借到的那種)無答案咖喎,要另外在書局買坊間出版社(我眼見得一間出版 ...

考評局出的DSE past paper肯定有答案,我買了好幾年,你再睇清楚

fion6406 發表於 18-12-18 20:29
考評局出的past paper (即在圖書館借到的那種)無答案咖喎,要另外在書局買坊間出版社(我眼見得一間出版 ...

一定有,LQ 有 Marking Scheme , MC 有答案,無註解。

chun媽 發表於 18-12-18 20:32

考評局出的DSE past paper肯定有答案,我買了好幾年,你再 ...

是的,查過了DSE 有答案

lm251099 發表於 18-12-18 21:54
一定有,LQ 有 Marking Scheme , MC 有答案,無註解。

是的,我搞錯了

回覆樓主:

google大神幫到你啦 ... 行出門口都費時

chun媽 發表於 18-12-18 20:32

考評局出的DSE past paper肯定有答案,我買了好幾年,你再 ...
你肯定後面嗰啲係答案?

mama12321 發表於 18-12-19 08:15
回覆 chun媽 的帖子

我又有問题,我見D考生買HK JOINT US PRESS LTD出既past paper答案書。若考評局/圖書 ...
考評局出既 DSE Past Paper 只有 Marking Scheme,無答案。

王家爸爸 發表於 18-12-19 09:09
考評局出既 DSE Past Paper 只有 Marking Scheme,無答案。
但份「評估參考」內文會有寫「不應被視為標準答案」、「以下答案,僅供參考」喎!咁仲算唔算係答案呢?

王家爸爸    發表於 18-12-19 09:47

ppmmbb 發表於 18-12-19 09:37
但份「評估參考」內文會有寫「不應被視為標準答案」、「以下答案,僅供參考」喎!咁仲算唔算係答案呢?:hap ...
你啱

回覆 wawaliluk 的帖子

如在library 借,應該入物字search ? 我type dse past paper search 唔到?

醒目開學勳章

mama12321 發表於 18-12-19 19:23
回覆 ppmmbb 的帖子

剛問過考評局,佢係俾錢之後入佢地網頁在網上做,不是download或一份hard copy既past  ...

https://online.hkeaa.edu.hk/Bookstore/faces/1_home.xhtml

你去上邊條link 看下,點會無得賣,我由第一年dse 買到女考dse的前一年,還因為寄卦號要去郵局拿,重到死