用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德貞幼稚園 VS 聖母幼稚園
go

德貞幼稚園 VS 聖母幼稚園 [複製鏈接]

小女最近收到兩間學校offer,德貞幼稚園下午班同聖母幼稚園上午班,由於我哋住長沙灣,走路7-8分鐘便到德貞,但好似聖母幼稚園校風好D同埋係上午班,不過聖母校車唔網唔cover 長沙灣區。請問各位媽媽知唔知邊間學校好D同埋邊間學校升小一(直升原校)機會比較大。

0    0    0    0

tiffjelly 發表於 18-12-17 22:22
小女最近收到兩間學校offer,德貞幼稚園下午班同聖母幼稚園上午班,由於我哋住長沙灣,走路7-8分鐘便到德貞 ...

樓主,我囡囡都收到呢兩間offer,係聖母PM,德貞AM, 黎緊我會搬去觀塘區,諗緊會唔會試下聖母轉AM

回覆 meiwym0828 的帖子

如果我同你掉轉就好勒,但聖母半龍實在吸引...

回覆樓主

其實兩間都係政府資助幼稚園,學術水平應差不多。當然,聖母幼稚園考聖母小學係有優勢。如果解決到返學放學問題,我都會選擇聖母。不過,自己接送真係好困難,除非用私家車,如果唔係點日日上條大斜路。

德貞多新移民

回覆樓主:

聖母有朋友女讀緊,唔錯,老師有愛心,又係天主教學校,有修女在學校,重品德,如果係女都會揀聖母。

tiffjelly 發表於 18-12-17 22:22
小女最近收到兩間學校offer,德貞幼稚園下午班同聖母幼稚園上午班,由於我哋住長沙灣,走路7-8分鐘便到德貞 ...

放學門口經過一轉怎貞
你就一定會選聖幼. 實地一轉就會知

聖母幼稚園, 因有半龍, 這到你要考小學時就會感受到的好處.

‹ 上一主題|下一主題