用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全軍覆沒
樓主: Charlie2018
go

全軍覆沒  

estherc56 發表於 18-12-18 09:31
其實我覺得in N同K幾唔一樣, in N只要有反應做到指令就有較大機會, 但我今年in 4間K, 全部都要小朋友講嘢答 ...

呢位家長提到佢連續2年都0 offer,我都知n同k唔同,但in左10幾間不管n定k都冇offer,我只想提出會唔會有其他問題出現要注意下,其實小朋友個個差別係有但唔會大得好離譜,interview時家長表現亦十分重要,所以先討論下,如果照你咁講其實亦唔需要討論。

estherc56 發表於 18-12-18 09:31
其實我覺得in N同K幾唔一樣, in N只要有反應做到指令就有較大機會, 但我今年in 4間K, 全部都要小朋友講嘢答 ...

我都好同意 我仔今年食白果 報4間都兩reject 兩waiting 又係speech delay

asukav6 發表於 18-12-18 10:00
呢位家長提到佢連續2年都0 offer,我都知n同k唔同,但in左10幾間不管n定k都冇offer,我只想提出會唔會有其 ...
同意
有時門面野 等於 你/你地有無準備好去面試
小朋友鬧情緒就話無得預計
但 例如 著得端莊得體, 至少俾人感覺你著緊呢件事、尊重呢個場合

melanietsangbb 發表於 18-12-18 17:48
同意
有時門面野 等於 你/你地有無準備好去面試
小朋友鬧情緒就話無得預計

同意,如果連續n同k,2年都0 offer, 其實冷靜一下,唔好話人地有bias先,review 家長或者小朋友有咩可以做得好啲啦。細b 男仔,有offer 大有人在。仲有有時啲野門面就一定架啦,但學校buy喎,咁當你想入嘅時候,可能都要門面一下,唔係固執係自己個套'門面野唔洗'

yeeling0101 發表於 18-12-18 18:11
同意,如果連續n同k,2年都0 offer, 其實冷靜一下,唔好話人地有bias先,review 家長或者小朋友有咩可以做 ...

同意。

我識朋友嘅係細B,N班零offer. K1 面試,考10間,有9個offer,雖然不是名幼,不過,全部係區內嘅熱門幼稚園。

人地成績咁好,係吸取佐考PN嘅經驗。 努力學習改進。

門面嘢你認為唔重要,不過,學校覺得重要,你做唔做吖?? 呢d係表示對學校嘅重視尊重。

回覆樓主

我報4間 要21號先有結果
等待既心情真係好煎熬

回覆 piglover 的帖子

同意~其實細B都可以有好的OFFER, 好似今年SC 都有收細B, 9-12月都有,上下午班都有....
不過面試前爬下文,大概了解下面試內容再準備下都是基本的.

回覆 Amy_Baby_ 的帖子

可以PM語言治療師資料俾我嗎?THX.

回覆樓主

作為家長要了解自己孩子,幫助佢地進步係好重要。加油

回覆樓主

過來人路過講兩句,考學校門面功夫係要做既,如果覺得無必要,其實幼稚園都無必要讀。但如果諗住三年後考直資小學,又想入band 1,門面門底功夫都要做足。

請教一下有乜門面功夫?好怕做漏禍及子女

回覆樓主

村校世襲多 而且必收 仲要您住果條村更大機會收 所以都難

pekovian 發表於 19-1-6 16:03
過來人路過講兩句,考學校門面功夫係要做既,如果覺得無必要,其實幼稚園都無必要讀。但如果諗住三年後考直 ...
8掛想知係咩門面功夫

想知係咩門面功夫 X3

asukav6 發表於 18-12-18 10:00
呢位家長提到佢連續2年都0 offer,我都知n同k唔同,但in左10幾間不管n定k都冇offer,我只想提出會唔會有其 ...

同意。
家長問卷説幾句認同學校理念也是必須。好多學校睇家長表現/家長面試時點同小朋友溝通 多過睇小朋友表現。

想知言語治療課程詳情,謝謝🙏🏻!

想知咩門面功夫x4 ,八卦下

christychuiii 發表於 19-1-9 18:50

想知言語治療課程詳情,謝謝🙏🏻!

呢個post我有post out 張咭片,你可以睇睇