用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 操行奬對升中有沒有幫助?interviews
樓主: mokimui
go

操行奬對升中有沒有幫助?interviews   [複製鏈接]

王家爸爸,

我都有問題想請教你,我仔係油尖旺band 1生,級41~45(四科主科係A),無任何獎項,操行B~B+,我自行一間必會選聖芳濟,反而另一間諗緊搏唔搏九華,我亦有諗旅港開平同黃笏南,因自行兩間一定要揀入咗唔會後悔嘅學校,跨區嘅學校又唔太熟,九華好多人話無級二十都唔使諗,所以想請教一下你嘅意見,謝謝指教!

ilyrd 發表於 18-12-18 11:04
'9歲10歲'仔識得去挑戰老師............利害,'自己'能堅持一直再追求真理........更利害。 ...

幾個男仔最後大部分入神校,少部分地區名校,全部入三大,一半神科!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

chinglong231 發表於 18-12-18 10:47
校長為呢幾個男仔提早上左人生重要一課!

Correct.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

subb 發表於 18-12-18 09:47
我想問..無得IN
係咪代表, 因雖然學校估是B1A
但次第唔高, 相對, 其他B1A同學次第高

無得in的同學次第排名在學校內很高的,仲有好多課外活動同獎項,不過有同學更高而已。

jaycee_mami 發表於 18-12-18 09:26
王家爸爸, 有事請教,

前幾日正式收到呈二的排名, 比我預計的更好更高, 但問題是, 學校只是口頭跟每個學生 ...
咁呈一、呈二成績表有無排名, 如果有你將兩個加埋除二,如果同老師講既差唔多,咁就應該無錯。如果無,咁就只好相信老師。中學唔係睇學校成績表既排名,而係睇所有申請人既排名次第。

王家爸爸 發表於 18-12-18 22:38
咁呈一、呈二成績表有無排名, 如果有你將兩個加埋除二,如果同老師講既差唔多,咁就應該無錯。如果無,咁就 ...

請問如果直資收左,是不是要放棄自行?

mokimui 發表於 18-12-19 08:32

自行+大抽獎7月公佈,直資通常一早出offer,take 直資 offer,家長要簽紙同意放棄自行+大抽獎!

yuenkw 發表於 18-12-19 08:47
自行+大抽獎7月公佈,直資通常一早出offer,take 直資 offer,家長要簽紙同意放棄自行+大抽獎!
...

謝謝!

mokimui 發表於 18-12-19 08:32
如果直資收左,你仍然可以去自行面試,不過即使自行收咗都唔會入自行嗰間。

mokimui 發表於 18-12-17 08:20
我朋友聖心私小9成人B-B+,可能不想讓她們出外升中?

我女剛升中,你朋友講的應該唔係真,真實係9成人A、A-。B+已經好少數!學校好鼓勵學生更上一層樓,亦有好多叻學生選書院的,所以學校唔需要用呢d招數留學生。

chinglong231    發表於 18-12-19 11:27

mrs.aj 發表於 18-12-19 09:15
我女剛升中,你朋友講的應該唔係真,真實係9成人A、A-。B+已經好少數!學校好鼓勵學生更上一層樓,亦有好 ...

明白,因她女兒是私小三年級,是她告訴我大部分人是B+,她重未見過A,那麼她可能收錯資料吧!

王家爸爸 發表於 18-12-19 08:52
如果直資收左,你仍然可以去自行面試,不過即使自行收咗都唔會入自行嗰間。 ...

那麼心儀津校的學生會放棄直資offer,因冇得keep

mokimui 發表於 18-12-19 09:33
那麼心儀津校的學生會放棄直資offer,因冇得keep
報直資有三種心態,第一,真係想讀;第二,係無諗過讀,只係當50蚊買個經驗,或者確認下小朋友既BANDING;第三,係介乎兩者之間,考咗先,如果收咗再決定。第二、三種心態既人會有大啲既機會放棄。

心肝寶貝B 發表於 18-12-18 11:12
王家爸爸,

我都有問題想請教你,我仔係油尖旺band 1生,級41~45(四科主科係A),無任何獎項,操行B~B+,我 ...
或者有無人比到意見我?

心肝寶貝B 發表於 18-12-19 15:45
或者有無人比到意見我?

小朋友上年自行in過九筆,九華不是全in,只會揀申請自行的學生,其中300個呈分排名最高的面試。
你兒在油尖旺區考級4X仍是band1,不知是TSL還是油天,呢個名次是否有機會獲得九華面試,要問下你兒小學老師,了解小學前人住績先好決定是否用自行位揀九華!
不過,返正如果係band1生,同區大抽獎都有機入九華,何必 take risk?

yuenkw 發表於 18-12-20 05:47
小朋友上年自行in過九筆,九華不是全in,只會揀申請自行的學生,其中300個呈分排名最高的面試。
你兒在油 ...
多謝你嘅意見,我都係屬於區內嘅大校,老師叫我可以去搏下,但我自己覺得好似無機會,所以有諗過揀跨區嘅黃笏南,但又唔知好唔好,其實仲有那間學校可以選擇呢?

心肝寶貝B 發表於 18-12-20 11:14
多謝你嘅意見,我都係屬於區內嘅大校,老師叫我可以去搏下,但我自己覺得好似無機會,所以有諗過揀跨區嘅黃 ...

其實如何求將來平穩小小入大學,男校之中聖芳濟算好了,明白你唔想開校名但都透露下全級約多小人,九華係有blame 攪珠入既學生質素,加上新校長有心去重振雄風,不會放過可自行揀精英既機會,不小外區鐵粉會考慮九華,不妨考慮一下何文田果幾間男女校。

心肝寶貝B 發表於 18-12-20 11:14
多謝你嘅意見,我都係屬於區內嘅大校,老師叫我可以去搏下,但我自己覺得好似無機會,所以有諗過揀跨區嘅黃 ...

由於唔知你兒學校程度,如係 TSL 我會一試;如係一般中小,我會考慮返小朋友的英語程度,因九華的自行科學考題,如用中文作答根本只係 common sense,但要求用全英作答,又係另一個故事。

不過如你小朋友的英語水平不錯,不妨一試。

除非係非常優秀的學生,你好有信心小朋友可以做到升中完全無縫銜接,否則建議需為小朋友預留一點 buffer,個人認為你個 case 揀九華,可能進取了點。

Cliokohonda 發表於 18-12-20 11:35
其實如何求將來平穩小小入大學,男校之中聖芳濟算好了,明白你唔想開校名但都透露下全級約多小人,九華係 ...
全級好似係15X人

yuenkw 發表於 18-12-20 13:50
由於唔知你兒學校程度,如係 TSL 我會一試;如係一般中小,我會考慮返小朋友的英語程度,因九華的自行科學 ...
所以老師叫我搏九華,我自己覺得搏唔到,所'有一間都唔知點揀好,仲苦惱緊
‹ 上一主題|下一主題