用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問有家長可分享英皇簡介會內容嗎?
go

請問有家長可分享英皇簡介會內容嗎?  

未能出席,希望有小六家長能夠分享,感激!!

回覆樓主:

請問有家長能分享嗎??

因為學校説簡介會只給小六家長聽,打電話再問也如此說,所以我這小五家長没聽!

有出席了的家長可分享嗎?thanks!!

那天, 在簡介會無核實登記, 報名也沒有此要求。有些陪同年齡細 (P4/5) 的家長到場聽。
萬事勇於嘗試, 也是一種考驗。

小四至小六成績表。
考反應。
網上已上載了有關資料, 自己去看。

YS_mommy 發表於 18-12-17 10:50
那天, 在簡介會無核實登記, 報名也沒有此要求。有些陪同年齡細 (P4/5) 的家長到場聽。
萬事勇於嘗試, 也是 ...

我不是不想嘗試,我也很想去聽,想不理規定報名。可能我蠢,只顧守規矩,亦不想因自己不守規矩的自私行為而令到一些比我更有急切需要的小六家長&同學未能報名(個人見解,不喜勿插)。而且兒子亦知道有關"規定",我不想立壞榜樣給兒子睇,自己明知故犯。
點都好,多謝回覆!

pino 發表於 18-12-17 11:12
我不是不想嘗試,我也很想去聽,想不理規定報名。可能我蠢,只顧守規矩,亦不想因自己不守規矩的自私行為 ...
我非常同意你嘅价值觀,但可惜在地球村內都有人在破壞規矩,我反而覺得係學校做得不對,如不監察規矩,那為何定出。

ilyrd 發表於 18-12-17 11:27
我非常同意你嘅价值觀,但可惜在地球村內都有人在破壞規矩,我反而覺得係學校做得不對,如不監察規矩,那為 ...
車,人地都冇話指定给小六學生。

pino 發表於 18-12-17 08:12
請問有家長能分享嗎??

因為學校説簡介會只給小六家長聽,打電話再問也如此說,所以我這小五家長没聽!

你想了解什麼?

1)自行會睇小四、小五全年成績
2)分中、英、數精英班,中文精英班係普教中
3)通識課程用中文
4)每學期一測一考
5)數學英皇暫時仍是最強皇牌
6)上年換咗新校長
7)舊年DSE 成績比往屆上升

Good luck

*我不是今年小六家長,如要今年額外資訊,可能需要其他人分享啦*

pino 發表於 18-12-16 10:41
未能出席,希望有小六家長能夠分享,感激!!
簡介會有些學校做既 talk 好好聽,英皇始終係官校,比較平實,講完要求就算。

佢只寫對象是小六學生及家長,咁學校冇寫錯。除非學校寫只接受現屆小六學生參加.....

IloveJJ 發表於 18-12-17 11:23
通告只是這樣寫,你已覺得是「規定」給小六學生聽?
你之前好似話已錯過了其他簡介會。
其實機會的確係要自 ...
對象同實際係唔同既概念,對象係小六學生及其家長,就好似港女既對象係高富帥一樣,對象只係對象,實際可能落差好大。

ilyrd    發表於 18-12-17 11:52

ilyrd 發表於 18-12-17 11:27
我非常同意你嘅价值觀,但可惜在地球村內都有人在破壞規矩,我反而覺得係學校做得不對,如不監察規矩,那為 ...

我反而覺得唔係價值觀或者破壞規矩既問題,係對概念既理解問題,目標當然係寫小六學生及家長,但係學校實際既目標係小四至小六家長。當年去某男校既入學講座,有個前排既細路女,校長仲講笑話會收佢;同年去咗其他傳統名校既講座,有啲明顯細好多既小朋友,唔少校長都係用呢啲來講笑,當開場白。

回覆樓主:

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 18-12-17 12:01
還有,不要把自己的行為美化,把別人的行為醜化。你自己沒去就說成「守規矩」,人家就是「自私」。

當日我 ...
佢又未必係美化自己既錯,可能只係對學校既用意同埋升中遊戲既實際情況唔了解。

回覆 IloveJJ 的帖子

當天第2場, 我坐前排第5行, 右邊也有5-6個位~

IloveJJ 發表於 18-12-17 12:01
還有,不要把自己的行為美化,把別人的行為醜化。你自己沒去就說成「守規矩」,人家就是「自私」。

當日我 ...

呢D咪係有無用心的分別!如果係心儀的學校,我早一兩年就去聽簡介會。英皇,我都聽左三次簡介會了。

王家爸爸    發表於 18-12-17 12:24

pccw2017 發表於 18-12-17 12:16
呢D咪係有無用心的分別!如果係心儀的學校,我早一兩年就去聽簡介會。英皇,我都聽左三次簡介會了。
...
聽左三次簡介會, 那麼最後決定是會選擇 KC ??