用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文好差
go

小一英文好差   [複製鏈接]

我小朋友剛升小一。啱啱學校有個英文評估 低分到不得了 我個仔本身唔鍾意英文 同佢去補習 補做完返嚟好似冇補過咁 每次一同佢講英文 佢就會扮好眼瞓 我可以點做?繼續俾佢補習?
   14    0    0    0

俾佢睇感興趣英文卡通

回覆樓主:

伴讀英文書。
小女當年升小一,廿六個字母都認唔齊,默書18分,進評32/80,伴讀後下學期大考79.5/100.

YolandaTam 發表於 18-12-17 20:32
伴讀英文書。
小女當年升小一,廿六個字母都認唔齊,默書18分,進評32/80,伴讀後下學期大考79.5/100.
...

伴讀係指 我同我個仔一齊讀書嗎?其實每一次都係我讀 我唔知佢聽到幾多

fanay 發表於 18-12-17 20:37
伴讀係指 我同我個仔一齊讀書嗎?其實每一次都係我讀 我唔知佢聽到幾多
...

係呀。首先由課文開始(因為佢聽老師讀過),再引入淺淺哋嘅書例如 oxford reading tree之類,可反覆幾次,第一次你讀,之後你一個字佢一個字,再之後你一句佢一句,如此類推。如果能講解內容更好。

唔鍾意,好多時係因為根基打得唔好,唔能夠魚魚得水。
由零開始,伴讀、睇英文卡通,每次佢專心+有學到野(例如問佢故事內容、串簡單字),就有獎勵。亦可融入英文於遊戲,例如 "Give me a toy that is red and has wheels" 之類。
伴讀時候你唔可以諗「佢學到生詞」之類嘅功利想法,你係要佢對故事有興趣,引導佢一齊讀,對睇書有興趣。

1998Ruby1998 發表於 18-12-17 22:20
唔鍾意,好多時係因為根基打得唔好,唔能夠魚魚得水。
由零開始,伴讀、睇英文卡通,每次佢專心+有學到野 ...

我真係要慢慢來 每次教佢做英文功課到嘔血 完全唔專心

你有沒有跟從以下的步驟:
1) listening before speaking
2) speaking before reading
3) reading before writing

學習語言要循序漸進,沒有其他捷徑。

如果你小朋友一開始就 writing, 通常都沒好結果。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

有無咩英文卡通可推介吓?謝謝!

fanay 發表於 18-12-17 19:21
我小朋友剛升小一。啱啱學校有個英文評估 低分到不得了 我個仔本身唔鍾意英文 同佢去補習 補做完返嚟好似冇 ...

「補習」,可能只會令小朋友更加抗拒,有誰喜歡狂做自己不懂的題目?
帶他去圖書館,讓他自己找喜愛的書籍閱讀,你在旁伴讀。再找一些有趣英文卡通片看看。
語文一定要慢慢浸,急不來。

天助自助者,  別再怨天尤人

英文差你同仔講英文, 未必理解到英文grammar 點用, 慢慢又基本步做好, 比佢明白..點運用先.
Listening, 就要睇多D 英文movie..平日多伴讀比佢看書
只要每日把當天所學的英文課文在家朗讀, 慢慢地就會有改善, 好多時係你仔根本唔識D 生字, 咁佢又點會繼續有興趣去學/ 看書, 同埋上課, 做家長要同佢一起努力.

AndrewHo_FB 發表於 18-12-18 10:50
你有沒有跟從以下的步驟:
1) listening before speaking
2) speaking before reading

再對沒有

didia 發表於 18-12-18 14:17
回覆 1998Ruby1998 的帖子

有無咩英文卡通可推介吓?謝謝!

我小朋友在 K1 時上英文班, 外籍老師會放 Peppa Pig.

現在讀 P1, 基本可以聽到全部 Peppa Pig 內容. 而其他的 Super Wings 等簡單的卡通, 也沒有問題.

如我問他 He (is, are, am) a boy 等問題, 他毫不猶豫就會答 is. 不用 P1 老師在課堂上教.

現在多嘗試 Topsy and Tim.

小朋友無興趣就乜都假。
大仔k2 到 小一上學期都有上eye level, 但對英文完全無興趣。小一下學期轉左去bc,佢先開始對英文有興趣。
宜家小二上bc外,再上另一間中心英文堂,但都唔係補學校課程。

樓主可以考慮下搵啲啟蒙課程好過齋補習。
小朋友進步慢啲,但長遠好過靠操返嚟。

下面講分數唔係代表乜,只係想分享小朋友面對態度。
小一入學:a~z 都唔熟(無心學)
小一上:5x~6x分,日日死溫難溫,串字都還好,但到做gramma就死晒。之後轉左去bc。
小一下:7x分,都係要成日陪溫,唔自覺但起碼唔再抗拒。
小二測:8x分,明顯閱讀能力強左,大人主要同佢複習grammar, preposition....。
近個零月上埋另一間英文堂(現時stage係練習併音同reading)後, 默書溫習進度大增。好似假後考默60字,宜家已經熟識左9成。

如果家庭經濟負擔到,搵出面課程開左頭先,試多幾間都唔怕。搵到間合適再配合樓上分享,可以好快追返上嚟。

worldcat 發表於 18-12-19 12:27
小朋友無興趣就乜都假。
大仔k2 到 小一上學期都有上eye level, 但對英文完全無興趣。小一下學期轉左去bc, ...

多謝你分享 bc 即係邊一間?

fanay 發表於 18-12-19 12:31
多謝你分享 bc 即係邊一間?

British  council
但唔一定呢間,坊間有好多都係用類似課程。

worldcat 發表於 18-12-19 12:49
British  council
但唔一定呢間,坊間有好多都係用類似課程。

我搵吾到呢間有關既課程 請問有冇網頁可以share?

fanay 發表於 18-12-19 15:00
我搵吾到呢間有關既課程 請問有冇網頁可以share?

之前我串錯字british council。
搵英國文化協會小學課程。

回覆樓主

‹ 上一主題|下一主題