用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名直資私小會改變收生策略
樓主: charger
go

名直資私小會改變收生策略   [複製鏈接]

manmonster 發表於 18-12-15 14:28
點解會對這「專家」的「獨到見解」咁認真?

趙生是否“專家”並不重要,我從不信仰權威,也不會因人廢言,呢篇文講長期操練面試會影響將來學習成效不一定是“獨到見解”,但如果如文中所述在名直私中實際觀察到操練面試的大範圍負面影響,甚至真的改變未來收生條件,咁對小學家長制定教育計劃同對幼稚園家長選擇幼稚園都有值得參考之處。

醒目開學勳章 貢獻勳章

疑點:
催谷型KG 產物,識唔少初小課程,上堂仲會好專心?
到小三開始多好多新野學,就吃力?!
恐龍家

回覆 charger 的帖子

我只想指出一點,文中所述,是趙先生聽到教育界的一位朋友,轉述這朋友所認識的兩三間直私校長的說法。這麼轉折的基礎,真的信者得救。

其實,不用麻煩趙生發言,大部分家長也認為「谷」者無效,有效誘發學習興趣為上。至於收生準則,直私學校一向透明度甚低,學校取向有否更改,甚難證實。

回覆樓主:

呃飯食

回覆樓主:

即係令我諗起一間幼稚園...

回覆樓主

除了趙sir, 我也聽過神校和一線小學的高年級家長提過,催谷型的幼稚園或被父母從小催谷的幼稚園學生,他們初小時通常名列前茅,但高小開始洗牌,未能保持成績。

回覆 ednamode11 的帖子

我聽講過細時學術靠谷,好超班好出色果批, 去到高小到中學就會無力。

當然文中講既係"聽人講話xxxxxxx", 可信程度有幾大就未知

minia 發表於 18-12-15 21:22
回覆 ednamode11 的帖子

我聽講過細時學術靠谷,好超班好出色果批, 去到高小到中學就會無力。

Kx 同 Lx 出名愛收大b及超大,所以先谷得起?

Charlotte_mom 發表於 18-12-15 16:37
其實我唔太相信
利申我揀活動,相信自主學習
但揀得催谷型幼稚園嘅家長,好多都緊張又要求小朋友周身刀,資 ...

操練未必係死記,應該係指按照直私面試要求長期有系統的倒模訓練。通常係提早學術訓練,而不是就兒童興趣能力設計課程,簡單講就係玩小咗。
呢度的問題係過早操練會否令小朋友失去主動學習的興趣和能力,扼殺了創造力和潛能。補習不是萬能的,越大越無興趣反抗力越強。點補都收效不大。
呢個只是理論假設,如果在名直私有普遍出現。就不單是理論了。
關鍵係操練面試幼稚園入名直私的學生是否普遍在高小成績開始下降。

Charlotte_mom 發表於 18-12-15 16:37
其實我唔太相信
利申我揀活動,相信自主學習
但揀得催谷型幼稚園嘅家長,好多都緊張又要求小朋友周身刀,資 ...

我都覺得係

我都有諗過如果兩個小朋友面試表現差唔多,一個名幼一個非名幼,學校揀邊個?如果係我,我揀非名幼,因為好似非名幼小朋友本身醒嘅可能性大d。但我都明好多學校會揀名幼,因為可能覺得面試提供信息唔夠,名幼training好。所以點揀都有理由。

另外非名幼都唔代表小朋友未操過,好多家長自己操。學校都好難判斷成績好係小朋友醒定係操過,都無理由特登唔收學術好嘅小朋友

ednamode11 發表於 18-12-15 20:15
除了趙sir, 我也聽過神校和一線小學的高年級家長提過,催谷型的幼稚園或被父母從小催谷的幼稚園學生,他們 ...

國外早有研究話小朋友過早識字寫字長期效果唔好,但都改變唔到香港幼教谷嘅現實

回覆 deco99 的帖子

改鬼咩!d小一面試已經要小朋友識字認字,幼稚園唔教d家長又唔會揀。是惡性因果關係!

小曳人 發表於 18-12-15 16:50
疑點:
催谷型KG 產物,識唔少初小課程,上堂仲會好專心?
到小三開始多好多新野學,就吃力?! ...

我的理解係操練呢套方法在小朋友細個時灌輸學術知識較有效(也有副作用),但當小朋友越來越大,知識越來越深,呢套方法就慢慢無效,副作用如失去主動學習能力就越來越明顯。引致成績下滑。

manmonster 發表於 18-12-15 17:12
回覆 charger 的帖子

我只想指出一點,文中所述,是趙先生聽到教育界的一位朋友,轉述這朋友所認識的兩三 ...

係呀,相信冇學校會公開呢類統計或收生條件。現實係大部分關心子女教育的家長都唔敢唔谷,唔谷入唔到名幼,入唔到名直私。唔谷會覺得對不起子女。

VampireBaby 發表於 18-12-15 21:37
Kx 同 Lx 出名愛收大b及超大,所以先谷得起?

?V/?H

回覆樓主

如果明白點解金融藝能界有禁多財演就明發生緊什麼。他們在升市睇升,跌市話跌,當然得人歡心。
其實催谷,死背教育推行幾千年,北望現時神州大部分不又係填鴨式。唔計中英文,數學科普我唔信國內城市小朋友比香港差。
無一個制度一定出好成績,同樣無一個制度一定令所有學生開心。

sonjakc 發表於 18-12-15 22:38
回覆 deco99 的帖子

改鬼咩!d小一面試已經要小朋友識字認字,幼稚園唔教d家長又唔會揀。是惡性因果關係! ...

同意,在現有香港教育框架下,家長,學校都必須爭取最佳可見成效,長遠的影響就顧唔到啦。最好係教育局去做深入研究,因為教育局先有所有資料同無利益衝突。

charger 發表於 18-12-15 23:21
同意,在現有香港教育框架下,家長,學校都必須爭取最佳可見成效,長遠的影響就顧唔到啦。最好係教育局去 ...

你睇吓教育局班官嘅仔女讀緊咩學校?好明顯佢哋已經用腳投票,點會理本地莘莘學子。

醒目開學勳章 貢獻勳章

charger 發表於 18-12-15 22:50
我的理解係操練呢套方法在小朋友細個時灌輸學術知識較有效(也有副作用),但當小朋友越來越大,知識越來 ...

無學習動機唔應該只怪學校喎...
我兒們都响坊間話谷嘅KG畢業 (唔係呢兩間),但我响屋企嘅主要職責係保留好奇心,培養閱讀習慣,愛睇書、愛學習

恐龍家

honeybibibibi 發表於 18-12-15 23:11
?V/?H

我都估係呢兩間
‹ 上一主題|下一主題