用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 通識考中文容易明白,合格,攞高分,真的嗎? ...
樓主: smileclare
go

通識考中文容易明白,合格,攞高分,真的嗎?

憫父 發表於 18-12-15 15:12
教育局編寫的《中學通識教育科(中四至中六)》常用漢英辭彙內,列出了數以百計的教學常用的英文辭彙。

我的 ...
人民日報既官方英文名係 People's Daily,Renmin Ribao 其實係中文拼音,唔係英文。
大陸政府既英文網站其實係用 Kuomintang,唔係用 Guomindang。例如:www.gov.cn/english/content_834909.htm
www.minge.gov.cn/n1/2017/1123/c415522-29663757.html

憫父    發表於 18-12-15 17:03

王家爸爸 發表於 18-12-15 16:47
人民日報既官方英文名係 People's Daily,Renmin Ribao 其實係中文拼音,唔係英文。
大陸政府既英文網站其 ...

讀英普咪完美囉~~~

IloveJJ 發表於 18-12-15 14:49
間間學校唔同,大部分有規定,不能自選,要自己問清楚心儀中學。

我只是好奇問下,無將考通識語言同選校扯上關係。

ilyrd 發表於 18-12-15 16:01
我想問問,如果第日心儀大學讀Law, 英文通識是否有小小好處?我指見多了英文辭彙,第日讀Law時咁多英文辭會 ...
其實讀通識又唔需要識 Habeas Corpus 呢啲 Latin legal terms,就好似讀經濟唔需要識 Caveat Emptor 咁。

Yanamami 發表於 18-12-15 13:20
学校教果种語言,你自己用另-种語言考,有著数咩?自修?

咁我覺得母語答呢類通識問題會比較容易

b3410 發表於 18-12-15 12:44
可以自己揀。

謝謝你的回答

雖然通識係必修科,但一般大學神科,尤其是醫護/工程類,並不著重通識科成績,只要合格就可以。  理科人一般

pccw2017 發表於 18-12-15 17:00
咁我覺得母語答呢類通識問題會比較容易

都係視乎番學生本身,用中文讀LS,我小朋友就唔掂了~~~

mcl203 發表於 18-12-15 17:04
都係視乎番學生本身,用中文讀LS,我小朋友就唔掂了~~~
我嗰個都係,所以真係睇人。

la5711 發表於 18-12-15 17:02
雖然通識係必修科,但一般大學神科,尤其是醫護/工程類,並不著重通識科成績,只要合格就可以。  理科人一 ...

依家大學都改話計 Best5/6。

通識雖是必修,但大學理科/工程類收生並不著重通識成績,合格就行。我就覺得讀理科無必要花咁多精力去記一大堆社會/政治英文詞彙。

用中文考,憑常識吹水都可能及格。用英文考,詞彙唔夠就死梗。通識範圍涉及全球政治/文化/經濟/科研...記晒太花時間,記部分又怕買大開細。 除非是本身英文已超班,否則真是搏唔過。

Yanamami 發表於 18-12-15 14:12
One country, two systems都好易理解喎……以前我讀中文Econ, 哗~边際報酬遞減定律……好Q口吖~ ...

我哋叫

邊際效用遞減定律

一個英文、幾個譯法

la5711 發表於 18-12-15 17:42
用中文考,憑常識吹水都可能及格。用英文考,詞彙唔夠就死梗。通識範圍涉及全球政治/文化/經濟/科研...記晒 ...

係吖。

如果 grammar重要位出錯嘅話, 分分鐘 成個意思唔同曬。

不過對比返中文教科書/英文教科書(同版), 英文嘅內容 係會少過中文嘅。

就算世界歷史都係, 因為阿仔以前讀英文, 我自己讀中文世史, 為咗自己 興趣 學習番,買了二手中文版自己睇, 英文版嘅內容係小啲嘅。

yovin 發表於 18-12-15 17:49
係吖。

如果 grammar重要位出錯嘅話, 分分鐘 成個意思唔同曬。
但DSE通識卷, 中英文卷的題目是相同的!!

la5711 發表於 18-12-15 18:17
但DSE通識卷, 中英文卷的題目是相同的!!

問题相同

but

根據 (旅港)補習老師講: 英文答要求相對無咁多。
5科7**現讀HKU牙医

有請專家指引?

回覆 yovin 的帖子

考評局的評分準則是一樣的。(非常肯定, 消息來源不便透露)

la5711 發表於 18-12-15 18:29

考評局的評分準則是一樣的。(非常肯定, 消息來源不便透露)

我有睇過marking scheme,就一樣啦.

同版書也睇過,係英文資料少DD ⇒9:1O

但既然考生過來人自己咁講,所以問下專家。

Thank you.

佢英文通識考得好,唔代表英文答卷要求低喎。除非佢同一屆,同時考中英卷,答案又一樣,結果英文取高分啲,才可以講英文通識要求低啲囉。只有通識改卷員,才能肯定改中英文卷有差別

la5711 發表於 18-12-15 18:42

佢英文通識考得好,唔代表英文答卷要求低喎。除非佢同一屆,同時考中英卷,答案又一樣 ...

當年旅港係→中、英文 自選

我 聘請 佢時,只問2個問題:
1) 點解唔讀醫科?
2) 點解通識揀用英文讀?

所以我都想求證好耐!

佢係好小心慎的人,應該唔會單馮個人感覺去回答我。