用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名直資私小會改變收生策略
樓主: charger
go

名直資私小會改變收生策略  

charger 發表於 18-12-15 12:07
【趙榮德】名直資私小會改變收生策略

最近和教育界朋友談起一個怪現象,那便是某些直資私小之高層向他透露 ...

趙生及非用家有來過LV觀課嗎?是活動教學喎。課程稍深就覺得學生被迫,死記,只是外界睇法,其實大多數同學們全部都識靈活運用,引發學生興趣。另外以趙生的自然教學法,如果在家在學也用此方法,無外補無自谷,喺競爭咁激烈情況下,能夠考入直私,小朋友的資質的確十分好。到時又可睇吓自然學習的小朋友小三時是否突然對學習好有興趣。而本身底子好的,到小三就怕左學習?

SnowlyL 發表於 18-12-16 10:18
趙生及非用家有來過LV觀課嗎?是活動教學喎。課程稍深就覺得學生被迫,死記,只是外界睇法,其實大多數同 ...

我也認同催谷法不能長久,但我不認同LV係死谷。家長適當的培養還是需要的。

回覆樓主:

其實好多直資收生喜歡收"乖"和聽話的學生,越早熟和淡定佢地越喜歡,反而活潑靈活佢地麻麻,所以佢地收的一定初小成績好,但遲開竅的學生一定唔收,而往往遲開竅的上到高小才是成績最好的一班,當然直资收生時係睇现在表現,佢地不會收一班佢地唔知會否開竅的人。
其實好多名校往往最叻的不是由小一讀上來,而係靠插班或中一收外來生。

回覆樓主:

有沒有統計數據支持?
這麼複雜的統計數據從何而來?
請不要將某某對話,當作事實,而作出結論。

Charlotte_mom 發表於 18-12-15 16:37
其實我唔太相信
利申我揀活動,相信自主學習
但揀得催谷型幼稚園嘅家長,好多都緊張又要求小朋友周身刀,資 ...

完全認同

學生上到小三成績開始滑落居然歸咎於三年前所讀既幼稚園問題,呢d乜分析黎架。
成績上同落中間三年可以有好多因素,吾會單一因爲以前讀既幼稚園咁簡單。
利申:我不是LV 或 ?H 家長

tamchima 發表於 18-12-16 12:20
有沒有統計數據支持?
這麼複雜的統計數據從何而來?
請不要將某某對話,當作事實,而作出結論。

更加無根據的是某啲人斷估邊兩間學校,人怕出名豬怕壯,坊間比這兩間深/谷大有人在。我夠聽說最出名那間直私男神校評價來緊想收多啲中文底strong既小朋友喇,你地信唔信?我係趙太!

同埋我認我係上述其中一間的用家,所以我更有理由反對對方的評價!我尊重任何人發言的權利,只是作為當事人認為並非事實!

小曳人 發表於 18-12-16 08:27
無學習動機唔應該只怪學校喎...
我兒們都响坊間話谷嘅KG畢業 (唔係呢兩間),但我响屋企嘅主要職責係保留好 ...

講得好好,家長的作用係激發同保持子女學習興趣和動力,吹谷好易,引導自發學習先難。

sibylyau 發表於 18-12-16 13:10
學生上到小三成績開始滑落居然歸咎於三年前所讀既幼稚園問題,呢d乜分析黎架。
成績上同落中間三年可以有好 ...

小朋友幼時養成的學習模式,例如主動或被動,會有長期的影響。幼稚園的階段,也不可忽視。

回覆樓主:

好正常,小一小二課程好淺,拎90幾100分都只係等閑,但一上小三差距突然大左好多,以往讀書不求甚解個D學生係應付唔到

charger 發表於 18-12-16 17:16
小朋友幼時養成的學習模式,例如主動或被動,會有長期的影響。幼稚園的階段,也不可忽視。
...
我就覺得家長對小朋友影響比學校更深遠,吾係話學校無影響。

性格主動或被動內裡包含本身天生本性,後天想用外在因素影響本身性格,幼稚園只係一部分既影響同時都需要家在既協助。

我當然同意㨂選學校好重要,但家長角色比學校更重要。

我相信無一間學校可以做到train 出來小朋友每一個都可以倒模一樣主動勤奮好學,原因都因為好睇家長如果培養管教同小朋友本身性格。

Diversifyedu 發表於 18-12-16 01:03
你睇吓教育局班官嘅仔女讀緊咩學校?好明顯佢哋已經用腳投票,點會理本地莘莘學子。
...

有錢人都數選國際學校

老實講、小朋友係要人管的、你唔管佢、唔通佢會突然開通勁讀書咩、就算有呢種細路、我相信唔多、仲有一樣野、香港社會結構唔同歐美等地、我地唔可能用佢地套方法來教細路、除非好似高官咁直接送外國留學啦!

回覆樓主:

利申: 其中一間用家

學校教嘅野唔係淺,但小朋友學得開心、學得輕鬆,有興趣又入腦,返屋企求你做相關實驗,同你討論相關課題,如果咁都唔叫引起學習興趣,激發小朋友自學,就唔知點先算做到了

每間學校咁多學生,即使一班三十個,一樣嘅老師,相同嘅教法,每個小朋友吸收到同可以發展到嘅都唔一樣,還靠先天能力及後天培養,唔係父母催谷同送學術班嗰隻,如果家庭無配合佢嘅學習興趣同培養閱讀習慣,讀咩學校都會浪費小朋友天生就有嘅好奇心

Charlotte_mom 發表於 18-12-15 16:37
其實我唔太相信
利申我揀活動,相信自主學習
但揀得催谷型幼稚園嘅家長,好多都緊張又要求小朋友周身刀,資 ...
或者咁講, 硬要說果班唔掂的總有既, 睇下想focus d 既
同埋想讀者睇到d 咩啦

babywish    發表於 18-12-17 12:01

醒目開學勳章 王國長老

hohoho888 發表於 18-12-17 09:30
或者咁講, 硬要說果班唔掂的總有既, 睇下想focus d 既
同埋想讀者睇到d 咩啦

sibylyau 發表於 18-12-16 13:10
成績上同落中間三年可以有好 ...

分分鐘到中學後成績開始下滑又關埋幼稚園事,原因可能係年幼時過份催谷,令學生長遠失去學習興趣及學習動力。

一間小學教咗兩年都刺激唔到學生嘅學習興趣, 反過來怪間幼園過份催谷面試表現呃咗學校收班學生?
老實講, LV的家長唔會到小學就放手唔再理個小朋友由得佢地跟唔上的. 真係好難明"底子已谷好+父母悉心栽培=沒有學習興趣/能力"嘅邏輯喺邊度.

資源又較多,唔得都補到得

好多小朋友就係不斷補習,初小補到DSE,上埋大學就開始露餡,勉強畢到業出嚟社會做嘢一塌糊塗,簡單來講就係讀死書。身邊愈來愈多呢類畢業生。

D小學校長真係咁有心機去記住邊個小朋友係邊間幼稚園畢業? 然後真係會統計吓呢D小朋友响小三時嘅成績表現???