用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 通識考中文容易明白,合格,攞高分,真的嗎? ...
樓主: smileclare
go

通識考中文容易明白,合格,攞高分,真的嗎?

smileclare 發表於 18-12-16 18:28
請問那裡可以找到英文通識的合格率

一個科目有差不多九成合格率其實有乜好花時間研究? 如果LS對小朋友入大學好重要(例如想讀嘅學科計4C+2X或有heavier weighting)的話,咁應該睇下D學校L4+/L5+嘅LS成績。

smileclare 發表於 18-12-16 18:21
知道2018年,有85%考生用中文作答,只有15%用英文
所以有乜好討論啫?除非入左頂級英中而个学生英文又麻麻,又或者有学生中文十二分麻麻而佢间英中又用中文教LS先要驚之嘛。其餘85%都用母語去考,要担心d乜呢?

Yanamami 發表於 18-12-16 21:06
所以有乜好討論啫?除非入左頂級英中而个学生英文又麻麻,又或者有学生中文十二分麻麻而佢间英中又用中文教 ...

因為我自行選的兩間,一間用中文教通識,另一間用英文,所以也是考慮因素之一 (T_T)

smileclare 發表於 18-12-16 21:09
因為我自行選的兩間,一間用中文教通識,另一間用英文,所以也是考慮因素之一 (T_T)
...

禁你最清楚自己小朋友係咪真正有能力用英文作為学习語言(唔係只小学時英文科考幾高分,而係佢曰常同課外运用英文能力),好多band1生係靠操卷同補习而考得好呈分試,唔代表佢英文真係有实力,上到英中自然mun水。所以調番轉去思考,唔係中定英考通識易d, 而係你小朋友英文底子如何。老实講,LS只要Lv2就及格,有幾难?

la5711 發表於 18-12-16 19:34
1. 如果英文容易啲合格和高分, 咁點解近40%英文中學, 其中只有15%會用英文考? 咁多間英中校長都是傻的嗎?
2 ...

雖然小朋友平時英文考試都高分,但要大量背誦一些新詞彙和答中題目又是兩碼子的事。
怕就是未必是頂尖的15%到時只求合格,攞L2望入到大學門檻,但考中文這班用母語基本攞L4/L3

Yanamami 發表於 18-12-16 21:17
禁你最清楚自己小朋友係咪真正有能力用英文作為学习語言(唔係只小学時英文科考幾高分,而係佢曰常同課外运 ...

如只求合格都不太擔心
當然想必修科目也能爭取較好的分數
對入大學選科才有利

smileclare 發表於 18-12-16 21:48
如只求合格都不太擔心
當然想必修科目也能爭取較好的分數
對入大學選科才有利

我幾鐘意通識

如果第日諗住做AO ,記者,PR(新聞组),考督察……
讀英文啦!

纯個人建議。

個人

smileclare 發表於 18-12-16 21:44
雖然小朋友平時英文考試都高分,但要大量背誦一些新詞彙和答中題目又是兩碼子的事。
怕就是未必是頂尖的15 ...

除睇英文程度,都睇佢曉唔曉吹水……我大女中小上英中,英文佢係好既,学校英教LS,但中四、五时LS只係-般般, PG只係Lv4, 点知DSE有意外驚喜**左。呢个例子係人算不如天算,你唔洗諗得太複雜,如小朋友英文底子好,就去间英教LS既中学。我估大概间中学对自己学生既英文有相當信心先会用英教LS,就算唔諗LS-科, 禁大概校內英文学习氣氛同学生英文水平都唔錯吧~

FYI,阿女中学上年LS取Lv4 或以上係65.8%(英考LS), Lv2係100%,全港Lv4或以上係34.3%

回覆 smileclare 的帖子

老實講,LS Level 2 唔難攞,LS 有 IES,佔 20%,Level 2 大概 40% (38% 都有機會 Level 2),Level 3 大概 52%。假設你 IES 得 50 分,你 LS 就已經有 10% 嘅分數墊底,攞多 30% 就有 2,亦即係話,一條 8 分嘅題目,你只要攞 3 分,就一定過 Level 2。3 分完全唔難攞,列 3 個論點,每個論點加一兩句解釋,就一定至少 3 分。如果英文唔差,有點 common sense 嘅話,經過 3 年學習,好難低過 2,你見日校整體攞 2 個百分比有 90%,就知道,真係唔係難。
而 IES 係至少有一年時間畀你去慢慢做,老師亦會督促你,只要你正常人一個,冇得罪老師,攞 60-70 分係冇問題。

同埋唔洗驚背生詞,因為唔洗背,只要上堂有聽書,聽得多就自然上腦。我去考 LS,完全冇背過任何生詞。更何況,好少機會需要你背生字,你字面解釋到就得。仲有一招係補習社教,寫普通話拼音。

某程度上,其他科需要背誦嘅野,仲多過 LS。唔洗擔心咁多,收得你,又用英文教 LS,代表老師有信心去教。