用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 華夏盃2019
樓主: MissUmuch
go

華夏盃2019  

sweetCindychiu 發表於 18-12-27 18:09
回覆 hirabbit18 的帖子

我地都係派左去大嶼山。今年整個港島區冇一個考點,真係好唔合理!又冇得改考試地 ...

嗰個模擬考試比仔仔去試吓,成績唔好唔理想, 都話佢知考得好好, 鼓勵佢, 讚吓佢, 等佢去華夏盃。
做家長唔係谷小朋友, 唔係家長比佢試完, 家長放棄。
覺得遠唔去比賽, 係家長問題, 華夏盃全國賽係去深圳比賽, 覺得遠就唔好參加華夏盃

MissUmuch 發表於 18-12-25 01:13
都係東涌比賽, 上次去天水圍9點, 今次晏d,  應該可以接受

今年第一次參加,我以為得一個比賽地點

Tsun0426 發表於 18-12-29 18:49
今年第一次參加,我以為得一個比賽地點
因人數太多,所以要分多個地點

年年初賽,單計一級的得獎者都二三千人,點可能搵到一間學校裝得曬?
我是護書簿

losoco 發表於 18-12-29 22:25
年年初賽,單計一級的得獎者都二三千人,點可能搵到一間學校裝得曬?
人好多!不過秩序良好。過程smooth

b3410 發表於 19-1-6 14:15
人好多!不過秩序良好。過程smooth

我地去東涌, d家長都好自律排隊等上課室接小朋友, 真係好多人

MissUmuch 發表於 18-12-27 22:27

嗰個模擬考試比仔仔去試吓,成績唔好唔理想, 都話佢知 ...

朋友話佢如果一早知道比賽賽場地在大嶼山,根本唔會考慮報名參加,更不會報讀任何華夏柸課程,免費浪費金錢和時間,所以她認為大會應該在報名時公佈比賽塲地讓家長考慮

hirabbit18 發表於 19-1-7 12:19
朋友話佢如果一早知道比賽賽場地在大嶼山,根本唔會考慮報名參加,更不會報讀任何華夏柸課程,免費浪費金 ...

其實唔只東涌一個場地, 有好幾個, 咁啱編去東涌係有d遠, 但全國總決賽係喺深圳,你朋友又會唔會去參加全國賽呢 ?
初賽係免費的, 報課程亦無咁嘅需要, 到出咗初賽結果, 叫你朋友好好考慮要唔要參加進階賽啦 ❣

hirabbit18 發表於 19-1-7 12:19
朋友話佢如果一早知道比賽賽場地在大嶼山,根本唔會考慮報名參加,更不會報讀任何華夏柸課程,免費浪費金 ...
可能比賽場地要根據報名人數來訂。而且報名階段又唔知自己可能會派去邊。

MissUmuch 發表於 19-1-7 15:06
其實唔只東涌一個場地, 有好幾個, 咁啱編去東涌係有d遠, 但全國總決賽係喺深圳,你朋友又會唔會去參加 ...

佢最終沒有出席比賽

0030 發表於 18-12-20 10:34
回覆 MissUmuch 的帖子

10月份參加環亞太杯國際數學邀請賽12題才會做4題,其中一題還錯了~上個星 ...

我仔同你參加既比賽一樣,剛再參加大灣盃進級賽,你有冇參加?

你朋友去一次大嶼山都好似要死咁咁佢千祈咪安排小朋友參加運動

我仔自幼兒園開始出去
欖球、田徑、足球、籃球
我跟住佢走遍港九新界
南至黃竹坑,北至粉嶺上水
東南至柴灣,西北至屯門天水圍

基本上主要的運動場、體育館
我一定知點搭公共交通工具去
因為我窮,冇車揸
多野拎時,唯有搵雞記、gogovan等
有隊友、同學的家長接送時,真的感恩

我是護書簿

回覆 Monosaru 的帖子

環亞太杯三等獎都入左進階賽,大灣杯二等獎,上星期日華夏杯,不過未知成績,比大灣杯難點~

0030 發表於 19-1-8 10:04
回覆 Monosaru 的帖子

環亞太杯三等獎都入左進階賽,大灣杯二等獎,上星期日華夏杯,不過未知成績,比大灣 ...

環亞太杯冇玩進階賽喇,因為只係自己參加for rehearsal, 總決賽會撞大灣盃及LCM朗誦。
大灣盃就玩下啦,學校叫參加既,見到進階賽喺香港,總決賽喺澳門大學,當係俾小朋友去小旅行獎勵一下。
華夏盃等緊結果,希望大家都有好成績

meimei小朋友 發表於 19-1-15 09:33
已出result

有連結?網站看不到,謝謝

setom 發表於 19-1-15 10:09
SQL server 都死埋, 不過直接去html就無問題, 下面係小一至中三的result:

www.hkmo.com.hk/doc/co ...

setom 發表於 19-1-15 10:09
SQL server 都死埋, 不過直接去html就無問題, 下面係小一至中三的result:

www.hkmo.com.hk/doc/co ...

thx,  可以繼續玩進階賽 ❣

醒目開學勳章

回覆 setom 的帖子

Many thanks!