用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 問一間學校好唔好
樓主: UnicornCYL
go

問一間學校好唔好

我係ftm 而且有時間去勻全港open day,而家已經排梗參觀日曆

不過都係會上網問用家意見,得唔得?

至於睇網站就更好笑,你上CCKG 睇下有乜資訊先

回覆樓主:

講完一大輪兜咁大個圈原來都係想讚自己,好正

讀邊間幼稚園真係好重要。
好似我呢啲n無,升小入好嘅官津小學,淨係可以靠叩門。想入直私又要好好裝備自己。又想小朋友有開心學習環境。
你話入邊間k1重唔重要丫?

回覆 feifei_baby 的帖子

報嘅時候大包圍我都係咁做,但始終中心一早排好咗, 邊D一定讀, 邊D係報黎做BACKUP,
e.g.如果SC收, 就一定讀唔揀KV, 或如果MS收就放棄SC等,
妳話明白揀錯學校的感受, 莫非有難忘經驗?

回覆樓主:

按樓主咁講,
呢個網頁唔需要存在,
樓主亦唔應該上嚟 留言

小菜豆 發表於 18-12-17 13:31
回覆 feifei_baby 的帖子

報嘅時候大包圍我都係咁做,但始終中心一早排好咗, 邊D一定讀, 邊D係報黎做BACKUP ...

大女第一年揀n,搵到間出名有愛心、ek評價好、interview感覺也好好的學校,結果不外如是,也有不好的經驗,所以唔係從不同途徑攞料就代表穩陣。就算人人話好,遇著個差老師,果年都可以好難過。
可能我為人易憂慮,就算入咗間人人話好,我都怕揀錯...

feifei_baby 發表於 18-12-17 13:58
大女第一年揀n,搵到間出名有愛心、ek評價好、interview感覺也好好的學校,結果不外如是,也有不好的經驗 ...

所以係ek問其他用家意見都只係其中一種參考既途徑,每個家長睇法唔同,小朋友性格同進度都唔同,最緊要揀到適合小朋友既學校

babybobop 發表於 18-12-15 16:54

「讀邊間學校真係咁重要嗎」,的確好重要,如果幫小朋友 ...

岩呀我仔仔offer 唔太理想,宜家新D既私校都會報,但淨係上網睇都睇唔到D咩,open day多數會show 最好一面,上EK問真實用家點都會有d可信性