用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一英文好差
樓主: fanay
go

小一英文好差  

我都黎搭下咀先,細仔依家5歲3個月,佢日常講嘢好唔掂,要言語治療師輔導,但英文又好很多,2歲都識得寫26個字母,都識唔少英文單詞之類,幫佢報佐學校幼稚園劍橋興趣班,次次上堂前都要默兩個單詞,佢唔洗溫習都可以全部做啱,似咁樣的情況我是否應該俾佢繼續學好英文,發揮佢的長處,要如何幫佢學得更好冇浪費佢的小小天份呢?

Junjun7 發表於 19-1-15 07:57
我都黎搭下咀先,細仔依家5歲3個月,佢日常講嘢好唔掂,要言語治療師輔導,但英文又好很多,2歲都識得寫26 ...

為何要語言治療呢?

最王道,還是係多看,多聽,多講。

前兩樣較易做到,圖書館,視頻資源都很易搵。

最重要係把握時機,建立閱讀習慣,找合程度及口味既書。無論中英文,錯過時機,好易高不成低不就。

retriever 發表於 19-1-15 08:18
為何要語言治療呢?

最王道,還是係多看,多聽,多講。
健康院評估後話要言語治療啊,講嘢一舊舊咁

醒目開學勳章

我都黎搭下咀先,細仔依家5歲3個月,佢日常講嘢好唔掂,要言語治療師輔導,但英文又好很多,2歲都識得寫26 ...
需要言語治療就盡可能單一語言先,因為小朋友容易混淆2種語言嘅詞彙同文法,想表達但表達唔到,英文班到追上後可以再上過,無問題。

唔需要上英文班, 有閱讀興趣已經夠, 5歲可以去裸考starters/ movers睇下佢程度。
我覺得你仔仔講好first language先啦, 唔好急於上英文班, 否則仲混淆, 兩語都學唔好。

見到小一英文填充要擇:

(Tree / Three / These)

英文差點都擇錯.

AndrewHo_FB 發表於 19-1-15 13:20
見到小一英文填充要擇:

(Tree / Three / These)

呢d唔係幼稚園程度咩?

Elenalan 發表於 19-1-15 13:05
唔需要上英文班, 有閱讀興趣已經夠, 5歲可以去裸考starters/ movers睇下佢程度。
我覺得你仔仔講好first l ...
有道理,暫時由佢自由發揮

bobbob 發表於 19-1-15 11:31
需要言語治療就盡可能單一語言先,因為小朋友容易混淆2種語言嘅詞彙同文法,想表達但表達唔到,英文班到追 ...
依家真係擔心佢中文先

Junjun7 發表於 19-1-15 20:06
有道理,暫時由佢自由發揮

可以讓他讀合他程度的英文書, 如ORT 讀到, 又明白內容就可以。

在家看卡通片電影,開字幕一句一句解釋給他聽! 有空隔天重複讓他看,慢慢啦不用解釋就自然明白

我個女, 上年小一英文70-80分, 平時一星期私補一次英文外, 無咩特別溫習.  一有時間佢上youtube 睇 Ryan 開箱玩玩具 & 卡通片 (講英文) , 今年小二上學期考試突然有90分以上.  反而叫佢操數學, 日日做. 由小一8-90分, 但小二跌左去7X分.  越少理個科越高分.

fokitty 發表於 19-1-22 13:25
我個女, 上年小一英文70-80分, 平時一星期私補一次英文外, 無咩特別溫習.  一有時間佢上youtube 睇 Ryan 開 ...

始終操唔係辦法。

我細路一直都只係閱讀,無補習亦無做習題。。。

小學都係睇多D 書最實惠。