用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 鰂魚涌嘉諾撒學校(小學)
樓主: monkey7373
go

鰂魚涌嘉諾撒學校(小學) [複製鏈接]

回覆 mcl203 的帖子

先抽晒band 1生,才抽band 2生。如果band 2入到聯繫的話,即係抽晒band 1學生都有位剩。當然有機會入唔到,電腦分配點都有錯漏,如果保守當然揀第一,喜歡果間學校最重要。策略點都有風險,無野100%入硬一間中學。只係自行評估可接受的風險,唔好揀左派到又唔開心。

LittlePigmom 發表於 18-12-18 13:43
回覆 mcl203 的帖子

先抽晒band 1生,才抽band 2生。如果band 2入到聯繫的話,即係抽晒band 1學生都有位剩 ...

嘉諾撒得23個聯繋位,數據上聯繫位不可能夠B1生用吧。要清楚遊戲玩法,否則只會提升風險因素~~~

monkey7373 發表於 18-12-17 22:59
我工作關係沒有去(emoji)
肯定B1 就放心D(emoji)
唔該曬(emoji)(emoji)
雖然係B1生, 不過要留意一點, 今年東區中學, 繼續實行循環班級調整, 所以雖然每班有加派, 但整體B1中學學額係少咗

以下學校會減收一班S1:

港島民生 (計埋每班加派一個位, 整體學額少了28個)
中婦 (計埋每班加派一個位, 整體學額少了28個)
聖馬可 (計埋每班加派一個位, 整體學額少了28個)

以下學校會加收一班S1:
張祝珊 (計埋每班加派一個位, 整體學額多了37個)

其餘B1中學: BPS, 筲官, 嘉諾撒, 學額沒有變動

累計下, 2019年升中派位, 東區整體B1中學學額比上年少咗 47個

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-12-17 11:02
如果揀中基同羅氏,不如升返自己中學部。

朋友女是呢間級10-15,應該選bps定張祝珊為首呢?

lui 發表於 18-12-18 15:13
朋友女是呢間級10-15,應該選bps定張祝珊為首呢?
BPS同張祝珊都係好學校,選擇邊間適合啲,其實係睇小朋友既性格同鍾意邊間多啲。

grice 發表於 18-12-18 12:17
都大機會,好多人考得好自行都會進取D,到大抽獎才隐陣,其實考50可以肯定係B1,至於派邊間可能只係你選的 ...
有級50自行考到中婦,張祝珊嗎?

grice 發表於 18-12-17 22:36
你有去上星期六的家長會?校長有提及上年考第幾可以去到那些學校和B1是考到全級第幾名,另外校網有過往的 ...
請問band 1去到級幾?

mcl203 發表於 18-12-18 13:47
嘉諾撒得23個聯繋位,數據上聯繫位不可能夠B1生用吧。要清楚遊戲玩法,否則只會提升風險因素~~~
...
但上年有60 個小學部上返自己中學部。咁23 聯系位是什麼意思?

hktraffic 發表於 18-12-19 04:22
但上年有60 個小學部上返自己中學部。咁23 聯系位是什麼意思?

原因可能有2:
1.多出既學生全部經街位抽入,但若計埋無直升學生,似乎不太可能全經街位入,當中估計有部份係B2生
2.嘉諾撒有用自行位收小學部學生~

babycute2009 發表於 18-12-18 23:30
有級50自行考到中婦,張祝珊嗎?
學校只有到7月有派位結果才知道多少學生入左邊間中學,之後學校會計下最後考到那個名次可以入到比下屆升中的家長参考,除非是跨區否則好難知是自行還是大抽獎入,根據上星期六家長會,去年考到50+都可以入中婦,70+入張祝珊,個人認為兩間都係B1,只是學生選擇的問題,因為再之前一年係無人去中婦,另外要留意一點今年中一中婦,民生,聖馬可係開五班,所以機會大D,明年只有四班,所以要小心選擇

babycute2009 發表於 18-12-18 23:32
請問band 1去到級幾?
學校網頁有過往數年的升中结果,你可以計下有多少是派到B1學校從而估下
‹ 上一主題|下一主題