用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 操行奬對升中有沒有幫助?interviews
樓主: mokimui
go

操行奬對升中有沒有幫助?interviews   [複製鏈接]

mokimui 發表於 18-12-17 18:09
請問咩小學呢?
中西區小學

持之以恆 發表於 18-12-17 18:04
都係成績行先,上年都有年年有操行獎、風紀隊長、三好學生、成績B1A集於一身的同學報神直資,都冇得in。 ...
成绩行先,已經係B1A了都冇得in,唔通要B1AAA?

elderberry 發表於 18-12-17 18:22
成绩行先,已經係B1A了都冇得in,唔通要B1AAA?
面試有名額限制,同校成績排得更先的有得in

醒目開學勳章

持之以恆 發表於 18-12-17 18:37
全校得1個interview名額?

bobbob 發表於 18-12-17 18:58
全校得1個interview名額?
好似2至3個

IloveJJ 發表於 18-12-17 21:42
你話成績行先,咁既然成績都係B1A,咁仲輸咩?
就是同校有同學成績更前囉,因樓主問操行獎對升中有冇幫助!

持之以恆 發表於 18-12-17 18:37

同校成堆 in 同一間好像自相殘殺,
直覺會想間間收幾個。

Cliokohonda 發表於 18-12-17 23:44
同校成堆 in 同一間好像自相殘殺,
直覺會想間間收幾個。
直資家長報幾多間都得,當試水温也可,而且做家長通常覺得自己個小朋友有機會。

王家爸爸 發表於 18-12-17 17:40
前提係成績掂,面試唔差。
王家爸爸, 有事請教,

前幾日正式收到呈二的排名, 比我預計的更好更高, 但問題是, 學校只是口頭跟每個學生講級排名, 沒有印在成績表上, 成績表只列出了各科的分數, 沒有級排名.  咁中學如何得知我考得前?  是否只能靠教育局的次第 (rank order)?

jaycee_mami 發表於 18-12-18 09:26
王家爸爸, 有事請教,

前幾日正式收到呈二的排名, 比我預計的更好更高, 但問題是, 學校只是口頭跟每個學生 ...

教育局唔比印呢 !
學校可以問教育局拿次第 !

持之以恆 發表於 18-12-17 18:04
都係成績行先,上年都有年年有操行獎、風紀隊長、三好學生、成績B1A集於一身的同學報神直資,都冇得in。 ...
我想問..無得IN
係咪代表, 因雖然學校估是B1A
但次第唔高, 相對, 其他B1A同學次第高
所以同學有得IN, 而他無呢 ????????????

即係, 次第這主菜是在這間直資, 是最最最只注重 !

b3410 發表於 18-12-17 13:24
成績接近的話,操行獎一定有優勢

個別操行較嚴的學校,是會計操行分數,我見過有10-15%,樓主應該尋寶!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主

阿仔小四上學期考試,派考試卷,幾個男仔挑戰英文老師的標準答案,欏本牛津字典去證實,但個老師太新,覺得冇面,於是搵科主任出頭,解釋不了為何錯,最後出動訓導主任鎮壓,件事嘈到去校長處。校長接受男仔的答案,而且讚他們好學及據理力爭!

到開會時,校長發現老師將幾個男生的操行由 A,A-降至B+。校長都好好脾氣,向老師主任解釋這一屆很特別,最好成績的都是男生,成績A,A+,但操行成績只有B+,你們覺得中學會點睇,雖然小朋友冲動,但不是沒有道理,大家一時意氣會影響這班男仔的大好前途!

最後,改回合理操行成績,但校長亦向班男仔及家長都講明,得理都要饒人!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

ANChan59 發表於 18-12-18 10:28
阿仔小四上學期考試,派考試卷,幾個男仔挑戰英文老師的標準答案,欏本牛津字典去證實,但個老師太新,覺得 ...
呢個校長無得頂!

ANChan59 發表於 18-12-18 10:28
阿仔小四上學期考試,派考試卷,幾個男仔挑戰英文老師的標準答案,欏本牛津字典去證實,但個老師太新,覺得 ...
校長為呢幾個男仔提早上左人生重要一課!  

回覆樓主

這個資深校長在行內十分出名,她點出一個重點,你有優秀成績,但沒有匹配的操行成績,會對升中有嚴重影響。

ANChan59 發表於 18-12-18 10:55
這個資深校長在行內十分出名,她點出一個重點,你有優秀成績,但沒有匹配的操行成績,會對升中有嚴重影響。 ...

(emoji)(emoji)明白

'9歲10歲'仔識得去挑戰老師............利害,'自己'能堅持一直再追求真理........更利害。
‹ 上一主題|下一主題