用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 全軍覆沒
樓主: Charlie2018
go

全軍覆沒  

Vickyip1007 發表於 18-12-15 17:40
我都係,報咗5間,1間waiting,3間唔收,1間未知,慘慘慘

你個B幾大呀?

Charlie2018 發表於 18-12-15 15:25
帮仔仔報左5間幼稚園 全軍覆沒
二間後備 三間唔收
唉。。。。

其實到一月註冊日後就有好多位放返出黎

因爲要用張証註冊    有幾個offer的都決定揀邊間

舊年都係咁  我當時突然搬屋 二三月都仲見到沙田有d學校仲有位

所以唔洗擔心

回覆樓主:

Try 火炭 joyful

crazypurin 發表於 18-12-16 07:29
其實到一月註冊日後就有好多位放返出黎  因爲要用張証註冊  有幾個offer的都決定揀邊間
舊年都係咁  我當 ...

希望今年我地都有咁幸運

回覆樓主

康傑下午班,boxhill,威寶

GobbySo1122 發表於 18-12-16 07:17
你個B幾大呀?

10月B

lovelycats1 發表於 18-12-15 18:53
九龍城區競爭都好大,我淨係面試日可以幾百人,一樣咁難 。聽啲家長邊度都有,沙田,元朗,粉嶺都有,所以 ...

咁岩個間位多又出名先咁多人,如果計有學券幼稚園算係全港最多,而九龍城小朋友相對少好多,我覺得唔執著要名幼同交通的話可以去試,好過係沙田馬鞍山呢D年輕家庭集中區等運到

Amy_Baby_ 發表於 18-12-15 20:16
我個小朋友2歲咩都唔識講,睇完言語治療後就好好多,依家2歲半,咩都講,無讀N班
...

我都想要,阿囡26個月,除咗爸爸媽媽爺爺嫲嫲同奶奶,就咩都唔識講,好頭痛呀

Charlie2018 發表於 18-12-15 15:25
帮仔仔報左5間幼稚園 全軍覆沒
二間後備 三間唔收
唉。。。。

你報邊五間?

Vickyip1007 發表於 18-12-16 17:54
我都想要,阿囡26個月,除咗爸爸媽媽爺爺嫲嫲同奶奶,就咩都唔識講,好頭痛呀
...

上一頁我post左張咭片,你可以睇睇

asukav6 發表於 18-12-16 17:49

咁岩個間位多又出名先咁多人,如果計有學券幼稚園算係全港 ...

我就係沙田馬鞍山等運到嘅人。
7月B,上年n冇人收,今年k in 14間0 offer,冇名幼龍幼,有報幾間九龍塘/觀塘。只是村校或區內熱門學校。全部資助冇私校。

回覆 csc1016 的帖子

咁有無waiting? 有無報帝堡城啟思? 依間我阿囡in 得好差都有offer, 我朋友都有, 我地嚟緊都會放個offer.

tem_2106 發表於 18-12-17 14:14

咁有無waiting? 有無報帝堡城啟思? 依間我阿囡in 得好差都有offer, 我朋友都有, 我地 ...

10間waiting ,沒有waiting 編號。冇報啟思。

我諗1月12號過後應好多位會放出嚟,到時會call waiting,唔洗太擔心。或者你可以寫下求位信,call waiting 時學校會考慮有誠意嘅家長㗎!
希望你快啲收到offer

csc1016 發表於 18-12-17 14:01
我就係沙田馬鞍山等運到嘅人。
7月B,上年n冇人收,今年k in 14間0 offer,冇名幼龍幼,有報幾間九龍塘/觀 ...

咁慘烈!!!
我女都係7月b不過都有3個offer啦,明年先in個D都唔打算去了,因為最心儀個幾間已經in左,你有冇train下佢面試,至少要識say hello揮手byebye個D,唔好零反應,因為呢D係家教,印象分好緊要呢,同埋家長對答都好重要,要show俾學校你好重視小朋友,有時我覺得係in家長多過小朋友。

asukav6 發表於 18-12-17 17:08
咁慘烈!!!
我女都係7月b不過都有3個offer啦,明年先in個D都唔打算去了,因為最心儀個幾間已經in左,你 ...

你講緊n?我今年報k喎

csc1016 發表於 18-12-17 17:12
你講緊n?我今年報k喎

我知你報k,但2年都失敗哂你要檢討下邊度出左問題

asukav6 發表於 18-12-17 17:08
咁慘烈!!!
我女都係7月b不過都有3個offer啦,明年先in個D都唔打算去了,因為最心儀個幾間已經in左,你 ...

我覺得學校有bias,鍾意收大B。女仔語言能力的發展亦比男仔稍佔優。我不是考名幼龍幼,冇特別train面試,我有陪佢地玩玩具。識bye bye唔識講hello。有反應,有啲學校較合作做到老師指示,有啲學校冇咁合作。
我陪咗佢地12間,有1間爸爸陪,1間婆婆陪。正常對答,不會有甚麼門面功夫,亦覺得冇必要。

csc1016 發表於 18-12-17 17:22

我覺得學校有bias,鍾意收大B。女仔語言能力的發展亦比男 ...
我嗰個8月B女, 女仔講嘢可能真係快啲著數啲, 幸運地in4間有3個offer, 其實我哋都唔會知道學校收生準則, 相信自己bb, waiting/reject唔係佢哋唔叻, 只係唔適合學校, 相信1月後就好多call waiting, 希望到時有心儀既offer!!

asukav6 發表於 18-12-17 17:15
我知你報k,但2年都失敗哂你要檢討下邊度出左問題
其實我覺得in N同K幾唔一樣, in N只要有反應做到指令就有較大機會, 但我今年in 4間K, 全部都要小朋友講嘢答問題, 其中一間仲要看圖講故事, 其實2歲幾人仔發展有快有慢, 遲講嘢既小朋友係蝕底啲, 但唔代表佢哋唔聰明唔醒目...
而且我相信暫時未有offer既家長已經好焦急同失望, 唔需要提醒都會不斷重溫同自我檢討面試表現...