用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 張翔:港大具潛力追上牛津劍橋
樓主: elbar
go

張翔:港大具潛力追上牛津劍橋 [複製鏈接]

JustAParent 發表於 18-12-18 13:44

G5冇懸念,Warwick,老實,我諗下先啦。
你一直都認為香港大學只有醫係可以留低,其他科都係外國好。

JustAParent 發表於 18-12-18 13:44

G5冇懸念,Warwick,老實,我諗下先啦。

大家價值觀稍有不同。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ilyrd 發表於 18-12-18 13:50
你一直都認為香港大學只有醫係可以留低,其他科都係外國好。

唔係。

我唔覺得香港既大學差,相反已經好唔錯,只係從來未到過世界最頂級水平,包括醫科。不過醫學院有異於常理既高回報,入到應該要讀。

我們香港嘅大學曾經好接近世界頂級水平,回歸後就走下坡。

只要評級機構是英美公司,將來港大水平再高,港大想超過牛津劍橋,難於上青天,除非香港自己成立評級機構。

JustAParent 發表於 18-12-18 13:57

唔係。
明白你講嘅'異於常理'係咩意思。

elbar 發表於 18-12-17 08:51
張翔

典型 "非誠勿擾" 吹水式男嘉賓!

jli008 發表於 18-12-18 10:54
維持香港教育局做成的模式,基本上不可能會有.
香港甚小人會真正為了學術去學習,大部份全都是為了什麼DSE,為 ...

文化差異……在孩童時期已謀殺了創意……將來出人頭地也衹能是優秀的follower吧,要比牛劍就真系要再等等……急不來……

簽名被屏蔽

ANChan59 發表於 18-12-17 21:49
城大用咗这招好几年,个个商业排名机构都呃到喎!

你唔系信排名机构的道德标准啩?!:happ ...

城大最叻就係玩排名

mannewliv 發表於 18-12-28 21:43
城大最叻就係玩排名

管理階層的不光明手段,令城大其他科研人員的專業努力蒙羞。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

JustAParent 發表於 18-12-18 13:57

唔係。

冇話應該唔應該。
識幾個高分學生,連申請都冇申請,直接一心去英美。
有朋友個仔,IB 44 ,去了美國讀 political science,人後入了 law  school 。
另一個又係 44 分,英國讀醫。
我又覺得,講前途,呢兩個都比屈在 HKU 好。

nintendo 發表於 18-12-29 09:57
冇話應該唔應該。
識幾個高分學生,連申請都冇申請,直接一心去英美。
有朋友個仔,IB 44 ,去了美國讀 po ...

見到你提44分,剛好我知兩個 PG 44 分學生,報牛津法律,平時好 smart, personal statement perfect, but got an out right reject, not even an interview.  

佢哋在 HKU law 應該入梗咁濟。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

jli008 發表於 18-12-19 09:59
的確是,曾在電台聽某位港大醫學院人仕高層說為了收多些學生會降低入醫科要求, 錢途無限,醫醫相衛,有醫療 ...
成績好的學生不一定都適合學醫,只要達到基本要求,成績相對差的,有不少可能更適合學醫,很多國家學醫的學生的成績並不是最高的,一樣成為專家。香港可能因為醫生待遇好,才吸引成績好的學生報考,醫療事故應該跟報考時的成績關係不大。

elbar 發表於 18-12-17 08:51
張翔

差很遠馬!
‹ 上一主題|下一主題