用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名直資私小會改變收生策略
樓主: charger
go

名直資私小會改變收生策略  

vpo0615 發表於 18-12-17 14:52
D小學校長真係咁有心機去記住邊個小朋友係邊間幼稚園畢業? 然後真係會統計吓呢D小朋友响小三時嘅成績表現?? ...

俾著係我,我會,不斷評估收返嚟嘅學生對唔對辦,都好正常,始終佢哋表現足以影響學校聲譽,如果發覺收生時不斷收短途馬,就要盡快改變收生準則。

尼位校長真係輸打赢要
由佢間直私畢業去到B1中或大學神科先讀唔掂
唔通要怪佢間直私咩?
不如怪埋學生家長同食開邊隻奶粉Y?
學校收完一班B1生
讀完變B2/3
不如又問下家長同學生會怪邊個丫?

pigmum2012 發表於 18-12-15 16:40
睇呢篇野 認真就輸了
agree, 口裡說不身體卻很誠實, 到頭來咪又係只收個堆, 同埋ar 趙 sir都脫節同堅離地左好耐

xup當秘笈, 到時來個兩日一夜面試營慢慢了解??

回覆 vpo0615 的帖子

同意,小學老師邊有咁得閒整個大數據去分析啲幼稚園畢業生嘅表現?!啲學生係自己in幾次就收返嚟,不如研究下點解interview會收錯仲實際.

charger 發表於 18-12-15 12:07
【趙榮德】名直資私小會改變收生策略

最近和教育界朋友談起一個怪現象,那便是某些直資私小之高層向他透露 ...
Totally disagree 考過咁多間,除咗dbs, 邊間唔係考academic?
今年最深tsl, 深到暈!

通常有家長睇實,小學唔會太差, 上到高中就要看天資多些!
對趙生講嘢,唔使太認真。

回覆樓主

這間名直私小學想要什麼學生?她的小一、二有沒有做好?有沒有令學生喜歡學校、喜歡學習?

這個問題同樣可以給直私中學,所以大家紛紛脫龍....

mannewliv 發表於 18-12-17 15:28
俾著係我,我會,不斷評估收返嚟嘅學生對唔對辦,都好正常,始終佢哋表現足以影響學校聲譽,如果發覺收生 ...

同意,所有資料入晒電腦,要搵要sort好容易,問題係嚟自邊間幼稚園只係其中一項資料/因素,一般學校都唔應該以偏概全,坊間有好多資訊,家長應該建立自己嘅一套教育方法。

haihaimom 發表於 18-12-17 19:45
回覆 vpo0615 的帖子

同意,小學老師邊有咁得閒整個大數據去分析啲幼稚園畢業生嘅表現?!啲學生係自己in幾次 ...

要做分析,唔係話喺電腦度撳幾個學生嘅資料出嚟睇一睇又話係分析咗。要分析就用幾年嘅收生資料,再加上幾年小學嘅成績,統合之後先可以做。我唔相信坊間有呢啲軟件,我亦唔認為小學嘅IT哥哥會得閒做。

打個比喻:
A班數學老師教得好啲,所以分數高啲,咁啱比較多X幼稚園畢業生。B班數學老師教得差啲,所以分數低啲,咁啱比較多Y幼稚園畢業生。咁係咪X幼稚園好過Y幼稚園呢?

pigmum2012 發表於 18-12-15 16:40
睇呢篇野 認真就輸了

不能認同更多。

回覆樓主:

如果唔要谷校出既咁自己學校谷唔谷先?
呈分試很誠實,誰也躲不過

回覆樓主:

似係作者加鹽加醋後寫來譁眾取寵多啲....

Wildlly 發表於 18-12-18 12:08
如果唔要谷校出既咁自己學校谷唔谷先?
呈分試很誠實,誰也躲不過
他的意思是,当小学想谷这批学生时谷不起,因为脑袋在小时被谷得过渡,谷坏左。

醒目開學勳章 王國長老

猴子爸 發表於 18-12-18 12:17
他的意思是,当小学想谷这批学生时谷不起,因为脑袋在小时被谷得过渡,谷坏左。 ...

你講得好中

他的意思是,当小学想谷这批学生时谷不起,因为脑袋在小时被谷得过渡,谷坏左。 ...
我都覺得佢係想帶出呢個意思

但上到小學想谷就唔會谷壞0家咩?哈哈~ 一陣又會話: 「某些直資私名中學之高層向他透露,一些取錄自催谷型的小學生成績每況愈下....」到時又話小學時谷過度, 谷壞0左~
其實當多個分享睇下好了, 人人情況唔同,人人睇完篇野都有唔同見解同感受,做自己相信個套, 而又適合自己小朋友就可以了

其他point唔講,但用幼稚園學生成績做stat一定會

Grape_Chan 發表於 18-12-18 15:27
我都覺得佢係想帶出呢個意思

但上到小學想谷就唔會谷壞0家咩?哈哈~ 一陣又會話: 「某些直資私名中學之高 ...
不要太高估老趙既智慧
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

冇料可以寫,咪搵個角度寫。估唔到大家咁認真,正中下懷,下次東扯西扯,抽下水又一篇了。多謝咁多位幫佢keep 住人氣高企。

小學就頼幼稚園,中學就賴小學,總之成績唔好就唔關自己學校事

Grape_Chan    發表於 18-12-19 15:09

貝珠 發表於 18-12-18 17:12
冇料可以寫,咪搵個角度寫。估唔到大家咁認真,正中下懷,下次東扯西扯,抽下水又一篇了。多謝咁多位幫佢ke ...
D流堅唔堅唔重要, 你信唔信亦唔緊要, 最緊要D書賣得又有人俾錢搵佢去講talk

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。